Nosalty Logó

Omlós almás Brigi konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Brigi
Omlós almás Brigi konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

A tetejére

Összesen 745 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

A tetejére

Összesen 5959 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

A tetejére

Összesen 181 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.4 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    481.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    115 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.5 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    65 mg
  • Retinol - A vitamin:
    251 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 745 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    80.8 g

Zsír

  • Összesen
    251.2 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    1060 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3854.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    217 mg
  • Kálcium
    923 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    245 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    740 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    876.1 g
  • Cukor
    412 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    1846.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2102 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    280 micro
  • Kolin:
    518 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2007 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    954 micro
  • β-crypt
    213 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 5959 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    117.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    52 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 181 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, sütőport, 1 cs vaníliás cukrot, a tejfölt, a tojássárgáját és egy tojásfehérjét (a másik tojásfehérjét félretesszük, később ezzel kenjük meg a sütemény tetejét).
  2. Az almát kevés citromlével (elhagyható), 1 cs vaníliás cukorral, 4-5 ek kristálycukorral és 1 tk fahéjjal megpároljuk.
  3. A tésztát 2 részre vesszük, majd kinyújtjuk, az alsó rétegre kevés búzadarát szórunk, ez felszívja az esetleges felesleges folyadékot az almából. Az alsó lapon eloszlatjuk a megpárolt reszelt almát, majd a felső lapot ráhelyezzük. Villával vagy késsel a tetejét megszurkáljuk, majd megkenjük a tojásfehérjével.
  4. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 30-40 perc alatt készre sütjük. Ízlés szerint porcukorral tálalhatjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 62
  • Össznézettség: 68346
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 27.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Az omlós tészta egy elég régi, családon belüli recept alapján készül, megfelelhet akár más lepényekhez, túrós töltelékkel, mákkal-meggyel, cseresznyés töltelékkel, de akár dióval is készíthető. A tészta könnyű szerkezetű, és nem szárad ki lassú sütés közben sem.

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Elnézést kérek, de eddigi pályafutásom során úgy tudtam, hogy a tojásnak a fehérjéje - megkeményíti a tésztát. Így mindig a tojásnak a sárgájával készítettem az ilyen süteményeket. Ezek szerint rosszul tudtam?! S, tojásnak a fehérjéjével elkészítve is puha marad? Válaszodat megköszönném! Én még a tetejét is tojásnak a sárgájával kenem meg... Elbandzsítottam, ennyi éven át? (62 éves múltam). Megköszönöm, bármit is írsz! - Bojana*

Brigi

Én úgy gondolom, hogy a tojás fehérje nem keményíti meg ha elegend? egyéb zsiradék és folyadék van a tésztában ami jelen esetben a vaj. A legtöbb régi receptben csak tojássárgája van, ennek szerintem egy oka lehet: régen mindenki zsírral f?zött/sütött így nem volt elég nedvességtartalma a tésztának így ha még abba a fehérje is belekerülne akkor száraz lenne, de mivel ez vajjal készül a vajnak csak kb 60%-a a zsír a többi egyéb nedvesség, többnyire víz, így ez a tészta nem szárad ki :) Bár magában a tésztában itt is több a sárgája mint a fehérje de szerintem így költséghatékonyabb és ugyan úgy puha marad a süti és nem marad meg felesleges tojásfehérje amivel néha nem tudunk mit kezdeni.

Lasicz

A tölteléknél felsorolt hozzávalók között az 1 csomag süt?por helyett 1 csomag vaníliás cukor értend?, ugye?

Brigi

illetve valóban volt egy elírás a töltelék résznél amit korrigáltam valóban nem süt?porral készül, hanem vaníliás cukorral :)

Törölt felhasználó

Kedves Brigi ! Olyan szép a fotód, hogy inspirál a süteményed elkészítésére. A tészta hozzávalóinál említed a kevés tejet, az elkészítésnél viszont nem. Ez úgy értelmezend?, h csak akkor teszel a tésztába összeállításkor, ha az egyéb hozzávalóktól még úgy látod, h nem állt össze kell? képpen, vagy mindenképpen bele szoktál a tejb?l is valamennyit gyúrni ? Üdv Ili

Isilya

Isteni finom süti! A család egyik kedvence lett. Köszönöm szépen! :)

Törölt felhasználó

Nagyon finom és egyszer? elkészíteni :) Én eléggé antitálentum vagyok a konyhában,de ez nagyon jó lett!!! Köszönöm szépen :)

gubas

A hozzávalóknál 2 kg alma (reszelt) szerepel. Ezt úgy kell érteni, hogy 2 kg almát lereszelek, vagy már a reszelt alma legyen 2 kg? Valamint az almát a levével együtt teszed oda párolni, vagy kinyomkodod/lecsöpögteted el?tte? Még a tepsi méretét is jó lenne tudni, hogy mekkora tepsibe érdemes ezt a mennyiséget elkészíteni. Amúgy tetszik a recept nagyon, el is készítettem már, finom lett. Készítés közben merültek fel a fenti kérdések. De improvizáltam :). Nekem sok lett az alma leve, le kellett csepegtetnem (most még lédúsak az almák).

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A szóráshoz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

Íme a megoldás, ha szétesett a házi majonézed + a...

Mártásfronton a majonéz dobogós a népszerűségi listán, de könnyen lehet, hogy igazából az első helyen áll. A tojás-olaj emulzióját megrészegítő boldogság elkészíteni, viszont a szétesett majonéz látványa eléggé hervasztó látvány. Megmutatjuk, mennyire könnyen menthetjük meg, ráadásul, ha már témánál vagyunk, mutatunk pár majonézalapú mártást.

Karsai Roni

További cikkek