Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)

Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)
Őszibarackkrémes mandulatorta (Zila tortaformában)
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tortánk a Zila tortacsodaforma felhasználásával sikeresen elkészült.


hozzávalók / 8 adag

A mandulás piskótához

A krémhez

A díszítéshez

  • 5 dkg darált mandula
  • 1.5 db őszibarack (hámozott, magozott, 14 szeletet vágunk belőle)
  • 12 db menta (levél a 12 szelethez és a középdíszhez 3 db fodor bóbita)
  • 10 dkg cukor

ajánlat

Minden tortasütőnek és tortaimádónak ajánljuk.


Szólj hozzá!

elkészítés

Mandulás piskóta elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A tojások fehérjét keverőgéppel felverjük, a cukrot apránként hozzáadjuk, majd tovább verjük, amíg kemény fehérjehabot kapunk.
  3. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, illetve a darált, pörkölt mandulával elkevert réteslisztet.
  4. A tésztához valókat óvatosan keverjük, hogy a hab ne törjön.
  5. Egy lapos tepsibe helyezzük a Zila 12 szeletes tortaformát, és a Tarant tortaleválasztóval gyengén, egyenletesen befújjuk.
  6. A tésztánkat a Zila fémkarika tortaformába töltjük, hogy a készítmény egyenletes legyen gyengéden rázogatjuk, majd elsimítjuk a tetejét.                                                                                                      
  7. A mandulás piskótánkat a Zila tortaformában a forró sütő középső részébe helyezve kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  8. Ha kisült a tortánk tésztája, a tortaformából a kész készítményt egy tompa hegyű kés segítségével óvatosan körbevágjuk, hogy a szilikonforma ne sérüljön. A tészta felületét megszórjuk porcukorral, átfordítjuk, és a szilikonformát azonnal levesszük, egy lapos nagyméretű tányérra borítjuk.

Mentás őszibarackkrém elkészítése:

  1. A 2 ek finomlisztet 2 dl tejjel 20 dkg porcukorral feltesszük főni. Keverés mellett addig főzzük, amíg sűrű lesz.
  2. Hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a margarint, habosra kikavarjuk.
  3. Ehhez a krémhez keverjük a 2 fél hámozott, magvalt, apróra vágott őszibarackot és a megmosott, majd lecsepegtetett és apróra vágott fodormenta leveleket, valamint a kikapart vaníliavelőt. Jól kikeverjük a krémet.
  4. Habzsákkal megtöltjük a tortaforma üregeit, szép egyenletesen, majd a megmaradt krémmel egy lapos tortakés segítségével a tetejét és az oldalát is áthúzzuk a tortánknak.

Torta díszítése:

  1. Egy kis edényben kb. 5 perc alatt 10 dkg kristálycukorból és kevés vízből szirupot főzünk.
  2. Beletesszük a barackszeleteket, megfordítjuk.
  3. Majd a barackszeleteket rácsra rakosgatjuk, tetejüket tüllernyővel letakarjuk, és levegős helyen egy 5 percet szárítjuk. Egy vékony karamellréteg képződik rajtuk.
  4. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
  5. A megtöltött, bevont tortánkat körben és a tetején is megszórjuk a darált mandulával, majd a közepére, és körkörösen ráhelyezzük az őszibarack szeleteket, a fodormenta leveleket, majd a fodormenta bóbitákat.      

      

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 774
elküldve: 0
receptkönyvben: 47
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Zila tortaformában készült mandulás-mentás-őszibarackos torta, mandulás piskótájú mentás-őszibarackos torta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-09 06:52

A krém készítésével kapcsolatban kérdezném,
hogy ugyanazt az eredményt kapjuk-e, ha a cukrot a vajjal / margarinnal kihabositjuk és ezt keverjük tovább a tejben felfőzött liszt keverékével vagy ahogy a receptben szerepel?
Amennyiben az eredmény ugyanaz, akkor szerintem szerencsésebb cukor nélkül főzni, mert az mindenképpen hajlamosít a leégésre. Rosszul gondolom?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-02-09 09:16

Kedves látogató!

Ahogy a receptben leírtam (Mártika diktálta)
ezt a módszert alkalmaztuk a krém készítéshez.
Szerintem nem kell mindent elkészítési javaslatot szigorúan venni.
Az általad leírt módszert még nem alkalmaztuk, attól függetlenül lehet, hogy jó módszer.
(Ha mi amatőrök többet akarunk megtudni a cukrászatról pl. a krémek készítéséről
akkor sokat kell hozzá olvasni.)
Én pl. Rákóczi János: Konyhaművészet című könyvét ajánlom szeretettel mindenkinek.
Lehet, hogy régi a könyv 1965 körül adták ki. De az alapdolgok benne vannak.
"A jó pap is holtig tanul. További jó főzőcskézést kívánok!
Üdvözlettel: Ferenc

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-02-08 14:00

a torta tetején (külső szélén körbe) mi az a sötét, amivel díszítetted?

453
tojás 6 db
mandula 5 dkg
rétesliszt 3 evőkanál
cukor 6 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
finomliszt 2 evőkanál
tej 2 dl
margarin 10 dkg
őszibarack 1 db
porcukor 20 dkg
menta 14 db
vanília 1 db
mandula 5 dkg
őszibarack 1.5 db
menta 12 db
cukor 10 dkg