r
Nosalty Logó

Nagymamám szilvalekvárja

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gy.Zsuzsi
Nagymamám szilvalekvárja
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 180 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2166 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 43 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    115.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    343.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    744 micro
  • β-crypt
    137 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 180 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    32.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1383.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    283 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    329 mg
  • Foszfor
    753 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    536.7 g
  • Cukor
    466 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    4118.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    447 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8930 micro
  • β-crypt
    1645 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3431 micro
Összesen 2166 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    178 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 43 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvát mossuk meg, majd a magját távolítsuk el.
  2. Egy nagy lábast vagy fazekat, ami egyrészt befér a sütőnkbe, másrészt elfér benne a szilva, kikenünk az ecettel. Az ecet meggátolja, hogy leégjen.
  3. A szilvát beletesszük és a kezünkkel kicsit összenyomkodjuk. Így szép, nagy darab szilvák maradnak benne, ettől lesz dzsem. Ha valaki szeretné, ledarálhatja vagy botmixerrel pürésítheti, akkor lekvár lesz belőle.
  4. A sütőt melegítsük közben elő 200 fokra. A szilvát a gázon felforraljuk óvatosan, kis lángon, nehogy leégjen. Megkeverni TILOS! Ha még nem forr, de úgy érezzük, hogy kezd leégni kicsit, akkor semmi pánik, fogjuk és tegyük a sütőbe, majd ott felforr.:) A lényeg, hogy kicsit átmelegedjen.
  5. Fedjük be alufóliával, és tegyük a sütőbe.
  6. Süssük 4-5 órát vagy többet, attól függően, milyen sűrűségű lekvárt/dzsemet szeretnénk. Az alufóliát vegyük le az 1. óra letelte után.
  7. Ha elkészült a lekvárunk/dzsemünk, keverjük bele a nátrium-benzoátot. A mennyiség attól függ, hogy mennyi szilvát használtunk. A csomagoláson nézzük meg az arányokat.
  8. A kész lekvárt/dzsemet alaposan elmosott, lecsepegtetett, megszárított üvegekbe töltjük, majd lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. Ez 2-3 nap is lehet. Száraz dunszt: Egy nagy edényt béleljünk ki pléddel, törlőruhákkal, ebbe tegyük az üvegeket, majd fedjük be és tegyük szobahőmérsékletű helyre, ahol nem lesz útban. Nagymamám régen a nagy dunyha alá tette a bebugyolált üvegeket.:)
  9. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcra és várhatják a fogyasztásukat. Sok sikert hozzá!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 240 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 73
  • 7 napos nézettség: 368
  • Össznézettség: 55641
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 20.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagymamám szilvalekvárja
Gy.Zsuzsi 31 recept

A szilvát nem fogyasztom máshogy, csak is így! Nagymamám mesélte el, hogy hogyan készíti, ami nekem nagyon megtetszett, hiszen nem kell órákig kevergetni. Simán beteszem a sütőbe, magára hagyom, néha ránézek. Mivel nagy darab szilvák vannak benne, ezt használom a szilvás gombócba is töltelékként. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak tisztán a szilva íze érződik. Egy kis tartósítószert, biztos-ami-biztos, teszek bele, ahogy Nagymamám is teszi.

Hozzászólások

Marika nagyi

A legjobb szilvalekvárt rézüstben lehet f?zni. Nálunk nem elég a süt?ben csinálni, mivel rengeteg fogy bel?le. Nagyon szereti a család, én még kenyér nélkül kanállal is megeszem.

Farkas Katalin

A süt?ben készített lekvárt nem kell lefedni még egy órára sem, addig is párolog bel?le a nedvesség. Nem kell bele tartósító, és nem kell dunsztolni! A lekvárt ha üvegekbe tettük, letakarjuk egy konyharuhával, ahogy h?l, beb?rösödik, ezután tesszük rá a tet?t. Évekig is eláll ezzel a módszerrel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.