r
Nosalty Logó

Pannonhalmi mézes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
giuliettalupa
Pannonhalmi mézes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Összesen 901 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Összesen 5414 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Összesen 365 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    171.4 g
  • Cukor
    95 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    168 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 901 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80.2 g

Zsír

  • Összesen
    116.5 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    629 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1740.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    246 mg
  • Kálcium
    193 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    884 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1028.6 g
  • Cukor
    571 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    234.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1010 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    994 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    198 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    595 micro
Összesen 5414 kcal
  • 5% Fehérje
  • 71% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.5 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Elkészítés

a mézeskalácshoz

  1. A kimért lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot, belekeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót.
  2. A mézet és a vajat meglangyosítjuk vízgőz felett vagy mikróban alacsony fokozaton.
  3. A vajas mézbe beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól átgyúrjuk.
  4. Egy éjszakára, vagy ha sietünk, akkor legalább 3 órára, a hűtőbe tesszük,hogy megdermedjen.
  5. A hideg tésztát gyors mozdulatokkal kinyújtjuk félujjnyi vastagra, különböző formákkal kiszaggatjuk, és kisütjük (180 fokon). A sütőben max. 8-10 perc alatt készre sül. Ebből az adagból kb. 4 tepsi mézes lesz.

a díszítéshez

  1. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot és a pár csepp citromlét.
  2. Ahány színt szeretnénk, annyi kis csészébe osszuk szét a habot, majd pár csepp ételfestékkel színezzük.
  3. A kihűlt mézeseket kis ecsettel fessük be a mázzal, és a dekorgyönggyel díszítsük. Pár óra alatt, szobahőmérsékleten megszikkad a máz, a mézes viszont puha marad.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 1379
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 20.

Ajánló

A karácsony elmaradhatatlan kelléke, dekoratív sütemény.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pannonhalmi mézes
giuliettalupa 82 recept

Egy kedves barátnőmtől kaptam a receptet, akinek a fia Pannonhalmán tanult. Ők az apátság karácsonyi ünnepségén kóstolták meg ezt a finom mézest, én náluk ettem belőle, és nagyon finom, puha volt, így elkértem a receptjét. Azóta minden karácsonykor és húsvétkor a pannonhalmi mézest készítjük mi is. Nem túl bonyolult az összeállítása, már az ünnepek előtt kisüthető, mert hetekig puha marad és nagyon jól díszíthető.

Hozzávalók

a mézeskalácshoz

a díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...