Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nagymamám szilvalekvárja

Nagymamám szilvalekvárja
Nagymamám szilvalekvárja
260 perc / előkészület: 20 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szilvát nem fogyasztom máshogy, csak is így! Nagymamám mesélte el, hogy hogyan készíti, ami nekem nagyon megtetszett, hiszen nem kell órákig kevergetni. Simán beteszem a sütőbe, magára hagyom, néha ránézek. Mivel nagy darab szilvák vannak benne, ezt használom a szilvás gombócba is töltelékként. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csak tisztán a szilva íze érződik. Egy kis tartósítószert, biztos-ami-biztos, teszek bele, ahogy Nagymamám is teszi.

hozzávalók / 12 adag

  • 5 kg szilva (a szilva mennyisége tetszőlegesen változtatható)
  • 4 ek ecet (10 %-os ételecet)
  • 2 kk nátrium-benzoát (a szilva mennyiségétől függ)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát mossuk meg, majd a magját távolítsuk el.
  2. Egy nagy lábast vagy fazekat, ami egyrészt befér a sütőnkbe, másrészt elfér benne a szilva, kikenünk az ecettel. Az ecet meggátolja, hogy leégjen.
  3. A szilvát beletesszük és a kezünkkel kicsit összenyomkodjuk. Így szép, nagy darab szilvák maradnak benne, ettől lesz dzsem. Ha valaki szeretné, ledarálhatja vagy botmixerrel pürésítheti, akkor lekvár lesz belőle.
  4. A sütőt melegítsük közben elő 200 fokra. A szilvát a gázon felforraljuk óvatosan, kis lángon, nehogy leégjen. Megkeverni TILOS! Ha még nem forr, de úgy érezzük, hogy kezd leégni kicsit, akkor semmi pánik, fogjuk és tegyük a sütőbe, majd ott felforr.:) A lényeg, hogy kicsit átmelegedjen.
  5. Fedjük be alufóliával, és tegyük a sütőbe.
  6. Süssük 4-5 órát vagy többet, attól függően, milyen sűrűségű lekvárt/dzsemet szeretnénk. Az alufóliát vegyük le az 1. óra letelte után.
  7. Ha elkészült a lekvárunk/dzsemünk, keverjük bele a nátrium-benzoátot. A mennyiség attól függ, hogy mennyi szilvát használtunk. A csomagoláson nézzük meg az arányokat.
  8. A kész lekvárt/dzsemet alaposan elmosott, lecsepegtetett, megszárított üvegekbe töltjük, majd lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni. Ez 2-3 nap is lehet. Száraz dunszt: Egy nagy edényt béleljünk ki pléddel, törlőruhákkal, ebbe tegyük az üvegeket, majd fedjük be és tegyük szobahőmérsékletű helyre, ahol nem lesz útban. Nagymamám régen a nagy dunyha alá tette a bebugyolált üvegeket.:)
  9. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcra és várhatják a fogyasztásukat. Sok sikert hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 32 439
elküldve: 2
receptkönyvben: 30
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gy.Zsuzsi

Mióta szakács: 2012.11.04.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
receptverseny: dr. Oetker szilvabefőzés receptverseny
nehézség: könnyű
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Nagymamám szilvalekvár(dzsem) receptje

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Farkas Katalin
Farkas Katalin Thu, 2015-06-25 20:26

A sütőben készített lekvárt nem kell lefedni még egy órára sem, addig is párolog belőle a nedvesség. Nem kell bele tartósító, és nem kell dunsztolni! A lekvárt ha üvegekbe tettük, letakarjuk egy konyharuhával, ahogy hűl, bebőrösödik, ezután tesszük rá a tetőt. Évekig is eláll ezzel a módszerrel.

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Mon, 2015-06-22 08:03

A legjobb szilvalekvárt rézüstben lehet főzni. Nálunk nem elég a sütőben csinálni, mivel rengeteg fogy belőle. Nagyon szereti a család, én még kenyér nélkül kanállal is megeszem.

180
szilva 5 kg
ecet 4 ek
nátrium-benzoát 2 kk