Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rántott káposzta pikáns tunkolóval

Rántott káposzta pikáns tunkolóval
Rántott káposzta pikáns tunkolóval
75 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy balatoni nyaraláskor ismerkedtem meg a parton egy erdélyi mamókával, aki ott árulta a termékeit a turistáknak, és ebédre hozta magával ezt a finomságot. Mivel előtte sosem láttam/ettem még ilyet, azonnal magamévá tettem az elkészítés fortélyait, és azóta is kincsként őrzöm.
Köztudott, hogy szinte minden zöldséget lehet rántani, és így nagyon finom ételekhez juthatunk. Ezzel én  is így vagyok, mindent kipróbálok, még a lehetetlennek tűnő dolgokat is. Ez a recept bár egyszerűnek tűnik, de a panírozása igen macerás, így csak azoknak ajánlom, akik nem félnek a kudarctól, és nem esnek kétségbe, ha nem sikerül elsőre. Viszont rettenetesen finom, így aki egyszer kipróbálta a rántott káposztát, utána mindig vágyik egy újrázásra. :-) Az adagot 2 főre adtam meg, természetesen mindent arányosan lehet növelni!
A mártogatóst én találtam ki hozzá, hogy legyen valami csúszós is a tányéron, és szerintem nagyon jól harmonizál az ízviláguk. Persze bármilyen más rántott, sült húshoz is ajánlható ez a szósz, mert finom.
 

hozzávalók / 2 adag

A káposztához

A mártogatóshoz

ajánlat

Káposztaidényben, vagy ha valami újdonságra vágysz, vagy ha valami kihívást keresel, akkor ez a recept rád vár!! :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A káposztát megszabadítjuk a külső, esetleg satnya, sérült leveleitől.
  2. Beletesszük egy magas falú fazékba, annyi enyhén sós vízben főni, amely épp ellepi, és amibe pár szem feketeborsot, és 2-3 gerezd fokhagymát is tehetünk.
  3. Addig főzzük, amíg egy fogpiszkálóval vagy hústűvel könnyedén beleszaladhatunk a káposzta húsába, ez mérettől és érettségtől függően kb.30-45 perc is lehet. Tovább semmiképp sem szabad, mert akkor atomjaira fog hullani szeleteléskor!
  4. Kivesszük a káposztafejet, és hagyjuk hűlni, de csak addig, amíg kézzel már hozzá tudunk nyúlni, és óvatosan, lassan, éles késsel ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Ha valakinek mégis nagyobb, keréknyi szeletek jutnak így, nyugodtan felezze meg, de mindezt csak óvatosan, mert a levelek azonnal szerteszét akarnak esni.
  5. Ezután a szeleteket a szokott módon, kézzel, a liszt-tojás-panír édeshármasba forgatjuk, a lefityegő levélcsíkokat fogjuk nyugodtan oda, a prézli után már nem akarnak megszökni.
  6. Kb. ujjnyi vastag, közepesen forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Enyhén sózzuk.
  7. Amíg a káposzta fő, elkészítjük a mártogatóst, egyszerűen összekeverjük a megadott hozzávalókat.
  8. A kész káposztaszeleteket tányérra téve megloccsintjuk a szósszal, vagy mellészervírozzuk és tunkoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 384
elküldve: 1
receptkönyvben: 293
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Batida

Mióta szakács: 2011.03.05.
17 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kategória: tapas
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

káposzta, rántva, főtt-rántott káposzta

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kyra25
Kyra25 Tue, 2012-07-10 14:43

Köszönet a receptért, nagyon ízlett a családnak :-)
Üdv
Kyra

Batida
Batida / Batida Mon, 2012-07-16 10:21

Kedves Kyra! Köszönöm szépen a visszajelzést, örülök, ha elnyerte a tetszéseteket. Szia, Bogi

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-07-20 13:00

Kedves Mindenki !!! Ne féljetek tőle , mert nem nagyon vészes elkészíteni. :)) A végeredmény pedig megér minden fáradságot :))))))))) Buzdítalak benneteket ,hogy bátran fogjatok bele:)) Üdv Edit

Batida
Batida / Batida Wed, 2011-07-20 13:17

Áááááá, szóval nekem kampányolsz? Igazán köszönöm, te egy tündér vagy!! :-))) A tekercsedet már annyian dicsérték, hogy lassan tényleg neki kell állnom elkészíteni, mert nem hagyhatom ÉN szó nélkül a kedvenc szakácsom költeményeit!!! Szép napot!! (épp gumicsizmát veszek magamnak a világhálón, este jól eláztam - mármint ruházatilag :-) )

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-07-09 14:12

Kedves Bogi ! A tyúkok után keltem, de csak azért , mert a férjem , és a Zoli fiam /19 éves / mentek 5 órakor horgászni. Amikor elmentek azért visszaaludtam. :))) Kb 2 órát voltam ma a konyhában. ( db Batida tekercset ,8 db sima káposztát , 8 db csirkecombot , 8 db fonott pulyka mellett bepaníroztam meg sütöttem sült krumplit . A Gergő csinált tartármártást . Most elment fagyiért , és nézzük a Forma 1 időmérő edzését amin remélem jót alszom:)) Üdv Edit

Batida
Batida / Batida Sat, 2011-07-09 20:49

Ez a fonott pulykamell-dolog érdekel... feltetted már??
Te sem vagy semmi, kint tombol az afrikai hőség, Te meg bent csinálod a hőhullámot. Nem semmi vagy!! :-D Bogi anyu

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-07-09 21:11

Igen fent van már rég. két verzió is van . Egy sima bacon-nal fonott pulykamell sütve ,és a Bacon-ös sajtos fonott pulyka mell rántva . Azt hiszem ez a neve. A receptjeim közt megtalálod. De megosztottam most az iwiw-en, és a facebook-on is. Amikor főztem észre sem vettem , hogy milyen meleg van csak utána amikor kész lettem. Hiába amikor elkapja az ember lányát az alkotás szele akkor semmi nem számít. A végeredmény meg kárpótol minden szenvedésért:)))))Puszi Edit

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-07-09 11:40

Kedves Bogi ! Most jöttem be/ki a konyhából:)))Elkészítettem a káposztát és valami isteni finom. Úgy csináltam ahogy mondtam . Csináltam üreset és töltöttet is . Nagyon finom HMMM... Lefényképezve a Batida tekercsek , és ha lesz időm akkor még ma felteszem:)))Ja és nem macerásabb mintha , szeleteket vágnál belőle , és azt panírozod ! Puszi Edit

Batida
Batida / Batida Sat, 2011-07-09 12:46

Istennő vagy!! Jézus, ha már én lettem a névadója, muszáj lesz megcsinálnom. :-))) Elárulod, hány órát töltöttél a konyhában? A tyúkokkal keltél, igaz?? :-DD Valld be!! Borzasztóan kíváncsian várom a megjelenést, és még egyszer köszönöm, hogy rám gondoltál, ez nagyon kedves gesztus. puszi, Bogi

laraed
Edit / laraed Tue, 2011-07-05 20:38

Kedves Batida ! Válaszoltam aranyos hozzászólásodra és tudom , hogy már váltottunk pár gondolatot a hozzászólásoknál ,de nem társult hozzá arc. Ezért megkerestelek és rájöttem , hogy azért nem tudom archoz kötni a nevedet , mert ez a csodálatos vízcsepp van helyette:)) Na és ekkor történt ez a csoda velem , hogy megláttam ezt a receptedet. :)) Azt hiszem elvesztem. Holnap megyek piacra mert káposztát kell vennem. Van egy ötletem !! Mit szólsz ahhoz , ha miután megfőztem a káposztát / amit holnap a piacon fogok venni/ :)) leveleire szedem és feltekerem kis csíkokká . megtűzöm fogvájóval és úgy panírozom be. Ne adj isten , mi van akkor ha elrejtek benne egy kis bacont , sajtot stb... stb...???? Na és most jön a zsarolás:)) Ha teszel fel magadról egy arcképet , akkor rólad nevezem el " Batida tekercsnek " :)))))))))))Üdv Edit

Batida
Batida / Batida Wed, 2011-07-06 08:56

Kedves Edit, ha rólam neveznéd el, akkor mindenki megnézné a képemet, és senki sem mentené le a receptjei közé. :-DDD Az az igazság, nagyon sok (jó) fotó nincs rólam, mert mindig én tartom a gépet, így minden képről hiányzom, a családom többi 3 tagja meg mindig őrülten mosolyog. Ami meg van, az említésre sem méltó...
Ha úgy készíted el a receptet, ahogy leírtad, akkor igazán megérdemelnéd, hogy magadról vagy egy általad választott fantázianévről nevezd el, hiszen ez már teljesen más, különleges étel lesz, ami a TIÉD! Nagyon izgalmasnak hangzik, hogy töltesz bele bacont, vagy sajtot, isteni lehet az összhatás, de az a macera, ami a káposzta csévélésével jár, huhh, azt elsőre meghagyom Neked!! :-DDD , Ha azt mondod majd, nem vészes, akkor legközelebb én is kipróbálom így. Rendben?
A jelenlegi recepten pedig javítok egy kicsit, a főzővizet illetően...

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-07-06 11:02

Kedves Batida ! Nem lehet az a kép olyan rossz ! Aki ilyeneket főz az csak szép lehet:)) Én sem vagyok egy virágcsokor ,sőt mai csirke sem , hanem inkább tyúk:)) , de kit érdekel :)) Ilyen vagyok és akinek nem tetszik nem néz meg. De jó volna úgy beszélgetni , hogy tudjuk hogy néz ki az a személy. Persze ha nem szeretnéd feltenni a képedet nem erőszakoskodom:))) Sőt akkor is rólad nevezem el az ételt ha elkészítem. Te leszel a keresztanyja:)) Üdv Edit

Batida
Batida / Batida Wed, 2011-07-06 12:36

Kedves Edit, akkor tudod mit? Írj a mélemre (bebbe@citromail.hu) onnan majd elnavigállak egy fényképes oldalamra, jó? Nem titkolózom, de volt itt már kellemetlen hozzászólom (szóltam neki, hogy lopott képpel társítja a receptjét, és a kettőnek nincs köze egymáshoz), és a fene se akar mindenkinek megmutatkozni...Szia, Bogi

Batida
Batida / Batida Fri, 2011-04-01 07:03

Kedves zederta, neked válaszoltam már tegnap, de eltűnt...Szóval, ha egyszer mégis kipróbálnád, tisztelj meg kérlek egy véleménnyel, jó? Szép napot!

Batida
Batida / Batida Fri, 2011-04-01 07:01

Kedves osztriga, ne add fel!! Én is béna voltam első alkalommal, de sikerült, és a rokonság azóta is hangos ovációval üdvözöl, ha meglepem őket ezzel.

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2011-03-31 18:55

Biztosan nagyon finom, de valószínűleg én sikítófrászt kapnék a szökni próbáló levélkéktől!!! Érzékletes a leírás...én majd megkérek valakit, hogy csinálja meg nekem :D.
Köszönjük, hogy közkinccsé tetted!!
T.

zederta
ze(n)derta / zederta Thu, 2011-03-31 17:05

kedves Batida!
utoljára gondoltam volna a káposztára a rántható zöldségek között, de miért is ne!
biztosan nagyon finom ezzel a mártogatóval!
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

1019
káposzta 1 kis db
fekete bors 1 kávéskanál
fokhagyma 3 gerezd
finomliszt 15 dkg
tojás 2 db
zsemlemorzsa 20 dkg
0 ízlés szerint
majonéz 4 ek
tejföl 4 ek
mustár 2 teáskanál
citromlé 1 teáskanál
méz 1 teáskanál