r
Nosalty Logó

Sárgaborsó-főzelék Santorini szigetéről

Oli(E)va
Sárgaborsó-főzelék Santorini szigetéről
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

568
Kalória
30.2g
Fehérje
86.6g
Szénhidrát
13g
Zsír
131.1g
Víz
-
Koleszterin
29.7g
Élelmi rost
8.7g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 568 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2270 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    30.2 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    666.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    81 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    453 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.6 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    131.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    30 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    337 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1287 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 568 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    121 g

Zsír

  • Összesen
    52.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2666.6 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    370 mg
  • Foszfor
    1813 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    346.5 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    119 mg

Víz

  • Összesen
    524.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    119 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    116 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    818 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    1346 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    259 micro
Összesen 2270 kcal
  • 11% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    166 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    31.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

Víz

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    471 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 208 kcal

Elkészítés

  1. Jól megmossuk a sárgaborsót, és annyi hideg vízzel tesszük fel főni, amennyi jócskán ellepi.
  2. Ahogy fő, levesszük a habot, ami fövés közben keletkezik, hozzáteszünk egy megtisztított, negyedébe vágott hagymát, két kanál olívaolajat, sót, borsot, a babérleveleket, és lassan főzzük, amíg magától besűrűsödik és megfő (elég gyorsan kész van).
  3. Elkészítjük a feltétet, a másik két kanál olívaolajon megpároljuk a másik három megtisztított, karikákra vágott hagymát, kockákra vágott paradicsomot, megsózzuk, borsozzuk, és kb tíz percig kevergetve levére sütjük, míg kissé besűrűsödik.
  4. A sárgaborsót tányérokra tesszük, a feltéttel tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p
  • Főzés ideje: 20 p

Vegán napokra... Nagyon olcsó ebéd vagy vacsora, mi inkább télen esszük, pirított kenyérrel, amire olívaolajat locsolunk, és egy kis oregánóval szórjuk meg, és olívabogyóval. Santorini szigetén ezt "házas sárgaborsó"-nak hívják, a házasság a hagyma és a sárgaborsó frigyére utal :) Szegény idők szegény eledele, de azért ízletes...

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek