r
Nosalty Logó

Rakott marcipántorta

Sütőtök89
Rakott marcipántorta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A marcipánkrémhez

A csokiszószhoz

1145
Kalória
27g
Fehérje
135.9g
Szénhidrát
52.2g
Zsír
62g
Víz
240.1g
Koleszterin
2.6g
Élelmi rost
88.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A piskótához

A marcipánkrémhez

A csokiszószhoz

Összesen 1145 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A piskótához

A marcipánkrémhez

A csokiszószhoz

Összesen 6863 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A piskótához

A marcipánkrémhez

A csokiszószhoz

Összesen 182 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27 g

Zsír

  • Összesen
    52.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    240 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1094.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    244 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    135.9 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    62 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    376 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    359 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    205 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    335 micro
Összesen 1145 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.9 g

Zsír

  • Összesen
    313 g
  • Telített zsírsav
    71 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    106 g
  • Koleszterin
    1440 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6565.8 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    230 mg
  • Kálcium
    2883 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1466 mg
  • Nátrium
    1670 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    815.4 g
  • Cukor
    531 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    371.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2259 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    318 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    364 micro
  • Kolin:
    1235 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2156 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1232 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2011 micro
Összesen 6863 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    172.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    9.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    57 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 182 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, majd a liszttel és sütőporral. A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
  2. A tésztát sütőpapíros (vagy kivajazott) tepsibe öntjük. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, de rögtön levesszük 150 fokra, és kb 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, kihűtjük, kifordítjuk egy tálcára, és apró kockákra vágjuk vagy széttépkedjük.
  3. A marcipánkrémhez a tejet elkezdjük felmelegíteni a cukorral, és még enyhén langyosan, kézi habverővel gyorsan keverve beletesszük a lisztet, majd az aromát. Körülbelül 10 perc alatt közepes/nagy lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük (ne álljon benne a kanál, csak kellemesen krémes legyen). Végül ha kész, a tűzről levéve belekockázzuk a vajat. Félretesszük hűlni, dermedni.
  4. A csokiszószhoz a tasakon ("ötkeres") leírtak szerint megfőzzük a tejjel és cukorral a port, és kicsit lehűtjük azt is.
  5. Egy nagy tálba rétegezzük az összetevőket a következő sorrendben, míg el nem fogynak: marcipánkrém, piskóta, csokiszósz, darált dió. Ha a szószt rátettük, mindig érdemes kicsit egy fakanál végével belenyomkodni itt-ott, hogy jól átjárja a rétegeket a csoki.
  6. Hűtőben pihentetjük 3-4 órát, hogy összeérjen.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 25 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 25x35

Drága Anyu receptje ez, az egyik legrégebbi és legnagyobb klasszikus nálunk. :) Mi nagyon szeretjük a marcipánt, ezért különösen nagy becsben van e süti. A kép nem valami látványos sajnos, de a "torta" valami eszméletlenül finom. Egyszer még réges régen, a gimiben vittem egy tállal az iskolába, és a fiúk a szó legszorosabb értelmében egymást kergették érte, amiből birkózás lett. Nagyon büszke voltam! :D A csokiszószt természetesen lehet tejszínnel/vajjal/tejjel  összeolvasztott csokoládéból is készíteni, vagy bolti csokiszirupból (bár az szerintem szörnyű), de nekem ez vált be legjobban: nem műízű, szép fényes és ragacsos, nem keményedik meg, és egyszerű elkészíteni. Mázként is tökéletes!

Nosalty stories

További receptek

Svéd mézeskalács

Ha a ropogós mézeskalácsok rabjai vagytok, akkor mindenképpen készítsétek el ezt a sötétbarna svéd csodakekszet, mert mennyeien fűszeres és csodásan ropog! Falatozhatjuk magában az ...

Rosanics Petra

Ünnepi mézeskalács

Mézeskalács nélkül az ünnepek sem igazán édesek, a megfelelő recept megtalálása azonban nem könnyű feladat. Hogy ráleljünk az igazira, érdemes kísérletezni - ez a recept is így ...

Nosalty

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek