Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Finn karácsonyi, azonnal puha mézeskalács 18.

Finn karácsonyi, azonnal puha mézeskalács 18.
Finn karácsonyi, azonnal puha mézeskalács 18.
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (87)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

December elején elhatároztam, hogy idén megpróbálkozom a mézeskalács-sütéssel. Azonnal kaptam is egy receptet a barátnőmtől. Ez volt az! Még aznap neki is álltam megsütni. Fontos tudni, hogy még sosem sütöttem mézeskalácsot ezelőtt, de láttam nagyon sok rossz próbálkozást Anyukám és egyéb rokon részéről. Már szinte el is könyveltem vereségnek, hisz annyi rossz és kőkemény mézeskaláccsal találkoztam már eddigi életemben, hogy képtelenségnek tartottam, hogy pont nekem, legeslegelsőre sikerüljön tökéleteset sütnöm. Hát sikerült! Kellett hozzá ez a recept! Nagyon finom és nagyon jó móka! Egy jó tanács a sütéshez: díszítéskor hangosítsátok fel a karácsonyi zenét! (-:

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A díszítéshez

ajánlat

Tojással megkenve fényes lesz, de nem feltétlenül szükséges. Sütés után még puha, majd megkeményedik, és tökéletes, omlós kekszállagú lesz. Dobozban nagyon sokáig eláll, karácsonyfadísznek is jó!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
  2. A mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig kevergetjük, amíg kihűl.
  3. A 3 tojást felverjük a cukorral.
  4. Ezt a háromfélét összegyúrjuk, nem kell nagyon, csak hogy összeálljon. Utána egy éjszakára betesszük a hűtőbe állni.
  5. Másnap fél cm-re nyújtjuk, kiszaggatjuk formákra, és kisütjük. Célszerű először mindet kiszaggatni, aztán sorban két váltott tepsivel sütni, mert nagyon gyorsan sül.
  6. A cukormázhoz egy tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk a porcukorral. Mikor már nagyon kemény, akkor még legalább 20 percig habverővel verjük tovább.
  7. Majd zacskóba töltjük, aminek a csücskénél nagyon pici lyukat vágunk. Ezzel tudunk szép mintákat rajzolni a mézeskalácsainkra. A cukormáz egy éjszaka alatt szárad meg, de ha meleg van a szobában, kevesebb idő is elég neki. Jó mulatást! (-:

  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 150 079
elküldve: 83
receptkönyvben: 1 285
elkészítve: 110/147
Facebookon megjelent: 1

szakács

MotlaLePula

Mióta szakács: 2010.10.21.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rögtön puha mézeskalács, karácsonyi sütemény, mézeskalács naranccsal, gyömbérrel

Hozzászólások (87)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ember.amalia
ember.amalia Thu, 2017-12-14 18:13

Hálás vagyok ezért a receptért. Édesanyám sosem sütött mézeskalácsot, ő minden évben a bejglivel küzdött és valahogy a tágabb családban sem találkoztam soha mézessel, így semmi tapasztalatom nem volt, csak tudtam, ha saját háztartásom lesz, nálam a karácsonyi ünnep része lesz. Ez a recept volt szimpatikus az első nekifutáshoz és tökéletes lett, mindenki imádja, így minden évben ezt a receptet használom és már az is hagyomány lett ennek köszönhetően, hogy minden évben készítek a kollégáknak, családnak szép kis celofánzacskóban egy kis csomagot belőlük. Idén "havas fenyőfákat" kapnak a receptedből. Köszönöm! Boldog karácsonyt kívánok!

Huncutka
Huncutka / Huncutka Wed, 2015-12-23 13:19

Isteni finom lett és megoldódott a gondom mert volt itthon szilikonos sütőlapom.
Köszönöm a receptet, már egy éve gondoltam megcsinálom most végre meg is tettem.
Nagyon boldog karácsonyi ünnepet kívánok neked meg hálát! Puszika

Huncutka
Huncutka / Huncutka Wed, 2015-12-23 08:16

Sziasztok! Én ma fogom megsütni, de nem tudom a tepsit sütőpapírral béleljem ki vagy vajazzam esetleg lisztezzem? Ti hogyan csináltátok? Előre is köszi!

Rygel2009
Rygel2009 Fri, 2015-12-18 13:37

Sziasztok, készítette már valaki vajjal margarin helyett ezt a receptet? Nekem margarinnal tökéletes, de kipróbálnám vajjal is, csak félek a végeredménytől. Köszi a válaszokat előre is :)

Huncutka
Huncutka / Huncutka Wed, 2015-12-23 13:23

A vajjal való kérdőíved ki is merül mikor meg tudod a lényeget. Az a lényeg, hogy 70% a zsírtartalom. Lehet bármilyen márka mert a lényegen nem változtat.

Rygel2009
Rygel2009 Sat, 2015-12-26 21:36

Köszönöm, azóta már megsütöttem és vajjal is éppen olyan fini lett :)

mlevay
mlevay Tue, 2014-12-23 20:55

Tokeletesen puha es komplex izvilag!:) En friss gyombert hasznaltam, xylitolt es kokuszzsirt. Mehetett volna bele akar tobb narancshej, es cukor is, mert nem lett annyira edes, ahogy nekem tetszene igazan... de ez vagy a xylitol miatt vagy amiatt, hogy nem a cukormaz diszitessel csinaltam meg, hanem afonyaval, dioval diszitve a tetejen. Bar igy is isteni. A racson villamgyorsan megsult, a tepsiben picit lassabban, de tenyleg figyelni kell. Eletem elso mezeskalacsa sutije, kisfiammal keszitettuk el, koszonom szepen! Siker azonnal a ferjem es fiam koreben:)

b.csenge97
b.csenge97 Mon, 2014-12-22 00:20

EZ... TÖKÉLETES...
Soha nem ettem olyan igazán finom mézest, és ezért azt hittem, hogy csak én nem szeretem. De nem!!! Ugyanis ez a recept fantasztikus, mindent a recept alapján csináltam (a sütésig, én kihagytam a kenést, és az írást is csak holnap csinálom meg :) ) és tökéletes lett a végeredmény!!
Puha, isteni az állaga, és persze tökéletes mézeskalács ízű ;)
MINDENKINEK CSAK AJÁNLANI TUDOM! :D

Danszi
Danszi Thu, 2014-12-18 15:02

Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy ha csak sütőpor van itthon, akkor vajon azzal is meg tudnám sütni? :-) Előre is köszönöm a választ! :-) Dancsi

starbo
starbo Tue, 2014-12-16 17:36

Mennyei lett! Miért nem így csináltam mindig?! Köszönöm a receptet! (nekem 8perc alatt kisült egy tepsi)

szemij
szemij Sun, 2014-12-14 18:59

szia,
kérdezni szeretném, hogy hány tojást ajánlasz, ha csak fél adaggal szeretnék készíteni? illetve van valakinek valamilyen tippje, hogy hol tudok beszerezni őrölt, szárított narancshéjat? vagy egyszerűen csak reszeljek valamennyit pár nappal korábban?
nagyon köszi!!
ui: a sok pozitív komment nagyon meghozta a kedvem a recept kipróbálásához! :)

lukiba
lukiba Sun, 2014-12-14 15:27

Én is minden évben ezt sütöm, tökéletes, köszönöm.

dmkriszti32
dmkriszti32 Sun, 2014-12-14 14:02

Tökéletes ez a recept,évek óta ezt sütöm.Sőt megpróbálok belőle puszedlit is csinálni.

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2014-02-17 18:52

Kedves Beccus! Orulok, hogy kiprobaltad, es jol siekrult a mezeskalacs. Koszonom a visszajelzest. :-) Udv: Zsuzsi

NikiG
NikiG Thu, 2013-12-19 01:28

Sziasztok! Aki megsütötte, ebből milyen mennyiség lesz (darab, tepsi)?

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2014-02-17 18:54

Koszonom a valaszt magam helyett! Igen, az adag eleg kiados. Sokszor en is csak fel adaggal sutok. :-) Remelem jol sikerult! Udv: Zsuzsi

rcskvm
rcskvm Mon, 2014-02-17 17:39

Szia! Már biztos túlvagy rajta, de hátha még aktuális valakinek :), én már sokszor megsütöttem ezt a mézeskalácsot, nem tudom olyan szorosan rakni a nagyméretű (amit a sütőhöz adnak) tepsibe, hogy négybe beleférjen... tehát szellősebben 5 tepsivel lesz belőle... csak figyelni kell, mert ha bemelegszik, simán elkészül 10 perc alatt is... Ja, és ha nincs idegrendszerem annyit sütni (mint ma), akkor féladagot készítek (egy tojással), nekem most 2 órát pihent a hűtőben, így is tökéletes lett! :-)

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2014-02-17 18:56

Kedves Zsomika! Nagyon jo ezt latni, hogy Neked is tetszik a recept! Koszonom, hogy megirtad a velemenyed! Udv: Zsuzsi

Golgi
Golgi Tue, 2013-12-10 17:46

Ma kevertem be a tésztát, ki is szerettem volna ma sütni, de a tésztája szakadozik, foszlik, esik szét :( pedig már nyersen is finom! Kérdésem, ha holnap (egy éjszaka pihentetés után) is foszlik, mit tegyek?
Előre is köszönöm a segítséget!

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2014-02-17 18:59

Szia Golgi! Bocsanat, hogy csak most vettem eszre a hozzaszolast. Remelem sikerult kinyujtani es megsutni a mezeskalacsot. Ha ragados es malos lett a teszta, lehet hogy nem pontosan merted ki, vagy valamelyik hozzavalo nem volt eleg jo minosegu. En meg a mai napig is a receptet kovetem szigoruan, amikor keszitem. Talan egy kis liszt segithetett a tesztadon, de felo, higy ha tul sokat teszel bele, akkor vegerenpmeny lesz kemeny. Remelem azert jol sikerult, es izlett Nektek. Udv: Zsuzsi

Jaky13
Jaky13 Tue, 2013-12-03 21:43

Ez a recept TÖKÉLETES!!!!! Az íze, a puhasága .... hm mennyei..és elkészíteni is gyerekjáték!!! Ez a mézeskalács karácsony után is életünk része marad. Köszönet érte!

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2014-02-17 19:00

Koszonom a hozzaszolast Jaky! Tenyleg orulok, hogy Nalatok is sikere volt a mezeskalacsnak. :-) Udv: Zsuzsi

T-K Ili
T-K Ili Fri, 2013-01-18 00:08

Köszönöm a receptet! Először karácsonyra sütöttem meg, de olyan nagy sikere lett, hogy azóta mindig kell lennie belőle a fémdobozban! :-)
Üdv. Ili

banfizs
MotlaLePula / banfizs Mon, 2014-02-17 19:02

Kedves Ili! En is raktarozok mindig belole karacsony utanra is. Abban a bizonyos fem dobozkaban honapokig elall, es puha marad. Es akarhanyszor eszunk belole, mindig a karacsony jut eszunkbe rola. :-) Koszonom a visszajelzest! Udv: Zsuzsi

rcskvm
rcskvm Sat, 2012-12-22 23:21

Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy a tojásoknál fent "egy a kenéshez": mikor kell kenni? Valószínűleg nekem már mindegy, mert kisült mind és szuper puha és finom, de mivel órákon át csak nyújtottam és szaggattam, a fehér-rajzolást meghagyom holnapra.... Szóval nekem így matt.... de mikor kellett volna megkenni? Fele mennyiséggel tervezek egy mézeskalács házikót is a jövőben, arra az esetre... :-) Előre is köszi, szuper recept!!!!!!!!!

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sun, 2012-12-23 03:48

Kedves Rcskvm! Sutes elott, szaggatas utan a tepsiben kell megkenni oket. Orulok, hogy tetszik a recept. Nekem is mar bent pihen a hutoben: a felet kiszaggatom, a masik felebol hazikot tervezek en is. Ird majd meg, hogy neked hogy sikerult! :-) Boldog Karacsonyt! Udv: Zsuzsi

pudli
pudli Fri, 2012-12-21 10:42

Hali!
Én azt szeretném megtudni, hogy hány percig kell sütni?

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sat, 2012-12-22 14:55

Szia! Ott van a recept sarkaban a sutesi ido: 15perc. De ez attol fugg, hogy milyen vastagra sikaltad a tesztat. Latni fogod amikor megsult. :-) Boldog karacsonyt! Udv: Zsuzsi

reka8463
reka8463 / reka8463 Tue, 2012-12-18 20:13

Köszi a receptet!ez a tuti,omlós és tényleg azonnal puha.ma megcsináltuk a 4 éves kisfiammal,igaz h fél adagot,de már bánom,mert alig van már belőle.Mindenkinek csak ajálani tudom,h nyugodt szívvel próbálja ki.

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sat, 2012-12-22 14:57

Kedves Reka! Koszonom a visszajelzest! Orulok, hogy kiprobaltad es bevalt Neked is. :-) Boldog Karacsonyt kivanok! Udv: Zsuzsi

lanyie
lanyie Tue, 2012-12-18 12:59

Idén elveszett a "titkos" kézzel írt receptes füzetem a 2 éves fiam kezei nyomán, benne a mézeskaláccsal. Nagy volt a veszteség, mert a végeredmény nem valami kődarab volt, hanem azonnal omlós, és illatos, és fűszeres csoda... :D Bár vagy 10 éve sütöttem ugyanazt a mézeskalács receptemet, persze nem emlékeztem pontosan rá. Így elkezdtem keresgélni egy hozzá hasonlót. Kedves banfizs, köszi, hogy feltetted, mert ugyanaz lett az eredményem. :D

napsugar09
napsugar09 Sun, 2012-12-16 20:49

Én is megcsináltam, szuper finom lett, nagy örömet szereztem vele a gyerekeimnek. Köszönöm a receptet! :)

kathleen
kathleen Sat, 2012-12-15 09:53

Eddig éveken át egy másik recepttel dolgoztam, de sose lett tökéletes. Gondoltam, ideje váltani. Egyik recept azt írja, a tepsit ki kell vajazni. Másik szerint sütőpapírral béleljük. Nálam ez a mézeskalács sütés mumusa, hogy nem bírom kiszedni a tepsiből, mert odaragad. Mi a jó módszer? Köszönöm a segítséget! Kata

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sat, 2012-12-22 15:17

Kedves Kathleen! En az elso adag sutesenel vekonyan vajazom es lisztezem a tepsit. A tobbinel, - ha ujra telepakolom ugyanazt a tespsit - mar semmit nem rakok ala. Ennel a tesztanal nekem bevallt, de meg sosem probaltam egyedul masik mezeskalacs receptet. Szoval altalanossagban sajnos nem tudok segiteni. Remelem azert iden sikeres lett/lesz a 'mezeskalacs sutes' project-ed! :-) Boldog Karacsonyt! Udv: Zsuzsi

kathleen
kathleen Sun, 2012-12-23 14:59

Kedves Zsuzsi,
épp be akartam számolni a mézeskalács-project teljes sikeréről, amikor megtaláltam a válaszod. Nagyon köszönöm! Sütőpapírral borítottam a tepsiket, tökéletesen lejöttek, és nagyon jól sikerültek!
Boldog Karácsonyt Neked is! Üdv, Kata

lanyie
lanyie Tue, 2012-12-18 13:06

Szia! Egyszerűen lisztezni próbáltad már? Én összesen egy kis lisztet szórok alá. (Esetleg nem túl ragacsos a tészta?) A sütőből kivéve hagyom hűlni, ezután lapáttal könnyen alá tudok nyúlni. :)

kathleen
kathleen Sun, 2012-12-23 15:01

Szia lanyie, köszönöm szépen az ötletet! Sütőpapírral bélelt tepsiből kis lapátkával azonnal sütőpapírral borított konyhapultra szedtem őket. (nagyon könnyedén feljöttek) Valószínűleg a régi recept (is) ludas volt az eddigi sikertelenségben. Boldog Ünnepet! :) Kata

Control
Control Fri, 2012-12-14 01:29

Köszönjük ez a finom receptet!

Tavaly is ezt sütöttem, és idén is maradok ennél, kiadós és jó puha. A liszt felét teljes kiőrlésű rozsliszttel helyettesítettem, így kevés tejet is tettem hozzá. Ha vastagabbra hagyjuk akkor teljesen puha, de ha néhány ropogósabbat is szeretnénk akkor vékonyra is nyújtsunk belőle. Lekvárral összeragasztva és tetejét csokival bevonva Dominosteine-szerű lesz. Egyik kedvenc nálunk.

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sat, 2012-12-22 15:12

Kedves Control! Koszonom a megjegyzest, lehet iden en is kiprobalom lekvarral a valtozatossag kedveert. :-) De iden eloszor megprobalok egy mezeskalacs hazat "epiteni" belole, hatha sikeres lesz... :-) Nektek pedig nagyon boldok Karacsonyt kivanok! Udv: Zsuzsi

Luci
Luci Mon, 2012-12-10 12:06

Szia! Köszönöm ezt a nagyszerű receptet. Hétvégén családi programként készítettük el. :) Nagyon ízletes, és valóban finom puha. Mindenkinek ezt a receptet ajánlom! :) Üdv

banfizs
MotlaLePula / banfizs Sat, 2012-12-22 15:08

Kedves Luci! Koszonom, hogy megirtad a tapasztalataidat a recepttek kapcsolatban! :-) Nagyon orulok, hogy izlett! Boldog Karacsont Neked es Csaladodnak! Udv: Zsuzsi

dmkriszti32
dmkriszti32 Fri, 2012-12-07 19:41

Kész csomagos fűszerkeverékkel(Kotányi)
is tökéletes,egy csomag bőven elég egy kiló liszthez.:)

holipa
holipa Fri, 2012-11-30 16:15

Szia!
A margarint tudom helyettesíteni vajjal? Köszönöm

2120
finomliszt 1 kg
margarin 30 dkg
cukor 30 dkg
tojás 3 db
méz 25 dkg
gyömbér 2 tk
szegfűszeg 2 teáskanál
narancshéj 1 tk
fahéj 2 tk
szódabikarbóna 3 tk
tojás 1 db
porcukor 12 dkg
tojásfehérje 1 db