r
Nosalty Logó

Rumos szilvalekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Petra
Rumos szilvalekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 758 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 9092 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 116 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    143 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178.6 g
  • Cukor
    171 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    426.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    343 micro
Összesen 758 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    39.5 g

Zsír

  • Összesen
    15.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1715.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    353 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    395 mg
  • Foszfor
    917 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2143.8 g
  • Cukor
    2056 mg
  • Élelmi rost
    79 mg

VÍZ

  • Összesen
    5119.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    959 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    536 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    361 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    282 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10716 micro
  • β-crypt
    1974 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4117 micro
Összesen 9092 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    22 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 116 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvák szárát kitépkedjük (már amelyiken rajta van), a gyümölcsöt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.
  2. A megtisztított szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk és mehetnek is a lekvárfőző üstbe.
  3. Nyakon öntjük a cukorral, meglocsoljuk a rummal, lefedjük és néhány órán át állni hagyjuk (egy egész éjszakára is így maradhat).
  4. A közepesnél mérsékeltebb tűzön (de nem teljes takarékon) addig főzzük, amíg szép sűrű nem lesz. (Az edénytől függően közben kevergetjük vagy sem. A hiperszuper sárgaréz üstömnek köszönhetően én magára hagyhattam 5 órára, közben csak néha ránéztem a biztonság kedvéért...)
  5. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejére, rácsavarjuk a fedeleket és befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára.
  6. Mielőtt a száraz dunsztba tesszük a lekvárokat, egy pillanatra fejtetőre állítjuk az üvegeket. (9 db 375 ml-s üveg lett a 6 kg szilvából.)
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 32
  • Össznézettség: 59441
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 11.

Receptkategóriák

Idény nyáron sok lekvár/ dzsem készült már a konyhámban: cseresznyéből, eperből, sárgabarackból és fügéből. Persze a szilva sem maradhatott el. Annyira jól sikerült, hogy holnap készül az újabb adag. A rum hozzáadásának ötlete pedig ekkor fogalmazódott meg bennem.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Vörösréz üstbe f?ztem eddíg . A sárgarézb?l való , az nem habüst véletl.?

Petra

biztosan nem habüst rézüst, ami tényleg nem sárga, hanem vörös... megártott volna a szilvalekvárban lév? rum? :-) köszi az észrevételt! javítottam

Törölt felhasználó

Ma készítettem el ezt a csodás lekvárt. reggel el?készítettem, állni hagytam, ebéd után kezdtem f?zni. csak 2 órát f?ztem, utána kis természetes s?rít?vel s?rítettem, így dzsem lett bel?le. cukorból kevesebbet tettem, direkt, de így is isteni finom lett, nem hiányzik bele a többi cukor. ja, és egy kis fahéjjal még felturbóztam! Isteni finom, készítesetek Ti is, míg tart a szilva-szezon!! :) köszi a receptet!

Petra

:-)

Poclee77

Én fele adagot készítettem, és két óra alatt lett kész. Az íze f?zéskor fincsi volt, a dunsztolás is kész. Remélem, továbbiakban nem lesz vele gáz :o)

Poclee77

Nem volt ideje megromlani :o)

Eleison

Sziasztok. Egy kérdés, valamilyen tartósítószert használatok pl: szalicilt?

Petra

Persze, lehet használni, de nem szükséges, ha patyolat tiszta üvegekbe kerül a lekvár, fejtet?re állítjuk majd dunsztoljuk.

Törölt felhasználó

Kedves Petra! iWiW klubunkban ajánlottuk a receptedet! http://iwiw.hu/nosalty NoSalty.hu csapata

Törölt felhasználó

A rumos szilvalekvárt f?ztem meg ma isteni finom!!!!

evacili

Én is elkészítettem sárgaréz üst híján fémlábasba. Nagyon finom lett!

Tájfun

Minek a bef?ttes gumi az üveg nyakára mikor a fémtet?t rácsavarjuk?

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!