Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Napóleon torta

Napóleon torta
Napóleon torta
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet pár éve egy kedves kis kolléganőmtől kaptam, de csak most kerítettünk sort az elkészítésére. Az eredeti recept szerint nyers tojássárgájával készül a torta krémje, és mi ezen változtattunk. Elvileg ez egy sütés nélküli süti, de mivel elfelejtettünk a boltban mandulás csókot nézni, ezért ezt a 6 tojás megmaradt fehérjéjéből készítettem el. Szerintem úgy a legjobb, ha a mandulát nem teljesen porrá daráljuk, hanem nagyobb darabokat is hagyunk, mert így jobban kiérezni a mandulás ízt. Ha valakinek ideje engedi, házi babapiskótával is készítheti. Nemcsak reszelt, hanem olvasztott csokival is díszíthetjük tortánk tetejét. A torta íze szerintem hasonlít a bizonyos marcipános-meggyes bonbonokhoz :)

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, majd a tejjel, és gőz felett sűrűre főzzük. Ezt a masszát hagyjuk kihűlni.
  2. A vajat/margarint habosra keverjük, majd keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a masszát, majd 1-2 kupaknyi rummal ízesítjük .
  3. A tejet a rummal összeöntjük, és ebbe forgatjuk majd meg a babapiskótáinkat.
  4. Egy tortaforma aljára szorosan elrendezzük a babapiskótáink egy részét.
  5. A piskótarétegre kenjük a krém  kb. harmadát, majd  néhány mandulás csókot morzsolunk a tetejére, hogy mindenhol fedje a krémet.
  6. Ezt a lépést még egyszer megismételjük, majd egy újabb babapiskóta réteget a maradék krém egy részével fedjük.
  7. Egy éjszakára a hűtőben pihentetjük, majd másnap miután eltávolítottuk a tortakarikát, a torta oldalát bevonjuk a megmaradt krémmel.
  8. A díszítés során reszeljünk csokit a tortára (oldalára is), majd szeletenként tejszínrózsával, és arra ültetett meggybefőttel díszítsünk.
     
  • tepsi mérete: 20-25 cm
  • költség: 1350 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 14 547
elküldve: 1
receptkönyvben: 198
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Skorpió

Mióta szakács: 2010.07.30.
49 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
mikor: tízórai, uzsonna
kategória: torta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

csokikrémes-babapiskótás torta, piskótatorta csokikrémmel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chef Guevara
Chef Guevara Fri, 2017-11-03 14:37

hát, ez az egész nálam erősen átalakult, de így is finom
tán egyszer megcsinálom "rendesen" is

először is - pillanatnyi elmezavar - bevertem az egész tojásokat és már benne volt a cukor is
mit lehet tenni, tettem bele tejet és vaníliapudingport, majd felforraltam, mire a tojásfehérje ugye... de visszaraktam turmixba, félmelegen, és beletéve a vajat és még kicsi tejet, rum(aromá)ot és elfogadható krém formájúra verettem szét :)
manduláscsók nem lévén vettem natúr vajas karikát, amit morzsává daráltam és darált mandulát
ezeket egymás tetejére szórva tettem a krémre
ami hiba volt még, hogy a babapiskótát nem áztattam meg eléggé, erre figyelni kell
féltem, h pillanatokon belül törősre ázik el

másnap már nem volt kedvem csokit reszelni rá, de a habrózsát és a befőttmeggyet megkapta

így is jó volt

Liesa
Liesa Thu, 2017-11-02 15:11

Szia Skorpió,

(vagy valaki más aki ezt olvassa és tudja a választ :)! )
A 3 dl tejböl mennyi kell a krémbe, és mennyi a babapiskóták mártogatásához? Tizedszer olvasom a receptet, de ezt nem tudtam kiolvasni belöle. Nagyon tetszik ez a torta és szeretném elkészíteni.
Üdv,
Liesa

Skorpió
Skorpió / Skorpió Thu, 2011-10-13 23:07

Kedves Cafika!

Nagyon örülök, hogy tetszik a recept!
Én a képen látható tortát gömb alakúból készítettem, mert nem volt más itthon :), de eredetileg a receptben a hosszúkás szerepel. A hosszúkással lehet úgy variálni, hogy a következő piskótás sort az előző sorra merőleges irányban kell elhelyezni ("szép metszetet ad" szeleteléskor).
Amit belinkeltél meg is néztem, bizony ez olyan amarettis. Tojásfehérje felverve cukorral, és darált mandulával ízesítve, szóval habcsók ízesítve. Nekem 6 tojásfehérjéből készítve bőven maradt mandulás csókom, tehát nyugodtan lehet belőle falatozni :)
Jó sütögetést, és szép estét!
Üdv: Skorpió

cafika
Cafika / cafika Thu, 2011-10-13 22:24

szia Skorpiò,
nagyon szép ez a torta, és szuper hogy sùtés nélkùl megvan pikk-pakk !!
azért lenne pàr kérdésem is, hogy a babapiskota az gòmbòlyù e, vagy hosszukàs. el szeretném késziteni, de gluténmentesen csak hosszukàs piskota van itt nàlunk, de gondolom ez nem lenne akadàlya, hogy elkészitsem.
èn nem tudom, mi a mandulàs csòk, szerinted ezt (itt az olaszoknàl van ilyen) amaretti-vel (http://de.wikipedia.org/wiki/Amaretti) , ez is mandulàs, helyettesithetem?
ùdv. Cafika

418
babapiskóta 25 dkg
keksz 10 dkg
vaj 25 dkg
tojássárgája 6 db
cukor 6 ek
tej 3 dl
rum 0.5 dl
étcsokoládé 50 g
tejcsokoládé 50 g
meggybefőtt 20 dkg
habtejszín 1 dl