r
Nosalty Logó

Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Boszi
Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Szirup készítéséhez

Továbbá

Összesen 401 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Szirup készítéséhez

Továbbá

Összesen 4006 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír

Szirup készítéséhez

Továbbá

Összesen 52 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    160.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.5 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    624.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    166 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 401 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    33.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1606.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    370 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    356 mg
  • Foszfor
    771 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    955.1 g
  • Cukor
    878 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    6244.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    800 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    494 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    301 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    245 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8933 micro
  • β-crypt
    1663 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3441 micro
Összesen 4006 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    116 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 52 Kcal

Hozzávalók

Szirup készítéséhez

Továbbá

  • 5 kg szilva (tisztítás előtti súly)

Elkészítés

Szirup készítéséhez

  1. Az üvegeketés a tetőket alaposan elmossuk, és fertőtlenítjük.
  2. A szilvát kis ideig beáztatjuk hideg vízbe.
  3. Elkészítjük a szirupot: 2 liter vizet felteszünk főzni. Beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot is.
  4. Egy teatojásba tesszük a fűszereket, és a vízbe tesszük.
  5. A citromotalaposan megmossuk, karikára vágjuk, és bedobjuk a vízbe.
  6. A szirupot főzzük addig, amíg már "szirupnak" néz ki. Ez lehet kb. 20 perc, majd hagyjuk hűlni.
  7. A szilvát több vízben megmossuk, félbevágjuk,magját kivesszük, és az üvegekbe tesszük magházzal lefelé. Az üvegeket jól meg kell tömni.
  8. Ha már jól kihűlt a szirup, belekeverjük a rumot.
  9. A citromkarikákat óvatosan kivesszük, és az üvegekbe tesszük a szilvára, majd a szirupot az üvegekbe kanalazzuk. Kb. 3/4-ig érjen a szirup.
  10. Az üvegeket egy fazékban dunsztoljuk úgy, hogy az üvegek 3/4-ig érjen a víz, és lassan felmelegítjük. Ha már gyöngyözik a víz a befőttes üvegben is, letakarjuk fedővel,és lassan 20 percig főzzük.
  11. Az idő lejárta után a fazékban hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 40
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 8843
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 29.

Ajánló

Aki szereti a kevés alkoholtartalmú gyümölcsöket.

Receptkategóriák

Rumos szilvabefőttet még nem tettem el, így választottam ezt a változatot. Közben eszembe jutott, hogy sok alkohol nem lehet benne, így keveset tettem bele. Lehet úgy is a rumot használni, hogy a szirupba nem teszünk, csak az üvegbe kb. fél dl-t. Persze ez is ízlés dolga. Nekem a 2 liter szirup is sok volt, elég lett volna 1,5 liter. Persze nem használtam fel mind az 5 kg szilvát! 7 üveggel lett nekem a kb. 3,5-4 kg pucolt szilvából. A citromot érdemes annyi karikára vágni, ahány üveggel lesz, hogy jusson mindegyikbe. A javaslat szerint nem kell a szirupot az üvegbe tele tenni. Nekem valahogy az jött be eddig, hogy nyugodtan mehet tele. Valahol olvastam azt is, hogy a szirupot le kell szűrni, és úgy tenni az üvegbe. Na, én ezt sem csináltam. Először is elfelejtettem, aztán átgondoltam, hogy felesleges is, hiszen a fűszerek a teatojásban voltak, az a kevés citromrost meg kevesebb a szilva rostjánál.:) Maradt ki szirup, amit felhasználtam nektarinhoz. Kíváncsi vagyok, milyen íze lesz.

Hozzávalók

Szirup készítéséhez

Továbbá

Címlapról ajánljuk

További cikkek