r
Nosalty Logó

Fahéjas szilvalekvár dorcus konyhájából

dorcus89
Fahéjas szilvalekvár dorcus konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

208
Kalória
1.7g
Fehérje
52.8g
Szénhidrát
0.7g
Zsír
205.1g
Víz
-
Koleszterin
4g
Élelmi rost
48.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 208 kcal
  • 1% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2495 kcal
  • 1% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 75 kcal
  • 1% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    84.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    52.8 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    205.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    448 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    174 micro
Összesen 208 kcal
  • 1% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1011.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    323 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    206 mg
  • Foszfor
    461 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    634.1 g
  • Cukor
    579 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    2461.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    482 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    268 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    185 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    142 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5375 micro
  • β-crypt
    1006 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    2092 micro
Összesen 2495 kcal
  • 1% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    30.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    74.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    162 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 75 kcal

Elkészítés

  1. A szilvákat megmossuk, kettészedjük, kimagozzuk, és egy nagy rozsdamentes edénybe tesszük. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
  2. A szilvák fokozatosan összeesnek, eresztik a levüket. 5-10 percenként meg kell keverni, így addig főzzük, amíg a szilvák szétfőnek, időnként megkeverjük. 4-5 órán keresztül alacsony fokozaton sűrűre főzzzük a lekvárt, néha-néha ránézünk megkeverjük,majdbotmixerrel elpürésítjük, így felgyorsítjuk a folyamatot.
  3. A fahéjat elkeverjük a cukorral, majd ezt a szilvákhoz adjuk, jól összekeverjük és közepes lángon folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük.15-20 percig melegítjük, majd lehúzzuk a tűzről.
  4. Elővesszük a megtisztított befőttesüvegeket, beleöntjük a lekvárt. Mindegyik üvegtetejére teszünk egy csipetnyi nátrium-benzonátot, majd a celofánt egy pillanatra vízbe mártjuk, jól rászorítjuk az üveg tetejére, hogy légmentes legyen.Majd ezzel egyidőbenaz üvegre ráhúzunk egybefőttesgumit.
  5. Egy nagy műanyag tálba pokrócot teszünk, ebbe rakosgatjuk be a lekváros üvegeket (tető nélkül), majd a pokróccal betakarjuk az üvegeket, így gőzöljük. Egy napig árnyékos helyen így hagyjuk.
  6. Másnap rácsavarjuk a befőttes üvegek tetejét, és sötét helyen tároljuk. Ha sűrűbbet szeretnénk a tetőket ne csavarjuk rá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 240 p

Családi recept egy kis fahéjjal felturbózva, de el is lehet hagyni a fahéjat, ha valaki nem szereti. Ez az adag kb. 7-8 közepes méretű üvegre elég. 

További receptek

Citrusos sárgabarackdzsem

A sárgabarack az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amiből lekvár vagy dzsem készülhet. Ha unod már, hogy mindig ugyanaz az íz fogad az üvegekben, akkor bolondítsd meg egy kis citrussal! Mi ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek