Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pillecukor házilag

Pillecukor házilag
Pillecukor házilag
25 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy tv-s műsorban láttam. Másnap már kerestem is hozzá a receptet, találtam is egyet, ITT, és el is készítettük a fiammal. Tényleg nagyon finom.
 

hozzávalók / 4 adag

A pillecukorhoz

A hempergetéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot 50 ml vízzel és a mézzel felforraljuk, majd lassú tűzön 3-4 percig főzzük még.
  2. Közben a zselatinport feloldjuk a 3 ek vízzel egy kb. literes, magas falú edényben.
  3. A forró szirupból egy keveset a zselatinhoz adunk, és habverővel elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a többi szirupot és ha akarjuk a szinezéket, ízesítőt. Lassú fokozaton kezdjük keverni a habverővel kb 6-8 percig.
  5. Majd 1-2 percre max fokozaton keverjük. A kapott masszának ki kell fehérednie, és ragadós, nyúlós állagúvá kell váljon.
  6. Közben egy 1 literes jégkrémes dobozba vágunk két sütőpapírt. Az egyiket az aljára teszük, és ecsettel kikenjük olajjal.
  7. Az elkészült szirupot beleöntjük.
  8. Majd a másik sütőpapírt is megkenjük olajjal és a massza tetejére tesszük.
  9. 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
  10. A keményítőt és a porcukrot összekeverjük.
  11. A már megdermedt pillecukrot kivesszük a dobozból, lehúzzuk róla a papírt és késsel, vagy ollóval összedaraboljuk.
  12. A darabokat a porcukros keményítős keverékben megforgatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 20
össznézettség: 162 848
elküldve: 32
receptkönyvben: 1 805
elkészítve: 47/68
Facebookon megjelent: -

szakács

Lezsik

Mióta szakács: 2009.09.21.
27 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: bonbonok
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

marshmallow házilag, házi készítésű pillecukor, házi készítésű marshmallow

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-05-02 03:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.05.01. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2018-12-05 17:59

Tökéletes a recept, minden úgy ment, ahogy le volt írva. Csk szinezék nélkülit mertem csinálni a hozzászólások elolvasása után, de remélem az unokámnak így is ízleni fog. Könnyű volt utána mosogatni, ill. minden felázott langyos vízben. A papírhoz sem ragadt hozzá. Szóval nagy élmény volt. Szuper a recept. Köszönöm. Zsuzsa.

Katalin65
Katalin / Katalin65 Sat, 2015-10-10 11:29

Már rég ott volt a könyvemben ez recept. tegnap este megcsináltam. De át van írva itt azóta a víz mennyisége, mert nekem még 0,5 dl szerepel a papíron! Így volt jó, ahogy van! Ma reggelig volt a hűtőben, mert este már késő volt. Olyan boldog voltam, mikor kiöntöttem! :) Felollóztam, beforgattam, reggeli helyett jól belakmároztam belőle és indultam dolgozni! Köszönöm a receptet! nagyon jól sikerült! És még ami fontos, gyermekkorom nagy kedvence! :)

pszofi96
pszofi96 Sun, 2014-06-08 18:45

Nálunk biztos máshogy működik a cukor meg a zselatin, meg minden, mert egyáltalán nem lett fehér, hanem sötétbarnává vált! Miután kikapcsoltam a gázt, még jobban elsötétült, és pillanatok alatt olyan kemény lett, hogy ki se lehet kaparni az edényből! Föl tudnék robbanni!!! Íme elpazarolva fél óra az életemből, plusz a cukor meg a méz! Nem is beszélve az edényről, ami mehet a szemétbe.

Kincsem79
Kincsem79 Thu, 2014-02-27 21:00

Teljesen szuper lett! A 8g zselatin helyett én 10got tettem hozzá, nem is kellett 3-4 órát várni amíg megszilárdult, másfél óra után felvághattam. Beleborítottam egészben egy kis tepsibe a porcukros-keményítős keverékbe, mindkét oldalát beszórtam vele és nem kellett szenvedni a darabolásnál, mert nem ragadt a kezemhez.

tűzvolte
tűzvolte Thu, 2014-02-27 11:19

Sziasztok! Köszi a receptet, már régóta szerettem volna elkészíteni. Éppen pihen a hűtőben, de már most látszik, hogy szupi lesz. Bár én a zselatinból nem tudtam kimérni a 8 g-ot, de a csomagolásnak megfelelően 2 csapott teáskanálnyit tettem fél deci vízhez.
Van valakinek ötlete arra, hogy azt a ragacsos masszát mivel lehet eltávolítani? A langyos vízben való áztatás nem vált be. Előre is köszi!

PuccaNCS
PuccaNCS Thu, 2012-05-03 20:27

Teljesen elszontyolodtam:(
Megtaláltam ma a receptet és örültem neki, mert az egyik kedvenc édességemről van szó.És micsoda megkönnyebbülés volt látni, hogy a könnyű kategóriába tartozik.
Neki is veselkedtem és rögtön tripla adagot akartam belőle.:)
De nem habosodott fel, csak lomhán ide-oda szaladgált a formában, amit neki szántam.
Lapos szegénykém, és nem tudom hol ronthattam el.:(
Nagyon örülnék, ha valaki tudna nekem tippet adni a problémára, mert megfogom újra próbálni ezzel a recepttel.:)
(Raktam bele kávéskanálnyi vanília aromát, de nem lehet ekkora mennyiség a ludas.)
Az íze isteni:)

desyeuxverts
desyeuxverts Mon, 2013-08-19 22:56

Az első próbálkozásom nekem sem lett valami jó, szerintem én is "lomhán szaladgált"-at produkáltam. Nem igazán lett több a keverés után, mint amennyit beletöltöttem. Azért kiöntöttem a formába, de 4-5 óra hűtés után is nyúlós massza volt az egész.
Második próbálkozásra (mert párom annyira szereti, hogy nem adhattam fel az első kudarc után - ami azért csak elfogyott 2-3 nap alatt:) annyit változtattam, hogy csak pár percig kevertem alacsony fokozaton, aztán felnyomtam max-ra a habverőt. 6-7 perc körül már kezdett változni az állaga, összesen 10 percig kavartam, mert már kezdett "izzadni" a gép. Keverés közben a térfogata megnőtt, és olyan redőket lehetett látni, mint a tojásfehérje-habnál, aztán volt élesebb szétválás is a masszában.
Ezután kanalaztam az olajjal megkent zsírpapírral bélelt dobozba.
4-5 óra hűtés után még mindig ragadt a teteje, így gondoltam, odacsapok, és bevágtam a fagyasztóba egy órára.
Lehet, hogy kissé megerőszakoltam (max fokozat a habverőn, fagyasztó), de tökéletes lett!

Én mondjuk azt nem értem, hogy minek kell a doboz aljára egy, és a massza tetejére még egy papír - az oldalára meg nem. Szóval én kibéleltem az egész dobozt a papírral, sőt a tetejére is hagytam, amit ráhajtottam. Ez utóbbira azóta sem jöttem rá, hogy minek, szerintem elhagyható, legalább arról nem kell kapargatni a végén.

További tipp: vérnarancs aromával ne próbálkozzatok, gyógyszer íze van (szerintem) :D A piros színe miatt vettem, mert nem találtam ilyen ételszínezéket. Hát nem kellett volna :)

Remélem, a részletekbe menő leírásomban találtok olyan mozzanatot, ami segít, és sikerül elkészíteni azoknak is, akiknek eddig nem.

Nacuska
Nacuska Wed, 2012-06-13 23:28

Fél dl vizet tettél bele?
b nemtom hogy érted a lomhán szaladgáltat... nem egy külön mély tálban próbáltad felverni és aztán bele a formába?

Szilviaa
Szilviaa Sun, 2012-02-12 19:19

Azoknak írom, akik a hozzászólásom miatt esetleg elbizonytalanodtak az elkészítést illetően.
Délután adtam még egy esélyt a pillecukornak, csak zöld helyett málna piros színezéket használtam. így tökéletes lett, a recept szuper, és könnyedén elkészíthető!:)
Valószínűleg a zöld ételszínezékkel volt valami, hogy azzal nem kaptam jó eredményt. Bár ízre az is fincsi volt, csak állagra nem.
De így már mindjárt más. Köszönöm a receptet!:)

Szilviaa
Szilviaa Sun, 2012-02-12 10:32

Megnéztem a két linket is, ott is 50 ml víz szerepel, ami ugye fél deci víz...viszont egy újságban ugyanezekhez a mennyiségekhez 500 ml vizet írnak. Ti fél decivel, vagy fél literrel csináljátok?

Szilviaa
Szilviaa Sun, 2012-02-12 10:19

Nekem ebből nagyon csekélyke mennyiség lett.(dermedés után kb 4 kockányi lesz belőle sztem, de az is lapos) És kb úgy nyúlik, mint a rágó.
Annyian dícséritek, segítsen már valaki mit csináltam rosszul, mert ízre finom.

fincs
fincs Fri, 2012-01-20 19:01

Tudom,hogy nem én találtam ki fel...stb. viszont rettentően büszke vagyok arra,hogy el tudtam készíteni,gyermekkorom nagy kedvence,(igaz ez nem teljesen olyan)karácsonykor több adagban készült mindenkinek izlett nagy sikert arattam vele,azóta a munkahelyemen is terjesztettem kicsit a receptet.Köszönöm,hogy megtanulhattam!:))))

menyuska
menyuska Fri, 2011-12-23 13:03

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre! :) Szeretném megkérdezni, hogy a méz mindenképpen kell bele, vagy elhagyható? Allergiás vagyok rá sajnos :( Köszönöm! Közben eszembe jutott a juharszirup,hogy azzal lehetne-e helyettesíteni? /Mézet vettem időközben/

Még annyit fűznék hozzá, hogy elkészültem: pirossal, kékkel,lilával,fehérrel,zölddel......és nem maradt belőle! Még egyszer köszönöm!

Ritakonyhaja.hu
Ritakonyhaja.hu Wed, 2011-12-07 10:38

Sziasztok! Hát én vagyok az a bizonyos Rita konyhája. Már jó rég óta nézem az ellenem felhozott kommenteket, nem is foglalkoznék velük, de azért egy linkről sokat átjöttök hozzám. És gondoltam, végre reagálok. Jó régen, a volt férjem hazaállított egy kinyomtatott papírral, amin a pillecukor recept volt rajta angolul. A kollégái mondták neki, hogy megcsinálhatná a felesége, tegyen ő először próbát. Amikor ez a recept készült, valóban én is kismillió linket találtam az interneten. Ami tetszett, és amihez milliónyi illusztráció is volta, ez a recept volt. Talán kukorica szirup volt az eredeti amerikaiban, amit mézre cseréltem, és lefeleztem a mennyiségeket, mert mi nem eszünk sok cukros dolgot.
Nos akkoriban nem tudtam a bizonyos WL létezéséről sem. Sőt azt is el kell mondjam, hogy a jelenlegi oldalam előtt egy eoldalas blogot vezettem, és onnan is átvittem pár száz korábbi receptet a mostani oldalamra. Igazából nem tudok ehhez mit hozzáfűzni többet. Ha a szerző hölgy (itteni) nálam találta a receptet (bár ezt azóta ha jól tudom ki is törölték), akkor annak örülök, meg hogy ennyien hasznosítjátok. Aki ismeri az oldalamat tudja, hogy számtalan eredeti, saját ötletet osztok meg, nem szorulok mások másolására. Ha pedig valami megtetszik, és magyar a forrása (bloggertárs), akkor ki is teszem a linket gondolkodás nélkül. Szép karácsonyt nektek, és
a pillecukor felhasználásáról:
- grillezve
- forró csokiba téve
- ganachos tartlett díszítésére
általában csokihoz adva használják...
no meg a fondant, de ezt már tudjátok.
Üdv: Rita

finis
finis / finis Tue, 2011-11-08 12:16

Korán reggel úgy gondoltam,hogy megcsinálom,megcsináltam.és most tettem be dupla adagot a hűtőbe!!!nagyon finom,nagyon gyors és az ízüket sok mindennel lehet változtatni,most málnaszörpöt és kakaóport tettem bele,remélem ezek is nagyon finik lesznek.köszönöm neked,felvettem a karácsonyi sütések közzé magamnak.kösziköszikösz nagyon!!!!

mohonc
Mohonc / mohonc Thu, 2011-11-03 14:55

Azt szeretném kérdezni, hogy meddig áll el, és hogyan kell tárolni ezt a gyönyörűséget. Karácsonyra gyűjtök ötleteket. Arra gondoltam, hogy több színben csinálnék és vegyesen kapnák az illetékesek. Köszi!

Katieee
Katieee Sun, 2011-10-02 13:11

Én most vettem ki a hűtőből... és mondhatom ZSENIÁLIS LETT!!! :))) Egyszerűen valami isteni!!! Könnyű elkészíteni, és egy kis gyakorlattal pikk-pakk elkészíthető! Biztos, hogy legközelebb egyből dupla adagot készítek!!! És ez nem is lesz olyan sokára! :)
Ja, és egy az egybe olyan lett, mint a képen!!! KITŰNŐ RECEPT!!!

Nacuska
Nacuska Mon, 2011-05-02 19:01

Sziasztok!
El vok kenődve... megcsináltam, most raktam be a hűtőbe, de félek nem lesz jó. Nagyon habos lett, szinte cs hab az egész. Ezt a nyúlós dolgot én nem tapasztaltam, cs hab...
mit kéne máshogyan csinálnom?
sokat sütök, főzök, és h ez fog ki rajtam ... :)

Sagastrina
Sagastrina / Sagastrina Sun, 2011-03-20 17:12

 
Tud valaki olyan receptet, amivel a marshmallow süthető? táborozáshoz szeretnék készíteni, mert istenifinom, csak eddig inkább leolvadt mint megpirult volna ^^
(a bolti zseniálisan süthető...)

köszi a segítséget.

Saga

Ducza
Ducza Sat, 2011-03-19 23:35

Segítség! Valamelyikőtök meg tudná mondani, hogy mit csináltam rosszul? Megígértem a gyerekeimnek, hogy csinálok pillecukrot. Nekirukkoltam. Csodát láttam. A mindent-ragasztó, a rágógumi, a forró sajt, és a selyemfonal keverékét kaptam, amikor a dobozba öntöttem volna. Úgy nyúlt, hogy a szilikon lapátra feltekertem vagy 10 métert. Végül is kitessékeltem a tálból, de nem habosodott. Nehéz, tömény maradt. Reszelt narancshéjjal, és vanília aromával ízesítettem. Talán a narancshéjban lévő olaj tréfált meg? Nagyon örülnék, ha tudnátok segíteni.

Jutka78
Jucus78 / Jutka78 Fri, 2011-02-11 19:51

Sziasztok!

Ez mind oké. De hogyan lesz ilyen szép magas? A tippeket előre is köszi.

s.anna
Anna 2. / s.anna Tue, 2010-12-28 22:37

Kedves Lezsik!
Köszönöm a receptet!Anyunak csináltam Karácsonyra 3 adagot.Kakaósat,citromosat és vaníliásat.Nagy sikert aratott.Köszönöm!Anna

Ducza
Ducza Tue, 2010-12-28 02:46

A szerzői jogról nehéz beszélni akkor, ha nem szabadalmaztattunk egy receptet. (Ha-ha)Többször előfordult már velem, hogy feltaláltam a langyos vizet. Próbálkoztam, és finom lett valami. Azt hittem, én vagyok az a szuper háziasszony, aki a finomságot kitalálta, aztán kiderült, hogy már rég ismert. Ilyenkor mi van?
Egyébként, ha az én ötletemet felteszem a no saltyra, csak örülhetek, ha minél többször tovább adják. Ez a mi sikerélményünk. Ettől olyan kellemes, barátságos hangú a no salty, mintha barátnők összeülnénk egy kis dumcsira. Minek ezt elrontani!

Darklight
Darklight Thu, 2010-12-23 01:16

Ma megcsináltam, de elég tömény lett... persze ez az én hibám, mert nem géppel, hanem kézzel kevertem és a kettő nem ugyan az. Viszont raktam bele bourbon vaníliás cukrot, amitől nagyon finom íze lett. ;)

britney28
britney28 Tue, 2010-11-16 21:47

Helló!
Azt szeretném kérdezni,hogy az mindegy, hogy a méz milyen? Akác vagy virág?
Köszi a választ.

elszakadtapalacsinta
elszakadtapalacsinta / elszakadtapalacsinta Sat, 2010-11-13 13:13

vigyázzatok, nehogy a végén beperelje az USA az egész bagázst hitelrontásért :DD

amúgy meg onnantól, hogy a nosaltyra (vagy bármely más, nem saját magunk által létrehozott és üzemeltetett szájtra) feltesszük a receptjeinket, nem gondolnám, hogy szerzői jogot formálhatnánk rá - többségünk szerencsére nem is ezért van itt.

Cupptigris
Cupptigris / Cupptigris Sun, 2010-09-26 17:38

Kedves Lezsik!

Nagyon szépen köszönöm a receptet. Örülök neki, hogy megosztottad velünk.
Megleptett, hogy kész "háború" alakult ki, hogy kitől számazik a recept stb.
Én úgy gondolom, hogy az oldal látogatói ötletékért jönnek ide. Senki nem fog mellszobrot állítatni vagy kitűnetetésre előterjesztetni senkit egy jó receptért. Mi azért vagyunk itt, hogy jókat főzzünk, süssünk és ezzel a családunknak örömet szerezzünk.
Tehát még egyszer köszönöm Lezsik!

osztriga
OsztriGa / osztriga Thu, 2010-09-16 14:56

Már sajnos nem emlékszem hol találtam egy olyan grillezett pillecukis receptet (:-)) ahol a forró (mert vigyázat piszkosul elégeti a nyelvet!!!) pillecukrot két kocka csokoládé közé fogták és azt meg két szelet keksz közé. Szépen átolvad a csoki is, hozzátapad a kekszhez....hmmm nagyon jó. De hizlal is veszettül.

TimTim
TimTim Fri, 2010-08-27 14:15

Először is egyet értek Anikóval!
Másodszor már ott díszeleg a hűtőben a bugyirózsaszín pillecuki, várva a holnapi gárdenpartira! :) Köszönöm a receptet! Megpróbálom majd milyen nyársonsütve! :D

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2010-08-19 10:30

Kedves Senilla!
Próbáld ki egyszer grillezve a pillecukrot. Grillnyársra tűzd fel és óvatosan forgasd. Kívülről karamellizálódik, belül finom puha és krémes lesz. Szerintem nem fogsz csalódni. Ha csokis muffint sütsz, érdemes apróra vágott mályvacukrot beleforgatni. Nigella Lawson olvasztott csokival keverte össze és pohárba téve kínálta (igaz, ezt még nem próbáltam) Üdv, Edit.

yooshi
yooshi Sun, 2010-05-02 23:03

Sziasztok!
Jól kiveséztétek a link és a "honnan van" kérdést...
Csak annyit írok, hogy kipróbáltam, s nagyon finom!
Ami színeset eddig kaptam, az is jó volt, de nem tudtam tovább felhasználni a jellegzetes íze miatt.
A sima fehér pedig nagyon drága, ritkán engedhettem meg magamnak.
Ez a recept minden ilyen jellegű problémámat megoldott! A lányaim egyenesen imádják!
Köszönet érte mindenkinek!

senilla
senilla Mon, 2010-07-05 13:28

Kedves yooshi!
Igazán érdekelne, hogy ezt a finomságot mire tudod tovább felhasználni!
A férjem éjjel-nappal enné ha hagynám, így jól jönne valami új módi a pofiba tömés helyett :))
Köszönettel,
senilla

yooshi
yooshi Wed, 2010-08-11 16:20

Kedves senilla!
Bocs a késői válaszért, főleg így, hogy nem is lesz teljes...
Költöztem, és még nem leltem meg minden jegyzetemet, már ami a recepteket illeti. Ilyenek a pillecukrosak is. Viszont én a legtöbb ötletet Nigellától lestem el. Többször használja cukor helyett is. Teszi muffinba... Nézz szét nála!
Amint előkerülnek a dolgaim, jelentkezem nálad!
Üdv.: yooshi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-29 00:33

Kedves Lezsik és Gargoyle!
A közzététel dátumából mindegyikről meg lehet állapítani, hogy a pillecukor recept kinél mikor került fel a blogra. Én nyomonkövetem ezt a receptet, mert nagy a sikere. Amikor én feltettem ezt a receptet a blogomba, akkor a többi helyen még sehol sem volt fenn. Ami újdonság benne, az a méz használata kukoricaszirup helyett. Rita konyhájában ezután félévvel később jelent meg, ugyanazokkal az adagokkal mint nálam, és mézzel, a szövegben is alig változtatva, ugyanazokkal a szófordulatokkal. Ő sem mondhatja, hogy az ő receptje. A Vacsoracsatában szintén az én blogomból készítették, ez egyértelműen megállapítható volt, és ott sem hivatkoztak. A blogomban egyértelműen benne van, hogy bármely recept szabadon vihető, közzétehető, egy kérés van, linket kérek.
Azóta nagyon sok helyen közzétették, mint a sajátjukat, link nélkül sajnos.

modosa
modosa / modosa Thu, 2010-08-19 12:51

Kedves Wise Lady!
Beütöttem a google-ba azt, hogy marshmallow with honey, és 540 ezer találatot adott 21 másodpercen belül.
Abban egyetértek, hogy ha egy recept teljes mértékben a te szürkeállományod produktuma, akkor jogos az elvárás, hogy feltüntessenek a megfelelő helyeken. Abban is egyetértek, hogy ha valaki arra sem veszi a fáradtságot, hogy az általad írt szövegen változtasson, az a legfinomabban fogalmazva is szánalmas.
De. Ha egyáltalán létezik olyan recept (és itt most nem Heston Blumenthal, vagy Ferrán Adria munkásságára gondolok), amiről valaki bizton állíthatja, hogy ő, és csakis ő annak alkotója, az sem biztos, hogy igaz, egyszerűen csak nem tud arról, hogy a világ valamely pontján valaki már megalkotta. Szóval ez az én receptem dolog elég nehezen megfogható, még nehezebben bizonyítható.
Nem akarok Lezsik fogadatlan prókátora lenni, nem is ismerjük egymást, de én nem érzékeltem részéről a rosszhiszeműséget, miközben te egy számonkérő hozzászólással indítottál, eleve feltételezve azt, hogy tőled "merítette" az ötletet.
Hasonló helyzetben én először udvariasan megkérdeztem volna, hogy emlékszik-e a forrásra, és ha igen, akkor belinkelné-e?
Nekem a nosalty egy azonos érdeklődés alapján szerveződő közösség, tele lelkesedéssel és segíteni akarással. Nagy kár lenne ezt ego alapon elrontani.
szeretettel,
Anikó

lezsik
Lezsik / lezsik Fri, 2010-04-30 17:31

Igazad van, dátum alapján kideríthető, hogy hol volt előbb.

De kérdem én, hogy tüntethettelek volna fel forrásként, ha nem a te oldaladon találtam rá a receptre, és ott nem vagy feltüntetve?

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-04-21 17:36

Kedves Lezsik!
Nem vagyok Petra, nem tudok minden kérdésedre válaszolni, de ha megengeded leírnám, ami eszembe jutott.
1. Nem lehet minden dolgot arra fogni, hogy mert moderálva volt, akkor nekik mindent tudni és látni kell. Azt gondolom, egy ponton túl, rajtunk a felelősség és nem várhatjuk el, hogy minden mondaton szöszöljenek. Legyen bennünk annyi, hogy ezekre eleve gondolunk, megkönnyítve ezzel a dolgukat, mint ahogy teszi ezt itt majdnem mindenki, ha megnézed a recepteket és szerencsére ebből ritkán adódik gond.
2. Azt hiszem, ha beküldesz egy receptet egy weboldalra, amit aztán a weboldal publikál, majd ugye kiderül, hogy máshonnan van ötlet, de nem tüntetted fel, onnantól Neked nem nagyon van választásod, mert ez már az oldal jogi felelősége is. A problémát elkerülendő, Petra a lehető leggyorsabban rövidre akarta zárni a dolgot, és itt nem az számít, hogy téged megkérdeztek-e, mert ez bizonyos értelemben nem a Te recepted. Mivel Wise Lady írt, ezért Petra joggal gondolhatta, hogy onnan van, tehát gyorsan belinkelte. Megkérheted Petrát, tekintettel arra, hogy máshonnan vetted a receptet, hogy ennek megfelelően linkelje át a helyes oldalra, egyébként ezt Te is meg tudod tenni a recept szerkesztésénél.
3. Mindig azt az oldalt add meg, ahonnan TE vetted az ötletet, mindegy hány helyen van fenn. Abból mások is látni fogják, hogy Te hol találtad és máris minden rendben van. Mint ahogyan most Wise Lady is fogja tudni, hogy rajta kívűl másnál is fenn van ez a recept a neten. Valószínűleg azért írt, amikor meglátta, mert a másikról nem tudott és azt hitte, tőle van az ötlet, hiszen nem jelölted meg a forrást.
4. Továbbra is várjuk a receptjeidet!
Szép estét Neked!
Eszter

lezsik
Lezsik / lezsik Wed, 2010-04-21 19:28

Kedves Gargoyle!

Nem fogok mindent arra, hogy moderálva kerül fel az általam beküldött recept. Viszont, ha ez ekkora probléma, hogy nem tüntettem fel a pontos forrást, mert még egyszer hangsúlyozom, kezdettől fogva szerepelt a beküldött receptben, hogy netről származik, akkor ez nem csak az én hibám.

Ígérem, ha legközelebb olyan receptet küldök be, amit valakitől származtatok, feltüntetem a pontos linket is.

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-04-21 21:19

Kedves Lezsik!
Ebben igazad van...semmi sem csak az egyik félen múlik.
Ès egy percig se bánkódj, ez semmit nem von le a recepted értékeböl. Mind örülünk neki, hogy feltetted, hiszen remek ötlet!
Minden jót! :-)
Eszter

Gargoyle
P. / Gargoyle Wed, 2010-04-21 09:59

Kedves Lezsik!
Alapszabály: igenis változtat a dolgon, hogyha nem Te magad találtad ki a receptet. MINDEN esetben, amikor máshonnan (TV-böl, újságból, szakácskönyvböl) készítjük, kutya kötelesség odaírni, hogy honnan van. Ezt hívják szerzöi jognak és ez mindenhol, mindenkire érvényes!
A legkényesebb kérdés ebben az esetben az internetröl történö ollózgatás. Mindig tüntesd fel, hol találtál rá a receptre. Mivel nem a Te recepted, valószínüleg Te sem örülnél, ha mások, más oldalakon a Te receptjeiddel ékeskednének a munkásságod megemlítése nélkül. Ez az internet etikettje.
Ahogy most itt sikerült végre belinkelned a forrást, tedd meg ezt máskor is, ha máshol találsz jó kis recepteket, amiket megosztasz velünk és így az ehhez hasonló plágium-viták is elkerülhetök.
Szép napot Neked!
Eszter

lezsik
Lezsik / lezsik Wed, 2010-04-21 16:30

Kedves Gargoyle!

Néhány apróságot azért megjegyezhetek?

1. Az általam beküldött receptek moderálva kerülnek ki. Petra nem kérdezett vissza, hogy hol találtam a receptet, pedig eredetileg is a storyban szerepelt, hogy neten kerestem meg azt.
2. Ha az nem etikus, hogy nem tüntettem fel a recept származását, akkor az etikus, hogy a kérdezésem nélkül Petra belinkelte Wise Lady oldalát?
3. Miután több helyen szerepel még a neten ugyanez a recept, kérdésem, kinek a nevét kell szerzőként szerepeltetni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-20 18:22

Kedves Lezsik! Na és hol találtad meg a receptet?

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-04-11 08:17

Lezsik, Te KIRÁLY VAGY!!! Végre nem kell megvennem, hanem elkészíthetem magam is. Szuper vagy, nagyon köszönöm!! :-))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-01 21:11

Nagyon Finom. Ma is megcsináltam. Elrontani nem lehet. Jobb, mint a boltban vásárolt. Mindenkinek ajánlom.

192
cukor 15 dkg
méz 1 ek
zselatin 8 g
víz 80 ml
1 csipet
ételfesték 2 csepp
porcukor 1 ek
étkezési keményítő 1 evőkanál