r
Nosalty Logó

Húsvéti kalács Márti konyhájából

Marti48
Húsvéti kalács Márti konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

tészta

tetejére

852
Kalória
22.4g
Fehérje
140.8g
Szénhidrát
19.9g
Zsír
31.2g
Víz
144.3g
Koleszterin
4.9g
Élelmi rost
12.9g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

tetejére

Összesen 852 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

tetejére

Összesen 5115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír

tészta

tetejére

Összesen 276 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    826.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    320 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    140.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    31.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    149 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 852 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.3 g

Zsír

  • Összesen
    119.5 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    866 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4956.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    376 mg
  • Kálcium
    948 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    237 mg
  • Foszfor
    1439 mg
  • Nátrium
    1922 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    844.9 g
  • Cukor
    77 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    187.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    913 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    586 micro
  • Kolin:
    625 mg
  • Retinol - A vitamin:
    894 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    211 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    836 micro
Összesen 5115 kcal
  • 10% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    268.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    10.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 276 kcal

Elkészítés

tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, ebből 2 dl-ben egy kk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat megolvasztjuk.
  3. A felfutott élesztőt, a két tojássárgáját, a sót és cukrot a mélyedésbe tesszük, majd óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk, közben a vajat is a maradék langyos tejet is beleadagoljuk. Hólyagosra, nagyon alaposan megdagasztjuk. (Legalább 20 percen keresztül.) Akkor jó, ha teljesen elválik az edény falától. Szép, ruganyos tésztát kell kapjunk.
  4. A tál alját és a tészta tetejét enyhén lisztezzük, letakarjuk tiszta konyharuhával, és langyos helyen megkelesztjük. (Egy jó óra hosszat.)
  5. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és újfent jól átgyúrjuk. Cipót formázunk belőle, közepébe éles késsel keresztet vágunk. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, és megkenjük a tejes tojássárgájával.
  6. Előmelegített sütőbe toljuk, és a sütőnkhöz igazodva készre sütjük. Én 200 fokon 1 órát sütöttem, de a recept szerint 180 fokon 35 percig kell sütni. Ha a teteje nagyon pirul, fedjük le fóliával.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x40x3

Tradicionális húsvéti kalács, főtt sonka-tojás mellé. Ezért én sóból többet használok, mint az édes kalácshoz. Lehet egy kis mazsolával dúsítani, a férjem nem szereti, ezért az én kalácsomban nincs.

Nosalty stories

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek