r
Nosalty Logó

Felesborsó-főzelék

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Katrin
Felesborsó-főzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 264 kcal
  • 17% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1322 kcal
  • 17% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 309 kcal
  • 17% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    763.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    469 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 264 kcal
  • 17% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    71.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3818.2 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    201 mg
  • Foszfor
    1043 mg
  • Nátrium
    2344 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    204.3 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    102.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    478 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    268 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 1322 kcal
  • 17% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    890.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    547 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    111 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 309 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A felesborsót főzés előtt 1 éjszakára hideg vízben beáztatjuk.
  2. Reggel átszűrjük, s csap alatt még átmossuk a szűrőben a felesborsót.
  3. Egy lábasba rakok 2 evőkanálnyi étolajat, rászórjuk a lisztet, s világos rántást készítünk.
  4. Utána félrehúzzuk, s rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, majd felöntjük vízzel, s beleszórjuk a beáztatott felesborsót és a vöröshagymát is. Belerakjuk a fűszereket, összekeverjük, s fedő alatt addig főzzük, amíg elkezd forrni, ekkor levesszük takaréklángra, megkóstoljuk, s ha nagyon sótlannak tűnik, még tehetünk bele sót. Közben néha megkeverjük, nehogy leégjen. Forrástól kb. 50 percet főzzük.
  5. Megkóstoljuk, hogy megpuhult-e a felesborsó. Ha megpuhult, s elég sós, akkor készen is vagyunk, de ha esetleg még nem elég sós, akkor rakhatunk bele kicsi sót. Én ekkor kiveszem villa segítségével a vöröshagymát.
  6. Bármivel tálalhatjuk, akár rántott hússal, sült kolbásszal, vagy fasírttal is, ki hogy szereti.
  • Elkészítettem: 45 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 71
  • Össznézettség: 53240
  • Feltöltés dátuma: 2019. november 21.

Ajánló

Régen csak őrölt gyömbért raktam a levesbe, de kb. 1 éve veszek gyömbért, s szinte minden levesbe és főzelékekbe rakok friss gyömbért. 1 szeletet vágok a gyömbérből, leszedem a szélét, azt kidobom, s utána apró kockákra vágom, s a tányérban lévő levesre, vagy főzelékre rakok ezeket a kockákat. Nagyon finom, s nagyon egészséges.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szeretjük a főzelékeket. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek