Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós magos szelet

Ropogós magos szelet
Ropogós magos szelet
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a receptnek az eredeti változatát Emelie Forsberg - a világ egyik legjobb női terepfutója - posztolta ki hivatalos facebook oldalára. Mivel én is terepfutó vagyok, gondoltam, ha ilyet eszem, talán egyszer én is olyan jó leszek, mint ő :D... De viccet félretéve, egyrészt nagyon szeretem a magvas nassolnivalókat (a bolti termékeket is gyakran megveszem sajnos), másrészt edzés/verseny előtt-után mindig hasznos valami egészséges és tápláló étel. 
Az eredeti receptben semmilyen édesítő íz nincsen, illetve lisztet is használ, és ennél több vizet bele. Nekem viszont valahogyan a magokhoz az édes íz ugrik be, úgyhogy ezért került bele a méz. Az állaga pedig sehogyan sem akart annyi vízzel és liszttel ropogós lenni, ezért kísérleteztem ki ezt, ami nekem tényleg olyan ropogós, mint az a bizonyos bolti szezámos szelet :D 

A receptet bármilyen magféléből (dió, mogyoró, mandula, kesudió, földimogyoró stb.) és aszalt gyümölcsből (szilva, meggy, mazsola, barack stb.) el lehet készíteni. A lényeg, hogy a magvakból összesen 3 dl mennyiség legyen. 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A fent említett magvak összességének kell 3 dl-nek lennie

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A diót (vagy más nagyobb magvakat) apróra zúzzuk (de nem daráljuk). A nagyobb aszalt gyümölcsöket is pici kockákra vágjuk. Ezeket összekeverjük egy tálban.
  2. A zabpelyhet botmixerrel durvára őröljük (liszt jellegű lesz, de nem kell túl finomra zúzni). Ezt is hozzákeverjük a magvakhoz, és a pici sót is beletesszük.
  3. Ezután hozzákeverjük a mézet és a vizet, de azt csak óvatosan, éppen annyi kell, amennyi megnedvesíti a hozzávalókat.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítjuk az így kapott masszát, kb. 0,5 cm vastag legyen, és lehetőleg négyzet vagy téglalap alakú, hogy könnyebb legyen négyzetekre vágni.
  5. Sütőbe tesszük 20 percre, majd kivesszük, és felszeleteljük kb. 5x5-ös négyzetekre (de lehetnek csíkok is vagy háromszögek, ahogy tetszik).
  6. Visszatesszük a sütőbe további 20-25 percre. Akkor van készen, ha kicsit megbarnult a teteje.
  7. Amikor kész kivesszük, és ha szükséges, még egyszer elvágjuk a szeleteket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Hidegen lesz ropogós :) FIGYELEM! A megadott sütési hőfok lehet, hogy kicsit alacsony, mert az én sütőm elég erősen dolgozik.
  • sütési hőfok: 130°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x30x4 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 27 026
elküldve: 7
receptkönyvben: 244
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

bbarbye

Mióta szakács: 2014.04.14.
9 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

müzliszelet, magos gyümölcsös szelet, ropogós aszalt gyümölcsös szelet

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsuzsafa
Zsuzsafa Mon, 2015-11-30 13:34

Gratulálok Barbi! Lássunk minél több finom receptet még Tőled ;)

SJack
SJack Thu, 2014-07-17 17:23

Hello!
Annyi kérdésem lenne, hogy szerinted ha biciklizés közben mezzsebben magammal viszem egybemarad?

Bbarbye
bbarbye / Bbarbye Fri, 2014-07-18 09:36

Szia!
Én szoktam cipelni belőle táskában (futós), napközben zacskóban, dobálom ide-oda, picit törik azért, de elég jól bírják :D Esetleg vágd kisebb szeletekre amikor készíted, bár bringázni szoktam de mezem nincsen, de gondolom hátsó zsebbe tennéd, ott szerintem kibírja. Jó bringázást :D

220
szezámmag 20 g
dió 20 g
napraforgómag 20 g
tökmag 20 g
zabpehely 20 g
aszalt gyümölcsök 20 g
méz 4 ek
víz 0.5 dl
1 késhegynyi