r
Nosalty Logó

Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A mandulás piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 453 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A mandulás piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 3620 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A mandulás piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 244 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    362.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    150 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    59.5 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    167 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    138 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    219 micro
Összesen 453 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.6 g

Zsír

  • Összesen
    166.4 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    83 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2901.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    667 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    350 mg
  • Foszfor
    1203 mg
  • Nátrium
    539 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    476.2 g
  • Cukor
    399 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    524.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1332 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    944 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1233 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1108 micro
  • β-crypt
    232 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1753 micro
Összesen 3620 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    195.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    83 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    75 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 244 Kcal

Hozzávalók

A mandulás piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A mandulás piskótához

  1. Mandulás piskóta elkészítése:
  2. A sütőt előmelegítjük.
  3. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot kapunk.
  4. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet.
  5. A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön.
  6. Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk.
  7. A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, hogy a készítmény egyenletes legyen gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét.
  8. A mandulás piskótánkat a Zila tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  9. Ha kisült a tortánk tésztája, a tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.
  10. Mentás őszibarackkrém elkészítése:
  11. A 2 ek finomlisztet 2 dl tejjel 20 dkg porcukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű lesz.
  12. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint, habosra kikavarjuk.
  13. Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magvalt, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. Jól kikeverjük a krémet.
  14. Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.
  15. Torta díszítése:
  16. Egy kis edényben kb. 5 perc alatt 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből szirupot főzünk.
  17. Beletesszük a barackszeleteket, megfordítjuk.
  18. Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy 5 percet szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.
  19. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
  20. A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 11900
  • Feltöltés dátuma: 2010. február 08.

Ajánló

Minden tortasütőnek és tortaimádónak ajánljuk.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)
Mártika és Feri 107 recept

Tortánk a Zila tortacsodaforma felhasználásával sikeresen elkészült.

Hozzászólások (4)

Törölt felhasználó

a torta tetején (küls? szélén körbe) mi az a sötét, amivel díszítetted?

Edit

Szerintem az a 12 db fodormenta levél:)))

Mártika és Feri

A tortát körben és a tetején is barackkrémmel bevontuk majd megszórtuk darált mandulával.

Mártika és Feri

A recept több fotóval megtalálható még: http://www.receptbazar.hu/index.php?page=recept&id=2840

Törölt felhasználó

A krém készítésével kapcsolatban kérdezném, hogy ugyanazt az eredményt kapjuk-e, ha a cukrot a vajjal / margarinnal kihabositjuk és ezt keverjük tovább a tejben felf?zött liszt keverékével vagy ahogy a receptben szerepel? Amennyiben az eredmény ugyanaz, akkor szerintem szerencsésebb cukor nélkül f?zni, mert az mindenképpen hajlamosít a leégésre. Rosszul gondolom?

Törölt felhasználó

Kedves látogató! Ahogy a receptben leírtam (Mártika diktálta) ezt a módszert alkalmaztuk a krém készítéshez. Szerintem nem kell mindent elkészítési javaslatot szigorúan venni. Az általad leírt módszert még nem alkalmaztuk, attól függetlenül lehet, hogy jó módszer. (Ha mi amat?rök többet akarunk megtudni a cukrászatról pl. a krémek készítésér?l akkor sokat kell hozzá olvasni.) Én pl. Rákóczi János: Konyham?vészet cím? könyvét ajánlom szeretettel mindenkinek. Lehet, hogy régi a könyv 1965 körül adták ki. De az alapdolgok benne vannak. "A jó pap is holtig tanul. További jó f?z?cskézést kívánok! Üdvözlettel: Ferenc

Hozzávalók

A mandulás piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek