Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott marcipántorta

Rakott marcipántorta
Rakott marcipántorta
70 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Drága Anyu receptje ez, az egyik legrégebbi és legnagyobb klasszikus nálunk. :) Mi nagyon szeretjük a marcipánt, ezért különösen nagy becsben van e süti. A kép nem valami látványos sajnos, de a "torta" valami eszméletlenül finom. Egyszer még réges régen, a gimiben vittem egy tállal az iskolába, és a fiúk a szó legszorosabb értelmében egymást kergették érte, amiből birkózás lett. Nagyon büszke voltam! :D A csokiszószt természetesen lehet tejszínnel/vajjal/tejjel  összeolvasztott csokoládéból is készíteni, vagy bolti csokiszirupból (bár az szerintem szörnyű), de nekem ez vált be legjobban: nem műízű, szép fényes és ragacsos, nem keményedik meg, és egyszerű elkészíteni. Mázként is tökéletes!

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A marcipánkrémhez

A csokiszószhoz

ajánlat

Jó tömény, tartalmas desszert, mégis iszonyú nehéz abbahagyni. Nyáron hidegen tálaljuk, télen tálalás előtt egy bő órával kivesszük a hűtőből. Kis tálkákba akár fagyiszedő kanállal is formálhatunk belőle gombócokat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a liszttel és sütőporral. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
  2. A tésztát sütőpapíros (vagy kivajazott) tepsibe öntjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön levesszük 150 fokra, és kb 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihűtjük, kifordítjuk egy tálcára, és apró kockákra vágjuk vagy széttépkedjük.
  3. A marcipánkrémhez a tejet elkezdjük felmelegíteni a cukorral, és még enyhén langyosan, kézi habverővel gyorsan keverve beletesszük a lisztet, majd az aromát. Körülbelül 10 perc alatt közepes/nagy lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük (ne álljon benne a kanál, csak kellemesen krémes legyen). Végül ha kész, a tűzről levéve belekockázzuk a vajat. Félretesszük hűlni, dermedni.
  4. A csokiszószhoz a tasakon ("ötkeres") leírtak szerint megfőzzük a tejjel és cukorral a port, és kicsit lehűtjük azt is.
  5. Egy nagy tálba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben, míg el nem fogynak: marcipánkrém, piskóta, csokiszósz, darált dió. Ha a szószt rátettük, mindig érdemes kicsit egy fakanál végével belenyomkodni itt-ott, hogy jól átjárja a rétegeket a csoki.
  6. Hűtőben pihentetjük 3-4 órát, hogy összeérjen.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 384
elküldve: 5
receptkönyvben: 110
elkészítve: 3/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Sütőtök89

Mióta szakács: 2012.06.13.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marcipánkrémes torta, rakott süti marcipános krémmel és csokiszósszal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tandrea
Boni / tandrea Sat, 2017-04-22 13:36

Köszi a választ! Szerintem aki tapasztalt a sütésben, az úgyis észreveszi, hogy el van írva. Az elsőt 2 tasak csokiöntettel csináltam, akkor sikerült beszereznem. A mostanit készítettem pudingporból. Pont az előbb kóstoltam meg és ez is finom, csak nem lett annyira krémes. Csokiöntettel az igazi. :)

tandrea
Boni / tandrea Fri, 2017-04-21 14:35

Hát ez valami fenomenálisan finom édesség. Most másodszor készítem el. Aki evett belőle, mindenki elkérte a receptet. :)
Nem kaptam csokiöntet port, ezért pudiggal csinálom meg. Szerintem el van írva a leírásban. A csokiöntet porból kell kettő tasak, a pudingból pedig egy. Fél liter tejhez két csomag pudongpor az sok lenne.
Nagyon köszönöm a receptet, Isteni!!! Következő alkalommal megcsinálom azt a kókuszos csodát is. :)

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2017-04-21 14:43

Kedves Boni! Igen, sajnos a recept el van írva, én sosem írtam és nem is használtam hozzá pudingport, de mióta megújult a NoSalty, majdnem minden receptemben hibásan tüntetnek fel alapanyagokat. :( Kijavítani pedig nem engedik. Csokiöntet porból 2 tasak kell és 5 dl tej. Nagyon sajnálom, de örülök annak, hogy így is ízlett a süti!

libaláb
libaláb Wed, 2014-03-12 14:46

Akkor ez egy olyan marcipántorta, amiben nincs egy gramm marcipán sem? :)

1145
tojás 8 db
cukor 8 ek
finomliszt 8 evőkanál
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 teáskanál
1 csipet
tej 1.7 l
porcukor 30 dkg
finomliszt 18 dkg
mandulaaroma 70 ml
margarin 20 dkg
csokoládés pudingpor 1 csomag
porcukor 7 ek
tej 5 dl
dió 4 marék