Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával

Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával
Rumos fűszeres szilvabefőtt citromkarikával
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Rumos szilvabefőttet még nem tettem el, így választottam ezt a változatot. Közben eszembe jutott, hogy sok alkohol nem lehet benne, így keveset tettem bele. Lehet úgy is a rumot használni, hogy a szirupba nem teszünk, csak az üvegbe kb. fél dl-t. Persze ez is ízlés dolga. Nekem a 2 liter szirup is sok volt, elég lett volna 1,5 liter. Persze nem használtam fel mind az 5 kg szilvát! 7 üveggel lett nekem a kb. 3,5-4 kg pucolt szilvából. A citromot érdemes annyi karikára vágni, ahány üveggel lesz, hogy jusson mindegyikbe.

A javaslat szerint nem kell a szirupot az üvegbe tele tenni. Nekem valahogy az jött be eddig, hogy nyugodtan mehet tele. Valahol olvastam azt is, hogy a szirupot le kell szűrni, és úgy tenni az üvegbe. Na, én ezt sem csináltam. Először is elfelejtettem, aztán átgondoltam, hogy felesleges is, hiszen a fűszerek a teatojásban voltak, az a kevés citromrost meg kevesebb a szilva rostjánál.:)

Maradt ki szirup, amit felhasználtam nektarinhoz. Kíváncsi vagyok, milyen íze lesz.

hozzávalók / 10 adag

Szirup készítéséhez

Továbbá

  • 5 kg szilva (tisztítás előtti súly)

ajánlat

Aki szereti a kevés alkoholtartalmú gyümölcsöket.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üvegeket és a tetőket alaposan elmossuk, és fertőtlenítjük.
  2. A szilvát kis ideig beáztatjuk hideg vízbe.
  3. Elkészítjük a szirupot: 2 liter vizet felteszünk főzni. Beletesszük a cukrot és a vaníliás cukrot is.
  4. Egy teatojásba tesszük a fűszereket, és a vízbe tesszük.
  5. A citromot alaposan megmossuk, karikára vágjuk, és bedobjuk a vízbe.
  6. A szirupot főzzük addig, amíg már "szirupnak" néz ki. Ez lehet kb. 20 perc, majd hagyjuk hűlni.
  7. A szilvát több vízben megmossuk, félbevágjuk, magját kivesszük, és az üvegekbe tesszük magházzal lefelé. Az üvegeket jól meg kell tömni. 
  8. Ha már jól kihűlt a szirup, belekeverjük a rumot.
  9. A citromkarikákat óvatosan kivesszük, és az üvegekbe tesszük a szilvára, majd a szirupot az üvegekbe kanalazzuk. Kb. 3/4-ig érjen a szirup.
  10. Az üvegeket egy fazékban dunsztoljuk úgy, hogy az üvegek 3/4-ig érjen a víz, és lassan felmelegítjük. Ha már gyöngyözik a víz a befőttes üvegben is, letakarjuk fedővel, és lassan 20 percig főzzük.
  11. Az idő lejárta után a fazékban hagyjuk kihűlni.
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 602
elküldve: 4
receptkönyvben: 44
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, télire

egyéb elnevezések

szilvabefőtt, szilvabefőtt rummal, rumos fahéjas szilvabefőtt

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

401
víz 2 l
cukor 40 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
fahéjrúd 4 db
szegfűszeg 7 db
citrom 1 db
rum 1 dl
szilva 5 kg