Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos/túrós - tejfölös tészta pofonegyszerűen (4.)

Sajtos/túrós - tejfölös tészta pofonegyszerűen (4.)
Sajtos/túrós - tejfölös tészta pofonegyszerűen (4.)
30 perc / előkészület: 5 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pofonegyszerű, mivel a tésztát nem kell előre megfőzni, leszűrni, fazekakkal, szűrővel kínlódni, nem kell mindezt mosogatni, mert egy serpenyőben készül az egész.
De ez még hagyján, a lényeg, hogy a szalonnás zsíron megpirított tészta íze fenséges füstös, sosem ragad össze. Ha kicsit több vizet zúdítottunk alá, sebaj, lefedjük, és néhány perc alatt felszívja. (De sajna, nem egy kímélő kaja.)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Én tejföllel és sajttal szeretem a legjobban, de tejföllel-túróval is príma. Milyen lehet juhtúróval? Nos, ezt is ki kell próbálni egyszer!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk. Egy lapos serpenyőben felforrósítjuk a zsírt, és megpirítjuk benne a szalonnát. Kiszedjük a töpörtyűt, félretesszük.
  2. A visszamaradt zsíron, folytonos keverés mellett aranybarnára-hólyagosra pirítjuk a tésztát. (Figyelem! A száraz tésztát, nem kell megfőzni!)
  3. Felöntjük annyi vízzel - kb. 3 decivel - hogy épp ellepje a tésztát, megsózzuk, visszatesszük a szalonnát, megkeverjük, lefedjük, és puhára pároljuk. Közbe-közbe megkavarjuk. Ha a leve elfőtt, de még nem puha a tészta, kevés vizet is öntünk alá.
  4. Végezetül a forró tésztába belekeverjük a tejfölt, és ízlés szerint reszelt sajttal vagy túróval tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 15 468
elküldve: 1
receptkönyvben: 181
elkészítve: 8/11
Facebookon megjelent: -

szakács

koszider

Mióta szakács: 2010.10.23.
85 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: főétel

egyéb elnevezések

egyszerű túrós csusza, tejfölös-sajtos tészta

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

monduk
monduk Tue, 2017-11-21 12:20

Én most fedeztem fel ezt a zseniális receptet. Én egyszemélyes háztartás vagyok,talán ez a recept még praktikusabb kis mennyiségben. Nagyon köszönöm! Alkalmazni fogom olyan tészta ételeknél,ahol lehet.

Koszider
koszider / Koszider Tue, 2017-11-21 22:15

Kedves Monduk! Örülök, hogy megtetszett a recept! Igen, ez egy príma egyszemélyes étel, illetve bármilyen mennyiségben könnyen elkészíthető. (Ahol először ettem - túrós csusza változatban -, ott a szakács vagy 50 főre, mindössze egy darab üstben készítette és pompás volt.) Magam a két adagos verziót kísérleteztem ki - ha nem zavar, hogy kétszer egymás után ugyanazt eszed, nyugodtan próbáld ki, mert semmi baja se lesz két nap alatt + a melegítéstől se - persze, sajt/túró nélkül kell eltenni. Mivel tejfölös-zsíros, simán melegíthető serpenyőben vagy mikróban is. A túrós csusza kiváló körete a pörköltöknek, tokányoknak, de még a sült húsnak is, vagyis arra is jó.
Üdvözöl: Koszider

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-08-31 21:16

Ma megcsináltam vacsira, szuper lett! Egy kis csavar a szokványos túrós tészta ízvilágába ez a szalonnás zsírban sütős módszer. Ami meg sajtos vagy tejfölös vagy túrós (vagy ezek bármilyen kombinációja :) ) az nekem bármikor jöhet! Mi most túrósan ettük, de egyszer majd kipróbálom sajttal is, úgy is biztos nagyon finom! :)

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-11-07 16:35

Jaj-jaj, kedves Nosalty, sikerült ügyesen megnyomnom a "Benevezek" gombot, és így elküldtem ezt a receptet a Haas-versenyre. Nem tudom, hogyan lehet visszavonni, de természetesen nem akarom nevezni ezt a sajtos tésztát a csokik-meggyek közé!
Bocsánat!

Második2011
Második2011 Wed, 2012-11-07 12:55

Új módszert tanultam! Az öreglebbencshez is meg kell kissé pirítani a tésztát! Így még soha nem készítettem el, de most szombaton "neki is ugrok"! Valóban fantasztikusan jó lehet! Jómagam a krumplis tésztánál teszem azt, hogy nem főzöm ki a tésztát, de rövid lével készítem el a kellően fűszerezett krumplipaprikást! Azért rövid lével, lassú tűzön, ahogyan illik: zsíron megpirítom a kockára vágott fürtölt szalonnát, majd kiveszem, majd erre sok-sok-még több felaprózott vöröshagymát és egész köménymagot teszek. A hagyma megüvegesedik, a köménymag kipattog. Majd erre a felkockázott krumplit, kevés vizet rá. Majd "halkan" összeérnek az ízek. Bele a Piros Aranyat, sót, összenyomott fokhagymát (nem keveset!), őrölt pirospaprikát, csöves paprikát, a vizet pótolom. S, ismét vissza a platnira. Csendben rotyog. Amikor már a krumpli puha, akkor FORRÓ VÍZZEL két magasságában felöntöm és belekavarom a száraz kockatésztát. Lefedem és alacsony hőfokon készre főzöm. Időnként kavarom, nehogy leégjen és ismételten FORRÓ vízzel pótolom, hogy kellő állagú legyen. A végén őrölt fekete borssal jól megszórom!
*
A receptedet tovább gondoltam. Mi lenne akkor, ha összenyomott fokhagymával megbolondítanánk? A fokhagyma és a sajt összebarátkozna a serpenyőben?! Mindenképpen kipróbálom! Hja és meg is szórom őrölt fekete borssal. Ez csak egy kósza ötlet, mit szólnál hozzá? Véleményedet megköszönném! - Bojana*

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-11-07 13:25

Kedves Bojana!
Igen, a fokhagyma íze szerintem is prímán illeszthető ehhez a füstölt szalonnás - tejfölös tésztához. Talán akkor tedd bele, amikor a tészta már szinte teljesen megpirult, de még nem öntötted fel vízzel, hogy egy kicsit párolódjon ugyan a zsírban, de ne égjen meg (mert akkor keserű lesz). Ezek az egyszerű receptek azért jók, mert beindítják az ember fantáziáját és szabadon lehet variálni őket. Én a krumplis tésztát másképp csinálom (itt egyébként megtalálhatod a receptjeim között), mert előfőzött krumplit használok hozzá - a mi családunkban így volt szokás, így szoktam meg.
Üdvözöl: Koszider

Második2011
Második2011 Wed, 2012-11-07 14:13

Válaszodat megköszönöm! Én is "régi motoros" - vagy inkább "fakanálforgató" vagyok, hiszen betöltöttem a 62 életévemet, s sámlira állva "gyúrtam" a tésztát drága Nagyanyám tanácsai szerint. Két gyermekem van, a fiam idén töltötte a 43. életévét, a leányom pedig a 24.-et. Mindketten őrületesen jól tudnak főzni is, no meg sütni is! A fiam olyan pogácsát készít, hogy "elrepül", mármint olyan könnyűt. A lányom is nagymester.
S, jogosan húzom ki ilyenkor magamat, de azért tény ami tény. Az anyai Nagyszüleim vendéglősök voltak, Dédikém rendszeresen lakodalmakba főzött - Édesanyám szintén. Apai Nagyanyám pedig a semmiből is VALAMIT készített, de az a VALAMI mindig finom volt és ízletes! Természetesen nemcsak spórolós recepteket készített, csodás töltött húst, tortát, s nem is sorolom...
Valahol a génekben vagyunk bekódolva. Úgy hiszem.
Az pedig kedves Tőled, hogy figyelmeztetsz a fokhagymás óvatosságra, de mint a bevezetőben írtam, Te nem tudhatod - vén vagyok... és tapasztalt... :)
De azért egyszer, egyetlen egyszer próbáld ki a krumplis tésztából az én verziómat is, kérlek, szépen! A legjobbakat kívánom! Fazekadba minden jót, orvos ne ismerjen, gyógyszertárt elkerüld, pénzedet NE SZÁMOLD, MERT LEGYEN OLYAN SOK, hogy fáradtság lenne a számolgatással vergődni... S, gond nélkül élhessünk - mindnyájan! - ezt kívánnám én, szeretettel, tisztelettel - Bojana :)

Koszider
koszider / Koszider Wed, 2012-11-07 16:18

Kedves Bojana!
Valóban, nem tudhattam, hogy harcedzett szakácsnő vagy kezdő vagy-e - a biztonság kedvéért írtam oda azt a fokhagymás dolgot. Szerencsére sok nagyon fiatal van ezen az oldalon, öröm nézni, hogy nem hiába etetjük őket (én se vagyok mai csirke), a jó koszttól főzni is megszeretnek.
Ígérem, ki fogom próbálni a krumplis tésztádat, és nem udvariasságból, hanem mert tényleg nagyon jól hangzik!
A jókívánságokat köszönöm, rám fér ebben a zűrös világban.
Minden jót, a családodnak is: Koszider

1036
füstölt szalonna 10 dkg
csuszatészta 20 dkg
tejföl 2 dl
tehéntúró 15 dkg
disznózsír 0.5 ek
2 csipet