r
Nosalty Logó

Őszi fügedzsem (Fügedzsem 2.)

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mignon
Őszi fügedzsem (Fügedzsem 2.)
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 352 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4226 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 134 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    63 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.4 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    154.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    141 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    17 micro
Összesen 352 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1469.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    751 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    352 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1096.4 g
  • Cukor
    1025 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    1851.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    135 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    139 micro
  • Kolin:
    102 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    1688 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 4226 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    46.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.6 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    58.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 134 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fügéket óvatosan megmossukés csak ott vágjuk le a héjukat, ahol sérülés van rajta. Így szeleteljük apró darabokra, mert a dzsembe főzve izgalmas állagot ad neki.
  2. A citromok végeit levágjuk, majd alapos mosás után szintén apró darabokra vágjuk őket, közben magjaikat kiszedegetjük.
  3. Teflon lábasban elkeverjük a fügét, a cukrot, a vizet és a citromot, marokkal kicsit összenyomkodjuk, majd mérsékelt lángon felforraljuk az egészet. Kb. 25 percig főzzük, folyamatosan kevergetjük.
  4. A dzsemet steril üvegekbe töltjük, befőttes fóliát teszünk a tetejükre, majd jól lezárjuk a fedelükkel.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 32
  • 7 napos nézettség: 283
  • Össznézettség: 52826
  • Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 06.

Receptkategóriák

Igazi csemege, melyhez a füge anyukámék kertjéből származik, a recept pedig egyik kedvenc francia gasztroregényemből (Susan Loomis: Ház a Tatin utcán). Én most kezdésnek csak egy kisebb mennyiséggel próbáltam ki, de így frissen, kihűlve is olyan sikere volt, hogy alig várom az újabb szemek beérését!!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Mignon! Köszönöm ezt a csodálatos receptet.Én is elkészítettem és nagyon ízlett az egész családnak.Ezel?tt már f?ztem be fügét az itt leírt recept alapján,de ez a citromos vitte el a pálmát.Még egyszer köszönöm,és további jó sütést,f?zést bef?zést kívánok. Üdvözlettel: Mátayné Zsuzsa

Mignon

Kedves Zsuzsa! Nagyon örülök neki, köszönöm! Azóta én is elkészítettem újra, mert nálunk is olyan sikere volt ennek a friss fügedzsemnek, hogy a próbaadagból már most alig van! :) Neked is minden jót! Üdv: mignon

Törölt felhasználó

Nem javaslom teflonos edényben készíteni! Én jól megjártam vele! Magam is abban csináltam a cukor miatt egyszer. Drága márkás, új edényben! Utána vettem észre, hogy a teflonbevonat kifakult! Gondolom a "savak" miatt. Szóval ne együnk teflont véletlenül se, mégha nem látjuk és nem vesszük észre azonnal, akkor se.

Mignon

Kedves lolo! Köszi a megjegyzést, legközelebb nem abban készítem! Üdv: mignon

evacili

Kedves Mignon! Örülök,hogy rátaláltam erre a receptre. Ma már harmadszor fözöm,nagy sikere van.Remélem megörvendeztetsz még bennünket ehhez hasonló különleges recepttel.Üdvözlettel, Cili

Mignon

Kedves Cili! Nagyon örülök kedves soraidnak! Jó érzés olvasni, hogy van igény a hagyományostól kicsit eltér?, különlegesebb receptekre is! (mégha a nézettségi statisztika nem is mindig ezt mutatja!) Igyekszem a továbbiakban is, remélem találsz még majd kedvedre valót!! Üdv: mignon

vitamin51

Szuper jól hangzik ez a recept. Két éve Pécsett laktunk és a szomszédban volt egy hatalmas fügefa, vagy bokor, nem is tudom minek nevezzem. A szomszéd néni adott egy-két tállal enni, de nem gy?ztük, ezért gondoltam bef?zöm lekvárnak. Már nem emlékszem, hogy mennyi cukorral f?ztem be, de amikor kész lett hiányérzetem volt, finom volt a lekvár csak olyan se nem édes, se nem füge íz?, valószín? kicsit több cukor kellett volna bele. Akkor gondoltam, hogy legközelebb megpróbálom 1-2 narancs húsával vegyesen eltenni, de sajnos id?közben elköltöztünk onnan, jóval h?vösebb környéken lév? otthonunkba, ahol sajnos az 5 éves füge bokrunk csak cseresznye nagyságú fügéket tud növeszteni. Túl hideg neki ez a hely, legnagyobb bánatomra, mert én még a piacon sem találkoztam zöld fügével, csak a bolti aszalt formájával. Minden esetre ha valamilyen úton módon hozzájutok, kifogom próbálni a Te verziódat, mert biztos csodás zamatos lekvár lehet!

Törölt felhasználó

A sima fügelekvárt már próbáltam. El?ször semmi íze nem volt, aztán csináltam cukrosabban egyet az meg csak sima cukorszirup lett. De ez a recept... Valami isteni! Bánom már hogy csak 1 kilóból csináltam. Köszi nagyon a receptet!

Egészségesanyuci

Sziasztok! Szerintetek elkészíthet? diabetikus változatban is? Párom cukros, én meg próbálok mellette egészségesen élni, így mindent édesít?porral, nyírfacukorral vagy xilittel készítek. Van rá esély, hogy sikerüljön?

jucus60

Kedves Mignon! Köszönöm a receptet. Ez lett életem legfinomabb fügedzseme! Üdv: Jucus

Mignon

Kedves Jucus, ennek nagyon örülök!! :) Én köszönöm, hogy megírtad pozitív véleményedet a receptr?l! További jó sütést-f?zést neked, üdvözöllek: Mignon

Törölt felhasználó

Probaljatok meg szaritott fugebol fozni, ugy sokkal edesebb eredetileg is mar, es intenzivebb az ize. Ossze se lehet a kettot hasonlitani. Ma foztem ki 14 uveggel. Valamikor en is frissbol csinaltam, de mar egy ideje szaritott fugebol keszitem. Ket napja erkeztunjk a tengerrol, onnan hoztuk a fuget. A cukrot mar csak kb adom hozza, hisz tiszta cukor mar a gyumolcs maga. Isteni lett. A 16 honapos kisfiunk egyre csak jott oda egy-egy kanalka lekvarert.

Wendus

Kedves Mignon ! Ma megcsináltam a dzsemet! Az a kérdésem, hogy szalicil vagy dunsztolás nem szükséges -e? Meddig tárolható tartósítás nélkül ? Üdv: Magdi

Mignon

Kedves Magdi! Több hónapig (tavaszig) is eláll. Remélem ízleni fog! Üdvözlettel: Mignon

Törölt felhasználó

Kedves Mignon! Én most próbálom ki a receptedet. Nyáron nem érek rá bef?zni, ezért akkor csak a fagyasztóba pakolom be a gyümölcsöket. Télen felengedés után a frisshez hasonlóan járok el. Kíváncsi leszek az eredményre.

emesek994

Kipróbáltam, nagyon finom lett. Esetleg érdemes otthon több citromot tartani. A fügék, amikkel dolgoztam alapból nagyon édesek voltak, így egy citrom levét hozzá kellett még adjak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?