Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos szilvalekvár

Rumos szilvalekvár
Rumos szilvalekvár
360 perc / előkészület: 60 perc főzés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idény nyáron sok lekvár/ dzsem készült már a konyhámban: cseresznyéből, eperből, sárgabarackból és fügéből. Persze a szilva sem maradhatott el. Annyira jól sikerült, hogy holnap készül az újabb adag.
A rum hozzáadásának ötlete pedig ekkor fogalmazódott meg bennem.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvák szárát kitépkedjük (már amelyiken rajta van), a gyümölcsöt alaposan megmossuk és lecsepegtetjük.
  2. A megtisztított szilvákat kimagozzuk, negyedekre vágjuk és mehetnek is a lekvárfőző üstbe.
  3. Nyakon öntjük a cukorral, meglocsoljuk a rummal, lefedjük és néhány órán át állni hagyjuk (egy egész éjszakára is így maradhat).
  4. A közepesnél mérsékeltebb tűzön (de nem teljes takarékon) addig főzzük, amíg szép sűrű nem lesz. (Az edénytől függően közben kevergetjük vagy sem. A hiperszuper sárgaréz üstömnek köszönhetően én magára hagyhattam 5 órára, közben csak néha ránéztem a biztonság kedvéért...)
  5. A forró lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejére, rácsavarjuk a fedeleket és befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára.
  6. Mielőtt a száraz dunsztba tesszük a lekvárokat, egy pillanatra fejtetőre állítjuk az üvegeket. (9 db 375 ml-s üveg lett a 6 kg szilvából.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 19
össznézettség: 57 111
elküldve: 7
receptkönyvben: 510
elkészítve: 1/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

szilvalekvár rummal, alkoholos szilvalekvár

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tájfun
Tájfun Tue, 2018-07-24 03:25

Minek a befőttes gumi az üveg nyakára mikor a fémtetőt rácsavarjuk?

evacili
evacili Wed, 2012-09-05 11:09

Én is elkészítettem sárgaréz üst híján fémlábasba. Nagyon finom lett!

petra
Petra / petra Sat, 2011-07-23 10:44

Persze, lehet használni, de nem szükséges, ha patyolat tiszta üvegekbe kerül a lekvár, fejtetőre állítjuk majd dunsztoljuk.

Poclee77
Poclee77 Wed, 2010-08-25 11:08

Én fele adagot készítettem, és két óra alatt lett kész. Az íze főzéskor fincsi volt, a dunsztolás is kész. Remélem, továbbiakban nem lesz vele gáz :o)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-08-30 16:03

Ma készítettem el ezt a csodás lekvárt. reggel előkészítettem, állni hagytam, ebéd után kezdtem főzni. csak 2 órát főztem, utána kis természetes sűrítővel sűrítettem, így dzsem lett belőle. cukorból kevesebbet tettem, direkt, de így is isteni finom lett, nem hiányzik bele a többi cukor. ja, és egy kis fahéjjal még felturbóztam!

Isteni finom, készítesetek Ti is, míg tart a szilva-szezon!! :)
köszi a receptet!

petra
Petra / petra Tue, 2009-07-07 22:03

biztosan nem habüst
rézüst, ami tényleg nem sárga, hanem vörös... megártott volna a szilvalekvárban lévő rum? :-)
köszi az észrevételt! javítottam

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-07-07 21:16

Vörösréz üstbe főztem eddíg . A sárgarézből való , az nem habüst véletl.?

758
szilva 6 kg
cukor 1.5 kg
rum 3 dl