Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Nokedli zöldségekből, szamuráj változat

Nokedli zöldségekből, szamuráj változat
Nokedli zöldségekből, szamuráj változat
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kedd, a hétköznapi szamuráj:
A hegyen felfelé menet egyre kevesebb az oxigén, de Kedd jól tudta ezt, hiszen nem először teszi meg az utat. „Már megint péntek van” - jutott eszébe, és a jó szamurájhagyományoknak megfelelően pénteken futni kell. Már jó ideje, hogy elkerült otthonról, és szamuráj harcos módjára éli az életét. Mostanra kicsit belefáradt, beleszürkült a folyton ismétlődő feladatok elvégzésébe. Minden áldott hét ugyanúgy telik. Ha hétfő, akkor szeppuku gyakorlatok (harakiri), kedden a nevével húzzák, és szekálják a szamurájtársai, szerdán a „Hogyan kössünk úgy copfot, hogy harc közben ne vágjuk le” órán ül. Csütörtökön szurikennel vadásznak legyekre, pénteken hegyen futnak. Egyszóval: megunta. Változtatni akar. Már édesapja Lee bácsi is megmondta, mikor elromlott a régi TV-jük:

„Ha a hétköznapok beszürkülnek, akkor a hétvége sem lesz színes.” Nem mehet ez így tovább Kedd Lee, No, Kedd Lee! Segítsünk Kedd-nek, hogy ismét színes és változatos legyen az élete… Szóval, ez most egy felfrissített nokedli, vagy ha jobban tetszik galuska recept, mert azt gondolom, hogy a fasírt után ez a másik olyan étel, ami méltatlanul kullog a recept hierarchia végén. Pucolj meg az összes zöldséget. Jó szamuráj módjára szabdald szét őket, mintha csak egy a szellemvilágból előlépett ősi ellenséggel küzdenél… azért nézz körül mielőtt csinálod, nehogy megsérüljön vki. Mittomén, épp bejön a gázóra leolvasó, aki teljesen megtestesíti a modernkori ősellenséget. A felszabdalt-felkockázott zöldségeket szórd egy fazékba, öntsd fel vízzel, hogyépp csak ellepje, és tegyél bele 1evőkanál ételízesítőt, vagy 1 húsleveskockát, és ízlés szerint, 1 marék petrezselymet, és snidlinget is. Főzd 30 percen keresztül, majd nézd meg, hogy megpuhult e, mint a nyereg alatt a szusihusi. Ha kész, akkor egy másik fazekra tegyél egy szűrőt, és szűrd le a zöldséget, és csepegtesd is le. A levet ne öntsd ki. Ha megvan és kihűlt, akkor kapj elő egy tálat, borítsd bele a zöldeket, és botmixerrel aprítsd fel őket, mintha csak 1000 szamuráj kardja csapna le egyszerre. Te is látod a hadsereget, ahogy kaszabol?… Jóvan, vegyél be valamit. Mondjuk egy szakét, és ha feleszméltél, akkor üss rá 1 db tojást és tegyél hozzá 5-6 ek lisztet. Készíts belőle nokedli tészta jellegű tésztát, hiszen nokedli jellegű készítményt készítünk. Nyúljon, ragadjon, mint az ősi szamuráj ellenségodargasztó ragasztószerű anyag. A fazékban felfogott főzőléhez önts annyi vizet, hogy ¾-ig legyen, és alaposan sózd meg. Forrald fel, majd az elkészült reform tésztát szaggasd bele nokedliszaggatóval. Ha nincs, akkor vegyél elő egy evőkanalat és azzal végezz szaggató mozdulatokat (kezdők kedvéért: kotorni kell, mint oviban a finomfőzeléket a tányér szélére). A tésztát kb.1-2 cm-es darabokban a forró vízbe kell juttatni. Ha kész, akkor feljön a víz tetejére, Mint ahogy az a vízben egy jó szamuráj ellenségtől szokás…


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel alig van benne liszt, viszont bőven van benne zöldség: egészséges.

Bármihez megy, pl. hagyományos pörkölthöz, de ehhez is: http://nemnagykunszt.postr.hu/karacsonyi-orolet-avagy-en-vagyok-az-apad, vagy ehhez zsemlegombóc helyett: http://nemnagykunszt.postr.hu/alvadasz


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket és a hagymákat kockázzuk össze, és dobjuk be egy kis fazékba. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Tegyük hozzá a húsleveskockát és a csipet sót.
  2. Főzzük 30 percen keresztül, majd szűrjük le, de a vizét ne öntsük ki.
  3. A leszűrt és megfőtt zöldségeket botmixerrel turmixoljuk össze alaposan, majd tegyük félre hűlni.
  4. Fogjunk egy nagy fazekat, és öntsük bele a zöldségek főzőlevét, majd pótóljuk annyi vízzel, hogy 3/4-ig legyen. Forraljuk fel, és alaposan sózzuk meg.
  5. A kissé kihűlt zöldségpüréhez adjunk egy csipet sót, a tojást és a lisztet. Készítsünk belőle nokedliállagú tésztát. Ezt elkövethetjük robotgéppel, de fakanállal is. A hozzáadandó liszt mennyisége a zöldségek nagyságától függ. Lehet 5-6-7 ek is.
  6. Nokedliszaggatóval szaggassuk a forró, lobogó vízbe. Főzzük addig, míg nem jön fel a tetejére, szűrjük le, és hideg vízzel mossuk át.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 802
elküldve: 0
receptkönyvben: 162
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

nokedli, galuska,

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kexie
Kexie / Kexie Wed, 2013-03-06 01:33

Hatalmas sztori, sírok :D
Btw, 2 órányi reményvesztett receptkeresés után nálad találtam meg a nyerőt, amivel a munkában megfáradt szívem csücskét kívánom meglepni. Na nem ez az, hanem Bud Spencer kedvence. Kösziii :)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 20:04

ok. tény, hogy vagy főzök és hülyeségeket irkálok össze, vagy fotózok, de azért nem sikerült rosszul a kép, sőt. Bár most nézem a Te fotóid télleg nagggyon jók. Gratula. Asszem gépet kell váltanom, vagy érzéket kell szereznem, meg egy kis természetes fény is jól jönne.
Aszondod' lehet velük beszélni erről? Na akkor megpróbálom, mert csak e miatt nem főzném újra. Az elmúl 3 hétben 2-szer főztem, rendelésre (otthon), egyelőre meguntam.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-02-04 20:40

No, azért, a te képeiden is látszik, hogy mi az elképzelés, de talán néha megpróbálhatnád ezt számunkra is érzékelhetőbbé tenni... :-p
A szerkesztőknél próbálozni lehet, de...remény mindig van.

(Egy kis technikai távsegítség:
ha nekem szeretnél válaszolni, akkor a hozzászólásom jobb sarkában nyomj a válasz gombra, és akkor kapok róla értesítést. Most úgy kell kitotóznom a Hozzászólás-tengerből, amit írsz.)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 21:07

jaja, a válasz gomb megvan...megvolt, csak nem mindig : I, de most de, kicsit szétcsúsztam, közben párhuzamosan írok is két receptet, na figyelni fogok

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 21:13

már fellőttem őket, de nem ment még át a "zurán". 4 van most várakozóban, holnap reggel még + 2 lesz kész, amiket most főzök(tem)

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 19:56

A fotók miatt? :), egyébként a vadas kép szerintem tök jó, olyan mint egy olvadozó tavaszi gleccser, csak hát a "cenzúra" :) nem engedte át.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-02-04 19:59

Is. :-)
Ja, a cenzúra kemény dolog. Néha nehezen lehet velük elhitetni, hogy "azon a képen valójában étel van". :-p

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 19:49

Jaja, mindig van a hűtőben ilyen célra egy kis marék fehér nokedli. :D amit elő tudok rántani. Ilyen kis porciókban. A következő recepthez majd egy sípoló malacot fogok lefotózni (lányomé, plüss), mert amit a sütőben készítettem megettük..., na mégegyszer, ebben nincs se snidling, se petrezselyem, csak a többiek leturmixolva. Egyébként felhívom a figyelemeteket a háromszög alakú hasáb formájú húsdarabra is, azt is én fotóztam, nem photoshop :) A vadas receptem sem került még ki a fotó miatt, mert nem kivehető mi van a képen. :), Gargolye, ha gondolod, hozzám jöhetsz fotózni, legalább nem zsírozom össze a kis LCD-t. :), na megnézem a nokedli képek mappában mi van e helyett.

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2011-02-04 18:58

Most nagyon szenya vagyok, ha azt mondom, hogy odatettél a tányérra egy marék sima nokedlit és leírtad, hogy kell csinálni, ami a receptben van?
Fotózom eleget. Az ott a képen sima nokedli, mindegy hogy magyarázzuk a fényviszonyokat vagy a fehéregyensúlyt.... :-)))

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-02-04 18:29

Kedves Nemnagykunszt ! Akkor biztos a fény miatt ilyen fehér. Ki lesz próbálva az biztos. Üdv Edit

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 18:39

Úgy is nagyon okés, ha nem nokedli formára készül, hanem kisebb 4-5 cm-es gombócokat formálsz belőle. Egyszerűbb is, mert nem kell szaggatni, és nekünk itthon valamiért jobban bejön.
Üdv

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-02-04 15:53

Kedves Nemnagykunszt ! Ez megint tetszett , de mond el nekem , hogy ez hogyan lesz ilyen fehér amikor zöld, sárga szín is van benne:))) Vagy csak a képen nem látszanak a színek?? Üdv Edit

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Fri, 2011-02-04 18:22

Kedves Edit!

Igazad van. A hozzávalóknál írtam, hogy a képen láthatóból kimaradt a snidling és a petrezselyem, mert az éppen aktuális vendégek némelyike volt olyan válogatós, hogy nem engedte beletenni, pedig úgy egészen más íze van, mindegy. Nem fehér ez igazán, mert a répa kicsit megszínezte,de ez egy éjszaka készült beltéri kép, így nem nagyon látszik. Bár most, ahogy nézem a pörkölt is kicsit ilyen sötétbarnás, pedig világos volt, mert tejföl volt az alapja. Fel kell vennem egy fotóst :), mert vagy főzök, vagy arra vigyázok, hogy ne egyék meg míg fotózom, és akkor a kép minősége kívánni valót hagy maga után, remélem az ételé nem :)...
Örülök, hogy tetszett, jön még

Szeva50
Szeva / Szeva50 Sun, 2011-01-30 12:15

Bocs, de a 4. pont elég nagyvonalúan van megfogalmazva. Előfordul, hogy az 1 literes edény, de van amikor a 6 literes edény a NAGY. Szerintem több segítséget kapnánk, ha azt adod meg, hogy mennyi a folyadék mennyisége. Köszi: Éva

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sun, 2011-01-30 15:14

Kedves Szeva50!
Igen, igazad van. Nincs pontosan meghatározva. Ez azért van így, mert semmi jelentősége sincs, ugyanis a fezékban lévő vizet csak a nokedli kifőzéséhez használjuk, így teljesen jó egy 3L-es fazéktól felfelé egészen az üstig minden jó :). Egy 5l-es fazék tökéletes hozzá.
Üdv

173
burgonya 2 közepes db
sárgarépa 2 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem 1 szál
újhagyma 1 közepes db
leveskocka 1 db
1 csipet
tojás 1 db
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 6 evőkanál