Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rosé boros őzsült

Rosé boros őzsült
Rosé boros őzsült
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párommal torkos csütörtökre készültünk, és az étlapról kinézte az őzhúst, mivel hogy még nem evett olyat soha. Megmondom őszintén, én sem. Másnap vendéglátásban jártas kolléganőmmel beszélgettem, aki azt mondta, hoz nekem őzet, készítsük el előtte, és akkor meglátjuk, könnyebb lesz dönteni. Így is történt, és így született meg ez a recept. Bevallom első volt, és nagyon sajátos lett, viszont a családban mindenkinek nagyon ízlett, úgyhogy úgy döntöttek, akkor megtartanak. :) Remélem, élvezni fogjátok!

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az őz husát szeletekre vágjuk, megmossuk, vízben áztatjuk egy fél napot, hogy kellően tiszta legyen
  2. Utána lecsepegtetjük, közben elkészítjük a pácoláshoz szükséges alaplevet, amiben majd 1 napig fogjuk fürdetni a húst. Megpucoljuk a répát, hagymát és a fokhagymát. Felvágjuk, és belerakjuk őket egy lábasba. Mellérakunk szegfűszeget, kb. 10 darabot és 5 szem szegfűborsot. Belemorzsoljuk a babérlevelet, megsózzuk és borsozzuk, majd beleöntjüj a 4 dl rosé bort. Melléöntünk még 3 dl vizet, és ezt összeforraljuk, 10 percig főzzük, hogy félpuha legyen a répa. A levet hagyjuk kihűlni, és csak akkor öntjük rá a húsra úgy, hogy ellepje. Lefóliázzuk, vagy lezárjuk a dobozt, amibe rakjuk, és 1 teljes napot pácolódni hagyjuk.
  3. A pácolásból kivett húst egy tepsibe fektetjük, melynek az alját vékonyan kikenünk zsírral.
  4. Egy szűrőkanál segítségével rákanalazzuk a zöldségeket a pácból, a levet pedig kiöntjük, erre már nem lesz szükségünk.
  5. Vághatunk fel még hagymát, répát, fokhagymát, amit rászórunk a husira. Sózzuk, borsozzuk.
  6. A gáztűzhelyen olvasszuk fel a 10 dkg zsírt, majd a húsra kanalazzuk, és alufóliával takarjuk be, ezután mehet a 220°C os sütőbe, légkeveréses módban fél óráig pároljuk, majd ha már puha a hús, levesszük az alufóliát, és még fél órát sütjük, hogy szép barna legyen, helyenként pedig ropogós.
  7. Miután levettük a fóliát, időnként locsoljuk meg a saját zsírjával a húst.
  8. Ennyi idő alatt a zöldségek is gyönyörűen megpuhulnak, és átveszik a hús és a pác közös ízét.
  9. Köretként én héjában sült burgonyát készítettem, mely a tepsi mellett sült a hússal együtt. (Ezt felvágtam mellé raktam a húst a zöldségekkel és a szafttal pedig a félbevágott krumplit locsoltam meg.)
  10. Egészségetekre!:)
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 048
elküldve: 5
receptkönyvben: 45
elkészítve: 4/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Babybandita

Mióta szakács: 2012.04.11.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
szezon: tél
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pácolt őz, rosés őzhús

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1036
őzhús 50 dkg
rosé 4 dl
sárgarépa 3 közepes db
vöröshagyma 4 közepes fej
fokhagyma 5 gerezd
babérlevél 5 db
szegfűszeg 10 db
szegfűbors 0.5 kávéskanál
sertészsír 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 3 dl