Nosalty Logó

Finn karácsonyi, azonnal puha mézeskalács 18.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
MotlaLePula
Finn karácsonyi, azonnal puha mézeskalács 18.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 2119 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 8479 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 378 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    67.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    31 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1130.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    103 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    374 mg
  • Nátrium
    506 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    348.5 g
  • Cukor
    157 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    99.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    692 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    653 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    458 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    288 micro
Összesen 2119 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    133.3 g

Zsír

  • Összesen
    270.4 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    125 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    81 g
  • Koleszterin
    720 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4523.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    411 mg
  • Kálcium
    293 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    264 mg
  • Foszfor
    1496 mg
  • Nátrium
    2024 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1394 g
  • Cukor
    628 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    398.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2767 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    283 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    362 micro
  • Kolin:
    717 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2614 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1830 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1154 micro
Összesen 8479 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    90 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    62.2 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 378 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
  2. A mézet és a fűszereket összefőzzük, majd hozzáadjuk a margarint, és addig kevergetjük, amíg kihűl.
  3. A 3 tojást felverjük a cukorral.
  4. Ezt a háromfélét összegyúrjuk, nem kell nagyon, csak hogy összeálljon. Utána egy éjszakára betesszük a hűtőbe állni.
  5. Másnap fél cm-re nyújtjuk, kiszaggatjuk formákra, és kisütjük. Célszerű először mindet kiszaggatni, aztán sorban két váltott tepsivel sütni, mert nagyon gyorsan sül.
  6. A cukormázhoz egy tojásfehérjét nagyon kemény habbá verünk a porcukorral. Mikor már nagyon kemény, akkor még legalább 20 percig habverővel verjük tovább.
  7. Majd zacskóba töltjük, aminek a csücskénél nagyon pici lyukat vágunk. Ezzel tudunk szép mintákat rajzolni a mézeskalácsainkra. A cukormáz egy éjszaka alatt szárad meg, de ha meleg van a szobában, kevesebb idő is elég neki. Jó mulatást! (-:
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 159747
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 20.

Ajánló

Tojással megkenve fényes lesz, de nem feltétlenül szükséges. Sütés után még puha, majd megkeményedik, és tökéletes, omlós kekszállagú lesz. Dobozban nagyon sokáig eláll, karácsonyfadísznek is jó!

Receptkategóriák

MotlaLePula 2 recept

December elején elhatároztam, hogy idén megpróbálkozom a mézeskalács-sütéssel. Azonnal kaptam is egy receptet a barátnőmtől. Ez volt az! Még aznap neki is álltam megsütni. Fontos tudni, hogy még sosem sütöttem mézeskalácsot ezelőtt, de láttam nagyon sok rossz próbálkozást Anyukám és egyéb rokon részéről. Már szinte el is könyveltem vereségnek, hisz annyi rossz és kőkemény mézeskaláccsal találkoztam már eddigi életemben, hogy képtelenségnek tartottam, hogy pont nekem, legeslegelsőre sikerüljön tökéleteset sütnöm. Hát sikerült! Kellett hozzá ez a recept! Nagyon finom és nagyon jó móka! Egy jó tanács a sütéshez: díszítéskor hangosítsátok fel a karácsonyi zenét! (-:

Hozzászólások

almamag

25 kg méz ???????????

pappertanita

Gondolom elírás lehet...biztosan 25 dkg...

MotlaLePula

Köszönöm az észrevételt! Valóban csak 25 dkg! Már javítom is. :-)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ötletet tudnátok ahhoz adni, hogy a fehér díszítést miként lehetne úgy elkészíteni, hogy hanyagolom a nyers tojásfehérjét? A válaszokat el?re is köszönöm! :)

Törölt felhasználó

Szia! Én tavaly mikor mézest sütöttem a diszitést úgy csináltam, hogy porcukrot citrom levével kevertem ki, az is tökéletes lett és a férjemnek még jobban izlett a citromos iz végett. Nem mértem a hozzávalókat saccra, hogy sür? maradjon a massza.

Törölt felhasználó

Köszönöm szépen, szerintem én is így fogom kipróbálni! :)

Törölt felhasználó

Én mindig g?z fölött verem fel a tojásfehérjét a porcukorral, így gyakorlatilag "megf?" a nyers tojásfehérje, h?kezelésen esik át. Én sem szeretek nyers tojást használni, ez a módszer pedig nagyon bejött. Nem bonyolultabb, mint simán felverni.

Törölt felhasználó

A kalács kés?bb is puha marad?

MotlaLePula

Szia Timi, a valszom a kerdesedre: igen, kesobb is puha marad. Mi meg hosszu hetekkel kesobb is nassoltuk tavaly a femdobozkankbol a reggeli kavehoz, ebed utani kis nasinak vagy barmikor barmihez. :-) Azt hiszem iden is igy leszunk vele, mert nem vagyok hajlando kisebb adagot csinalni most sem. :-)

Törölt felhasználó

Sziasztok, én ezt a receptet választottam, már a h?t?ben van, mindennel együtt 15 perc volt úgy, hogy az ötéves kislányom keverte össze a tojásokat a cukorral. Annyit egyszer?sítettem, hogy a mézet másfél percre a mikróba tettem a f?szerekkel, majd kis kockára vágott, el?z?leg 45 másodperc alatt megpuhított margarint (spar-os linco) géppel kevertem hozzá, ez gondolom csak gyorsította a dolgot. És egy egész zacskó mézeskalács f?szerkeveréket tettem bele és egy narancs héját reszelve. Így nyersen hibátlan, és már most jó illat van!! Nagyon könnyen összeállt, aki ett?l a részét?l tart, ezt a receptet válassza!

MotlaLePula

Kedves Csilla anyuci! Sajnos csak most vettem eszre a hozzaszolasodat, amit mar nem tegnap irtal. :-S Remelem nem csak nyersen valt be a mezeskalacs. :-) Nagyon jo tulajdonsaga, hogy konnyen keszitheto, "elronthatatlan" recept. Tenyleg gyorsan megvan, igy en mar nem is probalkozom masikkal, a kovetkezo karacsonykor is ugyanez kerul a sutobe. :-) Udv: Zsuzsi

Törölt felhasználó

Mi is ezt készítjük minden évben,bár mi a diszít? fehérjét színezzük aromákkal is!!! Piros-meggyaroma,zöld mandulaaroma!!!! A kisfiam olyankor meghívja a barátait. Én megsütöm, ?k "kiszinezik"!!!!!

MotlaLePula

Nagyon jo moka, mar a sutese is, ugy ertem a kulonbozo formak szaggatasa es diszitese. Es meg a vegeredmeny sutes utan... :-)

sztikelin

Muszáj egy éjszakára h?t?be tenni??? Nem elég pár óra? Ki kellene sütnöm mire a kislányom hazaér.... Köszönöm a választ!

MotlaLePula

Szia Sztikelin! Nem tudom, hogy mennyire fontos egy egesz ejszakara otthagyni a hutoben. Meg sosem vettem ki elobb. Szerintem nem lehet tul nagy baja, ha csak par orara teszed be. De ha mar tulvagy rajta, nagyon megkoszonnem, ha megosztanad velem a tapasztalataidat! :-) Koszonom elore is! Zsuzsi

sztikelin

:) Ma álltunk neki kisütni. Viszont nagyon törik a tészta nyersen is és kisütve. Hogy javítsak rajta??? (Tej nincs itthon már ) Mit tegyek hozzá???

Mytzee

A csont formájú a legjobb, a kutyusunk imádná! :D

MotlaLePula

Igen, eleg vicces egy csontot kisutni karacsonyi mezeskalacsnak, de igy sikerult... :-D Es a mi kutyank is imadta, meg ha nem is egeszseges neki mezeskalacsot enni... :-D

Törölt felhasználó

Sziasztok! Tényleg puha!!!! Szombaton gyúrtam össze, hétf? este sütöttem ki, kedd délutánra teljesen puha lett!!

MotlaLePula

Szio! Koszonom, hogy megirtad a vegeredmenyt! Orulok, hogy sikeresen megpuhult Nektek is. Remelem nem csak puha, hanem nagyon finom is lett! Boldog Karacsonyt! :-)

Törölt felhasználó

Ez valami isteni.Soha nem sikerült még puha mézeskalácsot sütni.Midig kemények lettek mint a k?.Ez viszont puha tegnap csináltuk meg a gyerekekkel de ebb?l szerintem karácsonyra semmi nem marad.Csak annyit változtattam hogy mézeskalács f?szerkeveréket tettem bele de isteni lett.Köszönöm.

MotlaLePula

Szia Szlovencsak! Koszonom szepen, hogy megosztottad velunk a vegkifejletet. :-) Nagyon orulok, hogy ezuttal sikerult vegre egy jo, kis puha mezeskalacsot sutnod. :-) En is nagyon boldog voltam, mikor kiprobaltam eloszor a receptet. :-) Azota is aldom a baratnom nevet, akitol kaptam. :-) Boldog Karacsonyt Nektek! Udv: Zsuzsi

Törölt felhasználó

Szia!!! Ma megsütöttem,és nagyon jó lett:)!! Köszi ezt a szupi receptet.Évek óta ptóbálkozom a mézeskaláccsal,de eddig mindíg kemény lett, és az is maradt:(( De ez tényleg nagyon szupi,puha,ízes. Köszönöm mégegyszer:)))) Kellemes Ünnepeket!

MotlaLePula

Kedves Fairy01! Nagyon koszonom, hogy kiprobaltad a receptet, es orulok, hogy Neked is ilyen jol sikerult! :-) Nagyon boldog Karacsonyt kivanok Nektek! Udv: Zsuzsi

Törölt felhasználó

hali! Hogy értetted, hogy "A 3 tojást felverjük a cukorral."? Három tojás fehérjét kemény habbá, 3 tojást egyben, mint a rántottához, vagy 3 tojást, mint a piskótához (Külön a fehérjét utána hozzá a sárgáját?)?! Hmmm?! Köszi a választ és "hosszú és eredményes életet" :)

MotlaLePula

Szia! Azt hogy a 3 tojast felverjuk cukorral, pont ugy ertem ahogy irtam: hogy a 3 tojast egyben felverjuk cukorral. :-) Csak a disziteshez kell csak a feherjet hasznalni. Sok sikert a suteshez, ha ezt a receptet valasztod! :-)

Törölt felhasználó

Megsütöttem, csodálatos lett! Puha, illatos. Köszönöm a receptet, jól elteszem, mert ezt fogom mindíg csinálni ezután. Szépen ki is díszítettem ?ket. Mégegyszer köszönöm,

MotlaLePula

Kedves Gemabo! Koszonom a hozzaszolast! Nagyon orulok, hogy jol sikerult. Boldog Karacsonyt kivanok! Udv: Zsuzsi

Törölt felhasználó

Ilyen finom és tökéletes mézeskalácsot még nem sütöttem, elismerésem! :)

MotlaLePula

Kedves finomsagvadasz! Koszonom a hozzaszolast! Nagyon orulok, hogy jol sikerult. :-) Udv: Zsuzsi

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek