Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Okoska - tojáskrémes szelet

Okoska - tojáskrémes szelet
Okoska - tojáskrémes szelet
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs nagy története, csupán láttam az intelligens tészta hozzászólásait, és egyesek azt reklamálták, hogy szalonnás marad a tészta. Ebben az esetben nem lesz szalonnás, mert nincs liszt a krémben.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A krémhez

ajánlat

Azoknak, akik édesszájúak, ajánlom, hogy több cukrot tegyenek a karamellhez, ne a piskótához, mert attól elnehezül a tészta.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 8 ek cukorból karamellt készítünk, óvatosan rátöltjük a tejet, kis lángon hagyjuk felolvadni a karamellt. Amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a 4 felvert tojást, a vaníliát, gépi habverővel 1 perc alatt eldolgozzuk a tojást a tejben.
  2. A 4 tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával nagyon kemény habot verünk. Egyenként óvatosan hozzákeverjük a sárgákat és az olajat, majd a sütőporos lisztet.
  3. Sütőpapírral, lehetőleg szilikonossal, kibélelünk egy tepsit, beletöltjük a  karamelles tejet, majd kanállal rárakjuk a piskótatésztát, óvatosan a kanállal elegyengetjük, hogy befedje a löttyöt.
  4. Előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 15-17 perc után, amikor a piskóta már megsült, letakarjuk sütőpapírral, hogy ne égjen meg a tészta, a lángot mérsékeljük. Addig hagyjuk a lepsiben, amíg a karamellkrém megalvad - kb. 15-20 perc (tűpróba).
  5. Hagyjuk  teljesen kihűlhi, hogy a krém megszilárduljon, majd ráborítunk egy deszkát vagy egy tálcát, gyors modulattal megfordítjuk, hogy a karamell felül kerüljön. Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 32 113
elküldve: 1
receptkönyvben: 591
elkészítve: 5/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
224 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás piskóta, okostészta

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szoke5
szoke5 Sat, 2012-02-18 18:54

Tök jó, "visszajött" a tetejére sülés közben a tészta. Végül is nagyon finom lett az íze, csak kinézetre fura. Azt hiszem összeesett a tészta is és a krém is, mert sokkal sűrűbb és laposabb, mint a képen. De azért hamarosan elfogy, a család szerint nem a külső a lényeg! :))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-02-18 19:12

Drukkoltam neked, örülök, hogy végül is jó lett. Nagyon fontos, hogy a tojáshab kemény legyen ez tarja fenn a tésztát, na meg az olaj. Lehet, hogy nagyobb tepsibe tetted és jobban elterült a tészta , azért lett laposabb. Üdv. Piroska

szoke5
szoke5 Sat, 2012-02-18 19:25

Köszi, aranyos vagy! Azért nagyon fogy ám, már alig van belőle! Azt hiszem hamarosan újra megpróbálom, most már rendesen odafigyelve. Köszönöm ezt a finom, gyors sütit! Szia

szoke5
szoke5 Sat, 2012-02-18 17:35

Most van a sütőben,csak egy baj van: amikor raktam a tésztát a tetejére, nekem lesüllyedt. Sejtettem hogy valami nem stimmel, de azért betettem sülni. Kb. 5 perc után az asztalra néztem és megláttam az olajat........azt, amit elfelejtettem beletenni!!! Hogy ebből mi lesz...!? Majd megírom egy óra múlva!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-02-18 18:25

Remélem, hogy a krém legalább felül kerül. Ne vedd ki addig a tepsiből amíg ki nem hűl. Kiváncsi vagyok az eredményre.

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2011-10-30 14:05

Ez a süti is nagyon jól néz ki. Ma megsütöttem,de még kint van ,hogy kihűljön.
Izgatottan várom a végeredményt. Örülnék,ha fele olyan jól nézne ki,mint a Tiéd.

Zinacska
Zinacska Mon, 2011-03-28 18:58

Az elsö az hogy a süti nem ojan lett mint a képen. És az ize sem ojan lett mint amjenre gondoltuk. Lehet hogy én rontotam el valamit . De ugy érzem hogy ez a süti nemlesz a kedvencem.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2011-03-29 14:15

Kedves Zinacska! Nem tudom mi történt a sütiddel, nem részletezed hogy milyen lett ezért nem tudok segíteni. A tésztája egyszerű piskótatészta, a krém pedig tojás, tej és cukor megalvasztva.A tojásos massza mikor kiborítjuk felül kell kerüljön. Ha kellőképpen megalvadt a krém nem tud máshogy kinézni, ha csak nem túl nagy tepsibe tetted , akkor nyílván vékonyabb lett minden. Sajnálom ,hogy nem sikerült. Piroska.

NoSalty
Nosalty / NoSalty Mon, 2011-03-14 22:05

Kedves Piroska!
2011. március második hetének a legnézettebb receptje a Tiéd!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

eseme
szabó emese / eseme Sat, 2011-03-12 10:24

Köszönöm Olaszneanci, hogy reagáltál a kérdésemre!
Még most akarok hozzá fogni a sütihez, és kösz a biztatást, és a tippet.
Szép napot!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2011-03-08 14:51

Szia Eseme!
Régebb én is síma sütőpapírral dolgoztam,de megkentem vajjal., hogy a krém ne sérüljön amikor leveszem róla. Ha azt akarod, hogy a papír ne mozduljon el vizezd meg a tepsit, majd símitsd el benne a papírt és oda fog tapadni.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2011-03-08 14:34

Kedves Anci.
Nagyon örülök a sikerednek. Külön köszönöm, hogy visszajeleztél, így mások is láthatják,hogy egyáltalán nem ördöngös dolog. Szép napot .Piroska.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-03-08 14:27

Kedves eseme!
Kipróbáltam síma sütőpapírral és az történt,hogy az egyik sarka feljött és aláfolyt a karamellás tej,így azon a sarkon vékonyabb lett a karamell réteg. Úgy gondolom-én legalábbis-legközelebb vékonyan kikenem a tepsit margarinnal,hogy oda ragadjon a sütőpapír és úgy öntöm bele a karamellás-tojásos tejet.Egyébként legnagyobb csodálatomra,megalvadt a karamellás réteg!A továbbiakban úgy csináltam ahogy Piroska leírta.Ma volt ebéd után!Tudtam-e segíteni?Szeretettel üdvözöllek:Olaszné Anci.

eseme
szabó emese / eseme Tue, 2011-03-08 13:11

Sziasztok! Nagyon bizarr elkészítési módnak tartom én is ezt a receptet, de MEGPRÓBÁLOM! Lesz ami lesz! Fogok róla tudósítani, hogy kell-e tőle annyira félni.
Köszönöm a receptet.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Tue, 2011-03-08 12:11

Kedves Piroska!
Képzeld sikerült,gyönyörűen lehet szeletelni és nagyon finom!Ma készítettem el az ebédhez.
Köszönöm a biztatást! További sikereket a konyhában!Szeretettel üdvözöllek: Anci.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2011-03-08 07:29

Kedves látogató.Így szól a recept eredeti neve, van benne vanilia is. Azt meg én találtam ki, hogy karamellizáljam a cukrot. Gondoltam így finomabb. Különben jogos a kérdés , számítottam rá.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-08 07:19

Miért vaniliakrémes, ha karamellkrém van rajta?

NoSalty
Nosalty / NoSalty Tue, 2011-03-08 06:24

Kedves Piroska!
Tiéd lett 2011. március 7. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
Nosalty.hu csapata

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2011-03-07 21:48

Kedves Kata.
Egyáltalán nem nehéz. Nekem még soha nem sikerült elrontani, pedig gyakran sütöm. Bátorság és köszi. Piroska.

Mucóka
Mucóka / Mucóka Mon, 2011-03-07 21:33

Kedves Piroska!
Ez a süti valami gyönyörűség(a tálalása is!),de szerintem az elkészítése nagy gyakorlatot kíván!
Még erőt kell gyűjtenem ,hogy hozzá merjek fogni!
Mindenesetre köszi a receptet!
Üdv.:Kata

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2011-03-07 20:27

Kedves estike74. 8 ek-ból készül a karamell, Köszi az észrevételt. A baj az, hogy valamiért nem engedi a javítást.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2011-03-07 20:06

Kedves Anci és csipike 1982. Valóban egyszerű. Egy karamell krémet kell készíteni, meg egy piskóta tésztát. Azért okos, mert a piskóta könnyű és úszik a lötty tetején. Csupán arra kell vigyázni, hogy a teteje ne égjen meg és a krém megszilárduljon. Ezért amikor lezárom a sütőt még benthagyom nyított ajtóval. Nyugodtan meglehet próbálni. Üdv. Piroska.

csipike1982
csipike1982 Mon, 2011-03-07 19:36

  nagyon tetszett de mikor elolvastam az elkeszitesi modjat kicsit meghatraltam....ez a konnyu kategoriaba tartozik biztosan ?? :))) de azert egyszer majd megprobalom..

estike74
estike74 Mon, 2011-03-07 18:16

miért 4 ek cukorból készül a karamell? A másik 4-el mi lesz?

zederta
ze(n)derta / zederta Mon, 2011-03-07 16:37

csudiszép és biztosan csudifinom! nagyon tetszik a recept. gratulálok!
zsupsz a receptkönyvbe!
további jó sütés-főzést!
üdv,
toma

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-03-07 16:20

Kedves Csiki Piroska!
Nagyon guszta a süteményed,biztos finom is!Érdekes az elkészítése,ilyet még nem készítettem,ki merjem próbálni?Nem tudom nekem sikerül-e így? Gratulálok! Elmentve!
Szeretettel üdvözöllek:Olaszné Anci.

440
tojás 4 db
cukor 6 ek
napraforgó olaj 1.5 ek
finomliszt 4 evőkanál
sütőpor 0.5 csomag
tojás 4 db
cukor 8 ek
tej 6 dl
vanília 1 db