Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rigó Jancsi Vicikó konyhájából

Rigó Jancsi Vicikó konyhájából
Rigó Jancsi Vicikó konyhájából
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik nagy klasszikusunk, a sütik világában. Ha jó, szinte megunhatatlan ez a minden ízében és porcikájában csupacsoki édesség. Nevét a Pákozdon 1858 -ban született, később világhírű cigányprímásról Rigó Jánosról kapta. Virtuóz játékával sok hölgy szívét megdobogatta, mígnem egyszer eljött a nagy találkozás, és állítólag a tüzes fekete szemét is latba vetve meghódította Ward Klárát is, aki egy amerikai milliomos lánya, és éppen egy belga herceg felesége volt. Mindketten elváltak, amit még Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is hírül adott! Ezek után össze is házasodtak. Jánosunk, szerelme jeléül feleségének egy habos-csokis-krémes édességgel akart kedveskedni, amit egy pesti cukrászdában készíttetett el, és a cukrász így róla nevezte el Rigó Jancsinak. Óriási sikere lett a süteménynek, a lányszöktetéses sztorival a háttérben.

A boldog idők tíz évig tartottak, és állítólag 8 millió dollárjukba került,  mígnem Klára elhagyta férjét egy jóvágású olasz pincérért. Később megpróbálta visszahódítani, de János nem állt kötélnek. Rigó János hajója legvégül Amerikában kötött ki, ahol elszegényedve, keserves cigánynótákat játszott, nem éppen impozáns helyeken. Itt is halt meg 1927-ben.

A szerelmi történetükből egy francia-magyar filmet is készítettek 1959-ben, Fekete szem éjszakája címmel.

A mai időkben is él még a story, hisz 2004- ben egy angol rockzenekar (pedig nincs egy magyar tagja sem) az Ő nevét vette fel, mert mottójuk, hogy a szerelem mindent legyőz!

És még egy kedves emlékezés Rá: 2004-től minden évben megrendezik szülőfalujában, Pákozdon a Rigó Jancsi fesztivált.

Hát kérem szépen, ezek tudatában eszegessük ezentúl ezt a barna színnek három gyönyörű árnyalatában pompázó finom - könnyű - habos, határainkon túl is ismert süti-hírességünket!

Jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral.
  2. A liszthez hozzáadjuk a kakaót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. 
  3. A kakaós lisztet beleszitáljuk a cukros masszába, és a habból 1-2 evőkanállal is hozzáadva elkeverjük. Ezután  az összes tojáshabot beletesszük, és óvatosan keverve beledolgozzuk.
  4. Kipapírozott tepsibe simiítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Ha megsült, kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt, kihűtjük, és keresztben, vízszintesen kettévágjuk.
  6. Míg hűl a tészta, elkészítjük a habkrémet.
  7. A tejszínt felverjük majdnem teljesen keményre, beletesszük a cukrokat, és így verjük keményre. Ha kész, beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan belekeverjük.
  8. A zselatint elkeverjük egy kis edénykében a tejjel, feltesszük melegedni, és kevergetve addig melegítjük, míg elolvad a zselatin benne. Forralni nem szabad! Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ujjunkkkal ellenőrizzük, ha már nem is langyos, beleöntjük a kakaóshabba, és gyors mozdulatokkal beledolgozzuk.
  9. A kettévágott alsó kakaóslapot egy tálcára, deszkára fektetjük, rákenjük a kakaós tejszínhabot, szépen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a tetejét, kissé rá is nyomhatjuk.
  10. Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a vajat, összedolgozzuk, és ráöntjük a tészta tetejére. Késsel elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.
  11. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.
  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • költség: 1700 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 42 231
elküldve: 28
receptkönyvben: 1 055
elkészítve: 50/70
Facebookon megjelent: 1

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

kakaós-habos kocka, kakaós tejszínhabos kocka, habos csokis sütemény

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lizzy73
lizzy73 Sun, 2015-03-29 19:42

Elkészítettem, szuper recept, köszönöm!
Ha valaki Cserpes tejszínből csinálná, nem kell hozzá zselatin sem, gyönyörű lesz anélkül is a hab :)

szili.nora
szili.nora Sat, 2014-02-08 14:22

Nagyon finom lett, de sajnos a teteje darabokra tört, nagyon csúnyán tudtam csak felvágni, pedig vendégségbe készült :(

csuricsibe78
csuricsibe78 Tue, 2014-05-13 17:35

Forró vízbe mártott,éles késsel nagyon szépen fel lehet szelni a csokimázas sütiket. :)

vmzsuzsa
vmzsuzsa Sun, 2014-03-30 20:39

Szia Nóra! Sokszor sütöttem már Rigó Jancsit, ez a recept tökéletes, de!!! A felső lapot megkenem csoki mázzal, mielőtt ráteszem a krémre, várok, míg megszilárdul egy kicsit, szétvágom darabokra , utána darabonként teszem rá a krém tetejére. Tálalás előtt vágom csak szét darabokra a süteményt.A forró vízbe mártott kés jó tanács, betartandó. Ha krémest csinálok, ott is mindig előbb felvágom a tetejét, aztán teszem rá a krémre. Próbáld ki, menni fog. Zsuzsa

Niccole
Macskamentha / Niccole Sun, 2013-12-01 00:20

Sziasztok!

Igaz, hogy nem ma kezdtem a sütés-főzést, de azért még ifjonc vagyok. Így felmerült bennem egy már-már bugyuta kérdés. A tejszínt (ami nyilván habtejszín) ugyanúgy fel tudom verni kézi mixerrel, mint pl. a tojás fehérjét? Őszintén, eddig habtejszínből habot csak erre alkalmas szifonban készítettem patronnal, és most kissé elvesztem. Jelenleg Dél-Angliában vagyok és december 5-én lesz egy karácsonyi parti (egy közösséggel), ahová ezt szeretném elkészíteni, mint igazi magyar süteményt. Szóval előre is köszi a választ!

Üdv.: Niccole

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-12-01 15:49

Szia Niccole!

Igen habtejszín kell hozzá.
A zsírszázalék tartalmától függ, hogy habbá lehet-e verni, vagy sem.Itthon a habtejszín 30% zsírtartalmú. Ez tökéletesen megfelel.
Ettől kevesebbel szerintem ne próbálkozz, lehet, hogy nem sikerül.

A másik titok, hogy nagyon le kell hűteni a tejszínt felverés előtt. Érdemes az edényt is betenni rövid időre a hűtőbe, majd csak közvetlenül a használat előtt kivenni. Kézi mixerrel is könnyedén fel lehet így verni.

A edény nagysága sem közömbös, tapasztalatom szerint. A kész hab kb a folyékony tejszín jó duplája lesz, térfogatban.De ahogy írtam imént, tapasztalatom szerint, nem jó, ha nagyon nagy edényt használunk a felveréshez.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni, és hogy sikered lesz ezzel a már majdnem hungaricum sütivel!!! :-)
Ha van kérdésed még, nyugodtan írj, ha tudok, próbálok segíteni!
Ki kell rukkolni 5-én!!! :)

Üdv:-) Vici

balintmonika
balintmonika Sun, 2013-10-20 16:58

Annak ellenére,hogy a tejszín luxuscikknek számít kis hazámban Berzengóciában,és a zselatinnal is volt már nézeteltérésem,nekifogtam a nagy műnek.Azt hittem,az általam vásárolt kakaó a legjobb minőségű,de tévedtem.Ráadásul még meggyet is tettem a krém közepébe.A krém színe kívánnivalót hagy maga után(a kakaó minőségtelensége miatt),de a meggy nagyon jó ötletnek bizonyult.És a férjem is meg volt elégedve a krém mennyiségével(ami nem kis elismerés tőle).Tehát ez is egy klasszikus Vicikós recept(számomra a Vicikó egyet jelent a sikerrel a konyhában)Köszi...

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2013-10-21 12:10

Szia Mónika!

Örülök, hogy elkészítetted a nagy művet! Annak is, hogy tejszínt használtál, ami valóban nem olcsóság, főleg ebben a mennyiségben, de ha azt számítjuk, hogy ebből az összegből hány szelet süti jön ki, akkor már nem is rossz az arány. Igaz?

Én holland kakaót ( ez a neve is ) szoktam használni mindenbe, szerintem igen jó minőségű. Van utántöltős zacsiban ( barna ), és dobozos formában is. Nem drága nagyon, és nekem ez tetszik a legjobban. Az egyik legmagasabb kakaóvaj tartalmú, ( ami a minőségét jelöli) finom az íze, és nagyon szép a színe!

Jó ötlet a meggy, igaz így már majdnem lúdlábat készítettél :-) De a lényeg, hogy jól sikerült, és ízlett a családnak!

Köszönöm az utolsó mondatodat, igazán nagyon kedves vagy! :)

Üdv:-) Vici

Zsanna_
Zsanna-manna / Zsanna_ Fri, 2013-06-28 15:36

Szia Vicikó!
Most lett kész a süti és nem bírtam megállni, vágtam a széléből... Annnyira finooom!!!
Mindenképpen ezt a zselatinos megoldást választottam, mert rosszul vagyok a hulalától. Még annyit változtattam rajta, hogy nyírfacukorral és folyékony édesítőszerrel édesítettem, és a piskótát zabpehelylisztből készítettem.
Szóval nagyon köszi a szuper receptet és külön köszi a történeti hátteret! :)
Üdv,
Zsanna

finis
finis / finis Sat, 2012-05-05 09:26

Kedves vicikó!szerinted működik hulalával is?mert csak arra gondoltam,hogy belekavarok kakaóport mert nagyon gyorsan kellene csinálnom valami sütit.(én és a zselatin nem mindíg vagyunk jó barátok már ha érted mire gondolok :)) kicsit félek tőlle.

vicikó
Vicikó / vicikó Mon, 2012-05-07 13:24

Kedves finis!
Ne haragudj, de a hulala-t egyáltalán nem ajánlom! Semmibe se! Mert az maga a tökéletes műanyag!
Ha már egy ilyen finom sütit készítesz, add meg a módját!
Szerintem, ha a recept alapján megpróbálod elkészíteni, nem fogsz csalódni, és barátságot fogtok kötni egy életre, Te és a zselatin! :-) , mert nagyon egyszerű a használata, csak egyszer kell megpróbálni.
Bocsi, hogy csak most válaszoltam...!
Kíváncsi vagyok a kísérletedre!
Üdv: Vici

KisEdi
Edi / KisEdi Fri, 2013-05-03 14:06

Istenem, végre valaki, aki nem eszi két pofára a margarint és a növényi habokat! :)
Akinek nem megy a zselatinozás (én is kerülöm) annak ajánlom figyelmébe a zselatin fixet, nagyon szépen megfogja a tejszínhabot, joghurtos, tejfölös krémeket, csak el kell olvasni a csomagolását hogy hogyan kell elkészíteni :)

maria54321
maria54321 Thu, 2012-04-19 19:50

Köszönöm a receptet ,mert ma van a lányom születés napja és valami nagyon csokis sütit kerestem neki, ez pont nagyon jó lesz .

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-04-19 20:52

Kedves Mária!
Nagyon szívesen, és még jobban örülök, ha szülinapi süti lesz belőle. :-)
Boldog születésnapot a lányodnak!
Igen hamar elkészül, és rögtön lehet is enni!
Üdv: Vici

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2012-04-19 15:20

Kedves Vicikó !
Nagyon szép a sütid, ( és bár ismerem ) de jó érzékkel, szépen megfogalmaztad ennek a finom süteménynek a történetét is. Gratulálok !Szeretettel üdvözöllek: Anci

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-04-19 23:13

Kedves Anci!
Köszi a dicséreted! :-)
Gondoltam, hátha valaki nem ismeri ezt kalandos süti-történetet, ezért megírtam. Olyan kedves!
Szép hétvégét kívánok Neked!
Üdv: Vici

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Fri, 2012-04-20 06:07

Kedves vicikó !
Aranyos vagy, hogy megírtad, én a magam részéről nagyon örülök az ilyen történeteknek, mert
érdekel !Köszönjük szépen, várjuk a továbbiakat !Szép Tavaszt !Üdv: Anci

nutria
Asszonycicc / nutria Thu, 2012-04-19 14:45

Egyszer készítettem, egy újságban talált recept alapján, ott csokit kellett tejszínnel összekeverni. Persze mivel nem várhattam meg, hogy teljesen kihűl a csoki, hisz megdermedne, úgy kevertem a tejszínhabba. Hát összeesett, és fele ilyen vastag krém nem lett. :)
De ezt a verziót ki fogom próbálni, mert maga a süti nekem van kitalálva - sok-sok csoki. :D

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-04-19 23:10

Sok szerencsét hozzá, nekem így mindig jól sikerül.
És szerintem sokkal könnyedebb, mintha csokival készülne, és így is nagyon finom csokis :-)
Üdv: Vici

Szuette
eSZeM / Szuette Thu, 2012-04-19 14:39

Kedves Vicikó!
Nagyon tetszett Rigó Jancsi rövid életrajza. Köszi, hogy utánanéztél és leírtad. Még a sütinek is megpróbálok nekifutni, hátha sikerül:)
Üdv: Szuette

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2012-04-19 23:08

Kedves Szuette!
Igen, nekem is tetszett mikor először hallottam róla, így gondoltam, le is írom most.
Szerintem biztos jól fog sikerülni,ha nekifutsz :-), igazából nem nehéz süti.
Üdv: Vici

594
tojás 8 db
porcukor 8 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
finomliszt 6 evőkanál
habtejszín 900 ml
porcukor 150 g
vaníliás cukor 1 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
zselatin 2 ek
tej 100 ml
étcsokoládé 200 g
vaj 50 g