Nosalty Logó

Pikáns citromos tallér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Ezen a képen: Pikáns citromos tallér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 275 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 3291 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 408 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    76.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    84 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 275 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    38.7 g

Zsír

  • Összesen
    115.1 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    703 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    916.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    514 mg
  • Nátrium
    43 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    534.5 g
  • Cukor
    302 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    116.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1008 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    987 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    234 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    499 micro
Összesen 3291 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    87 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    66.1 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    122 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    62 micro
Összesen 408 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A keverőtálba rakott cukrot és vajat elektromos habverővel finom krémesre keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, a citromlevet és a citromok lereszelt héját.
  2. A köménymaggal és a szódabikarbónával elvegyített lisztet fokozatosan a krémbe keverjük. Végül a masszát enyhén lisztezett nyújtódeszkán alaposan összegyúrjuk.
  3. A cipóvá formált tésztát átlátszó fóliára helyezve körülbelül 3 cm vastag rúddá alakítjuk. A rudat fóliába csomagolva legalább 45 percre a mélyhűtőbe tesszük. A tésztát addig hűtjük, amíg vágható lesz.
  4. A sütőt felmelegítjük. A tésztát kivesszük a fóliából, és kb. 7 mm vastag, kör alakú szeletekre vágjuk. A szeleteket egymástól elég nagy távolságban sütőapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A piskótát megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! A tallérokat sütőpapírral együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sűtés ideje: 8 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 8147
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

2001 óta sütöm ezt a finomságot, mikor is a Burda decemberi számában rátaláltam. A család egyik kedvencévé lépett elő, olyannyira, hogy képesek egymást ugratni azzal, hogy "Hol a citromos tallér? Nincs már, elfogyott!" Egymás elől  rejtik el :) Persze ebben a játékban a legnagyobb cinkostárs a 88 éves nagymamám. Így hát a mélyhűtőmben mindig van pár rúd készenlétben, hisz ahogy kiveszem a mélyhűtőből, már karikázom is fel, és teszem a sütőbe! Nem kell megijedni, ha vágás közben deformálódnak a karikák, mert egy-két gyors mozdulattal újra kerek lehet akár egy négyszögletes forma is :)  

Hozzászólások

bibicke

Kedves Gabka! Olvasatra rendkívül finomnak t?nt a recept- ma el is készítettük a kislányommal :-) Ízre nagyon finom lett, de a sütéssel meggy?lt a gondunk: sajnos alsó-fels? sütéssel a 8 perc kevésnek bizonyult:-( Lehet, hogy a süt?nkkel van a baj?! Kb 20 percig sütöttem, hogy ne legyen tippanós a közepe. Majd inkább légkeverésesre váltottam, ahol már elég volt a 12-15 perc. Állagra az amerikai "cookie"-ra emlékeztet, a közepe egy kicsit "ragadósabb"; a hosszabb sütési id? végett a kekszeim szélei ropogósak lettek. Köszi a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves bibicke! Sajnálom, hogy els?re nem úgy "sült" el, ahogy szeretted volna. Nem lehet, hogy kicsit vastagabb szeleteket vágtál? Ha 8 percig sütöd a megadott méretekben jól el?melegített süt?ben, akkor a kekszek puhák maradnak a süt?b?l kivéve. Aki viszont a ropogósabb kekszet szereti, az picit tovább hagyhatja a süt?ben, de akkor is csak pár perccel. Ha ízlett, próbáljátok meg legközelebb újra :-)

MuCoral

Szia Gabka! Sajnos nekem nem lett túl pikáns, sima édes keksz lett. :( Amit persze elrágcsáltak az ünnepek alatt gyorsan, de többet vártam mint, hogy csak a cukor érz?djön. Nyersen még jól érezhet? volt rajta ízre és illatra is a citrom és az ?rölt kömény. Mennyiségek be lettek tartva. Túlsütés is lehetne esetleg az oka, de voltak puhább kekszek is... Az ízkombináció egyébként nagyon jó lenne, meg lesz még sütve kicsit másképp az biztos. Üdv, Erika

Törölt felhasználó

Szia Erika! Legközelebb próbáld meg esetleg több citrommal és köménnyel, kevesebb cukorral. Sütésnél vigyázni kell, hogy ne kezdjen el barnulni. Remélem, segítettem! További jó kísérletezgetést! Üdv, Gabka

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!