Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pöszméteszósz

Pöszméteszósz
Pöszméteszósz
28 perc / előkészület: 10 perc főzés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Itt a gyümölcsszezon. Egyik kedvencünk a pöszméteszós, van ahol egres a neve...

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Főtt húst vagy sült húst eszünk hozzá...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A pöszméte két végét lepucoljuk, és megmossuk, majd egy lábosba rakjuk, s felöntjük fél liter vízzel.
  2. Beleszórjuk a cukrot, a fahéjat, s meggyújtjuk alatta a gázt. Figyeljük, ha forr a víz, elég hamar megpuhul a pöszméte.
  3. Ha úgy látjuk, hogy már megpuhult, szerintem forrástól számítva kb. 8-10 perc, akkor az előre elkészített habarást beleöntjük, s állandóan kevergetjük. A habarást én úgy készítem, hogy kb. 1 evőkanál lisztet elkeverek kb. 1,5 dl tejjel. Villával jól elkeverem, s ha már megpuhult a pöszméte, akkor félrehúzom a lábost, s szűrőn keresztül beleöntöm a habarást, de közben kevergetem.
  4. Majd visszarakjuk a tűzhelyre, s kb. 5-8 percig még kevergetjük, nehogy leégjen, vagy csomós legyen. Közben megkóstoljuk, ha nem elég édes, akkor lehet még cukrot rakni bele. Ha elég sűrűnek tűnik az állaga, akkor el is készült.
  5. Finom savanykás íze lesz a szósznak, de a cukortól meg kicsit édeskés is, tehát nagyon finom lesz az összhatás.
  6. Én most egres befőttből készítettem a szószt, így nem kellett semmi cukrot, s csak kb. 1 dl vizet beleraknom. Még annyi, hogy mivel így már jó puha volt az egres, csupán felforrt a vízzel, s máris raktam bele a habarást, 5-8 percig kevertem, s készen is lett.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 100
össznézettség: 15 217
elküldve: 1
receptkönyvben: 35
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Katrin

Mióta szakács: 2015.05.22.
130 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: szósz
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 3 főre
diéta: tojásmentes
fogás: főétel

egyéb elnevezések

egresmártás, egresszósz

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

151
egres 50 dkg
cukor 1.5 ek
finomliszt 1 evőkanál
fahéj 1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1.5 dl
víz 5 dl