Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olasz epertorta mandulalikőrrel

Olasz epertorta mandulalikőrrel
Olasz epertorta mandulalikőrrel
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik szülinapomra készítették nekem ezt a tortát, azóta mindig ezt kérem:).

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt melegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 5 evőkanál mandulalikőrrel habbá keverjük, közben fokozatsan belekeverünk 12,5 dkg cukrot. Belekeverjük a felvert tojássárgáját. A liszetet elvegyítjük a keményítővel, és szintén beleforgatjuk. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt kapcsos formába töltjük, és megsütjük. A tortalapot kissé hűlni hagyjuk, és vízszintesen 2 lapra vágjuk.
  2. Közben az epret megmossuk, lecsepegtetjük, és leszedjük a csészeleveleket. A mandulát egy serpenyőben szárazon, zsíradék nélkül aranysárgára pirítjuk, és félreteszzük. Az alsó lapot tortakarikába tesszük, kirakjuk az eperrel (pár szemet félreteszünk a díszítéshez!).
  3. A tejet 7 dl tejszínnel és a maradék cukorral felforraljuk. A pudingport maradék mandulalikőrrel simára keverjük, és besűrűsítjük vele a tej-tejszín keveréket.
  4. A forró pudingmasszát az eperre simítjuk, azonnal rátesszük a másik tésztalapot, és kissé rányomjuk. A tortát legalább 4 órára hűtőbe tesszük.
  5. Tálalás előtt a maradék tejszínt habbá verjük. A tortát bevonjuk tejszínhabbal, majd a leveles mandulával és a maradék eperrel díszítjük.

  • sütési hőfok: 175°C
  • tepsi mérete: 26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 955
elküldve: 6
receptkönyvben: 331
elkészítve: 6/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Nyina

Mióta szakács: 2011.05.07.
5 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: torta
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

tejszínes-pudingos epertorta, amarettós-epres torta

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mazsola75
Mazsola75 Tue, 2011-06-07 21:47

Kedves Nyina!

Ahogy ígértem ma megsütöttem a tortikádat! Nagyon finom lett... el is kopott rendesen, mandula aromával is nagyon-nagyon fincsi lett... (Kérdezd lánykámat... cuppogta befelé :)/

Viszont azért azt meg szeretném kérdezni, hogy mennyire normális, hogy a tészta veszített a magasságából amikor el kezdett kihűlni. Belül nagyon finom volt a tészta, tűpróbát is csináltam, nem volt ragadós, ám mire kihűlt a magassága majdnem a felére csökkent.
A másik kérdés a krémmel kapcsolatos... főzős, vagy nem főzős pudingot kell/ett volna beletenni. Az történt, hogy nem igazán dermedt meg a krémem... végül csak gyanítom, hogy a tejszínt még jobban össze kellett volna ráznom... (a lényeg a doboz aljában maradt :D)

Válaszodat várom és még egyszer köszönöm szépen a receptet!

Üdv: Tünde

Nyiina
Nyina / Nyiina Sun, 2011-06-19 10:33

Kedves Tünde!

Örülök hogy ízlett!:)
Az normális ha valamennyire veszít a tészta a magasságából,az,viszont hogy a felére csökkent,az talán azért lehet,mert a tojásfehérjét nagyon kemény habbá kell felverni,talán előbb abbahagytad..
Főzős pudinggal kell csinálni,ha mindenből a receptben megírt mennyiséget raktál,akkor ennek be kell sűrűsödnie!
Remélem tudtam segíteni.
Nyina

Mazsola75
Mazsola75 Tue, 2011-05-31 22:41

Kedves Nyina és Gargoyle!

Mindkettőtöknek nagyon szépen köszönöm a segítséget. Kislányom még csak 14 hónapos, ezért inkább aromával helyettesítem majd az Amarettot. Ha megsütöttem, akkor mindenképpen visszajelzek, hogy hogyan sikerült! :)

Üdv: Tünde

Nyiina
Nyina / Nyiina Mon, 2011-05-30 21:20

Kedves Tünde!

Kell bele az Amaretto,mert attól kapja a pikáns ízét.De, szerintem ha a kislány már nem olyan kicsi,akkor nem lehet baj,hiszen az alkohol "kisül" belőle.
Ha mégsem szeretnél tenni bele,akkor nem tudom mivel tudnád helyettesíteni,talán valamilyen aromával.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv:Nyina

Mazsola75
Mazsola75 Mon, 2011-05-30 20:35

Szia Nyina!

Azt szeretném megkérdezni, hogy feltétlenül kell-e bele az Amaretto likőr???
Azért kérdezem, mert ugyan a sógornőm szülinapjára készíteném el a tortát, viszont a kislányom miatt nem tudom, hogy tehetném-e bele az alkoholos likőrt?
Esetleg tudom-e helyettesíteni valami mással a likőrt???

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv: Tünde

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-05-30 21:17

Szia Tünde!
Amíg Nyina nem válaszol: nyugodtan tegyél bele néhány csepp mandularomát, az megadja azt a mandulaízt, amit az amaretto likőr, de nem alkoholos.
Eszter

656
tojás 4 db
amarettó 10 ek
cukor 20 dkg
finomliszt 5 dkg
étkezési keményítő 5 dkg
eper 75 dkg
mandulapehely 10 dkg
tej 1 dl
habtejszín 8 dl
vaníliás pudingpor 2 csomag