r
Nosalty Logó

Orosz káposztás péksütemény

NS
Orosz káposztás péksütemény
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

1014
Kalória
28g
Fehérje
171.6g
Szénhidrát
22.9g
Zsír
332.7g
Víz
71.9g
Koleszterin
13.1g
Élelmi rost
28.5g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Összesen 1014 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Összesen 4055 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Tészta

Töltelék

Pirozski formázása és megsütése

Összesen 136 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1308.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    305 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    529 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    171.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

Víz

  • Összesen
    332.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    230 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    234 micro
  • Kolin:
    91 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    99 micro
  • β-karotin
    146 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    183 micro
Összesen 1014 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    112.2 g

Zsír

  • Összesen
    91.8 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5235.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    1219 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    323 mg
  • Foszfor
    1284 mg
  • Nátrium
    2116 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    686.3 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

Víz

  • Összesen
    1330.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    445 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    920 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    934 micro
  • Kolin:
    366 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    396 micro
  • β-karotin
    584 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    733 micro
Összesen 4055 kcal
  • 5% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    70 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 136 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Felmelegítjük a tejet, hogy langyos legyen (nem forró!).
  2. Beleszórjuk a cukrot meg a sót, és jól megkeverjük.
  3. Beletörjük a tojást, és rendesen (sokáig!) felverjük az egészet.
  4. Beleszitáljuk a lisztet, és mindent nagyon jól megkeverünk.
  5. Az élesztőt előbb feloldjuk kevés vízzel (kb. 2 teáskanállal, a víz langyos legyen), aztán beletesszük a tésztába, és jól keverjük meg megint.
  6. A vajat megolvasztjuk, lehűtjük, és csak utána öntjük be a tésztába. Ha a vaj még forró, felforralja az élesztőt, ami nem szabad!
  7. Utolsóként hozzáadjuk az étolajat, és kezdjük gyúrni a tésztát. Addig gyúrjuk, míg már nem tapad sem a kezekhez, sem a tálhoz. Ahogy készen van, beletesszük a tésztát a tálba egy meleg helyre, és addig várunk, míg megnő 3 szorosára!

Töltelék

  1. Míg kel a tészta, addig foglalkozzunk a töltelékkel. Arra első lépésként apróra felvágjuk a hagymát, és megpirítjuk kicsit a serpenyőben.
  2. Apróra felvágjuk a káposztát, hozzáadjuk a hagymához, és sózva, cukrozva kezdjük párolni.
  3. Amikor a káposzta még világos, de már nagyjából puha, leszedhetjük a tűzről, és hagyjuk hűlni, míg elkezdjük a pirozskit vele tölteni.

Pirozski formázása és megsütése

  1. Ha már ott vagyunk, hogy a tészta rendesen megkelt, álljunk neki ezt még egyszer átgyúrni a lisztes felületen, mondjuk asztalon. Nagyon meglisztezni nem kell az asztalt, mert akkor nem lesz lágy és puha a tészta!
  2. Amikor jól meggyúrtuk a tésztát, sodrófával kicsit megütögetjük, hogy menjenek ki onnan a buborékok és elosztjuk nagyjából egyforma részekre, nálunk általában 20-22 db jön ki egy tepsire ebből a mennyiségű tésztából.
  3. Mindegyik gombócot kicsit megnyújtjuk kézzel vagy sodrófával kb. 15 centis átmérőre.
  4. Szétosztjuk a tölteléket, és elkezdjük magát a pirozskit formázni. Összecsípjük mind a két oldalát rendesen, hogy ne essen ki majd a töltelék.
  5. A tepsit rendesen megolajozzuk, és kirakjuk a pirozskit "varrás"-sal felfelé, és hagyjuk egy kicsit pihenni a tepsiben. Addig beindíthatjuk a sütőt.
  6. Amikor már eléggé meleg a sütő (én légkeveréssel sütöm 180-200 C' fokkal, rendessel talán 200-220 C' fokkal mehet) átfordítjuk a pirozskit a tepsiben már "varrás"-sal lefelé, olajjal bekenjük, és tegyük be sütni. Az időt nem tudom megmondani, amikor szép vörös, ropogós, akkor kivehető. Kb. 20 perc maximum.
  7. Ahogy kivesszük a tepsiből, azonnal megkenjük megint az olajjal, és hagyjuk hűlni. Nálunk nem maradnak sokáig olyan péksütemények, tűzforróan már mindenki lopni próbálja.:)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 150 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Egyszer egy receptet keresve véletlenül rátaláltam egy orosz palacsinta receptre, ahol a történetében elolvastam, hogy a szakácsa nagyon kedveli az orosz konyhát, de sajnos amit igazán szeretne maga megcsinálni, annak addig számára szinte lehetetlen volt megszerezni a receptjét. Rövid levelezésünk után megígértem, hogy felrakok majd egy hasonlót, ami a mi családunkban klasszikus káposztás péksütemény (pirozski) receptnek számít :) Kezdjünk a tészta elkészítésével, mert annak majd kelnie kell majd egy ideig, közben pedig tölteléket csinálunk.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek