Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rakott krumpli kicsit másképp Somikatustól

Rakott krumpli kicsit másképp Somikatustól
Rakott krumpli kicsit másképp Somikatustól
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A hagyományos rakott krumplit nem igazán szeretem, mert száraz, és a krumplira akármennyi fűszert teszek, számomra túl ízetlen. Ezért találtam ki a fokhagymamártással való párosítást, ami  ízesíti, nem hagyja kiszáradni. A hűtőből kivéve mikróban melegítve másnap is nagyon finom, így ideális ebéd annak, aki munkahelyre főtt ételt vinne ebédre.

hozzávalók / 4 adag

  • 1 kg burgonya
  • 6 tojás
  • 1 szál füstölt száraz kolbász (én a csípőset szeretem)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 3 ek olaj
  • bors
  • 1 fej hagyma
  • 1 kis pohár tejföl
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megmossuk, és sós vízben héjában feltesszük főni.
  2. Párhuzamosan a krumplival a tojásokat is sós vízben a forrástól számított 10 percig főzzük.
  3. Amíg a krumpli és a tojás fő, felkarikázzuk a hagymát és a kolbászt, majd egy serpenyőben 1 ek étolajon együtt megpirítjuk.
  4. A fokhagymát apró kockákra vágjuk (fokhagymanyomóval is össze lehet nyomni). Egy kisebb edénybe 2 ek étolajat melegítünk, majd hozzáöntjük a fokhagymát. Fél percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a 2 ek lisztet. Folyamatos kevergetés közben lassan felöntjük a tejjel, csomómentesre keverjük. Pár perc alatt felforr, és besűrűsödik, ekkor megsózzuk, és levesszük a tűzről.
  5. A puhára főtt krumplit meghámozzuk, és karikákra vágjuk, a mennyiséget elharmadoljuk.
  6. A tojásokat is megpucoljuk, és szintén karikára vágjuk.
  7. Egy jénai tál aljára rakjuk a krumpli harmadát, majd enyhén megsózzuk. A fokhagymamártás felét a krumplira öntjük, elsimítjuk. A tojáskarikák felét a mártáson elosztjuk. A tojásra tesszük a megpirított kolbászt és hagymát, de a kolbászból kisült zsiradékot nem öntjük rá, hanem félretesszük. Ezután a krumpli második harmada következik kevés sóval, majd rá a maradék fokhagymamártás. A mártásra a maradék tojás, és végül a tetejére krumpli kerül. Az utolsó réteg krumplit is enyhén sózzuk, borsozzuk.
  8. A tejfölbe kevés sót szórunk, és belekeverjük a kolbászból kisült zsírt, majd a krumpli tetejére öntjük.
  9. Ízlés szerint díszíthető kolbászkarikával, petrezselyemmel, akár sajttal is.
  10. Végül a sütőben az egészet kb. fél óra alatt összesütjük. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 558
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Somikatus

Mióta szakács: 2013.04.28.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

rakott krumpli szaftos fokhagymamártással, fokhagymás rakott krumpli, rakott krumpli fokhagymásan

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!