Nosalty Logó

Köcsögös szilvalekvár - sütőben

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Köcsögös szilvalekvár - sütőben
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 216 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1297 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 43 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.7 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    410 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    80 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    893 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    343 micro
Összesen 216 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    19.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    828.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    169 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    322 g
  • Cukor
    280 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    2459.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    268 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    180 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5358 micro
  • β-crypt
    987 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2059 micro
Összesen 1297 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 88% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas
  • Cink

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    6 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    0 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    16 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    179 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 43 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megmossuk és kimagozzuk a szilvát.
  2. Tepsibe teregetjük, amennyi belefér, vagy olyan lábosba, amelynek nincs műanyag füle.
  3. Takarékon - 100 °C felett valamivel, hogy forrjon - addig sütjük, míg az összes leve elfő (jól záró sütőajtó esetén az ajtó becsukódását megakadályozandóegy konyharuhátteszünkaz ajtóhoz).
  4. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  5. Üvegbe vagy köcsögbe töltjük, jól lenyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
  6. Lezárjuk az edényt - befőttes üveget lapkával vagy celofánnal, a köcsögöt is celofánnal.
  • Sütés ideje: 300 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 159361
  • Feltöltés dátuma: 2008. október 09.

Ajánló

A legfinomabb ízű szilvalekvár!

Receptkategóriák

Harmathy Ildikó 313 recept

Azért hívták régen "köcsögös"-nek, mert köcsögben tárolták. Nagyanyám kevéske szalicilt szórt a tetejére, hogy a levegő nedvességtartalmától be ne penészedjen a teteje két használat között a spejzban. 15-16 óra alatt főzték nagy üstökben, különleges fakanál-szerkezettel, hogy ne kelljen a forró üsthöz túl közel menni. Cukor nélkül olyan sűrűre főzték, hogy a nedvességtartalma 20 % alá csökkent, így gyakorlatilag már nem romlik, ha a levegő nedvességtartalmától távol tudjuk tartani. A sütőben való elkészítést egy nagyon kedves hölgytől tanultam Révfülöpön, aki telente Ausztriában él. Azóta tudom, hogy nálunk is sokan ismerik a tepsis módszert. A legfinomabb ízt akkor kapjuk, ha kicsit odakozmál a széle, nyilván az üstben is odakapott néha az alja - óvatosan persze a kozmálással!

Hozzászólások

baliz

Ezt kerestem! Cukor nélkül, nem kell vele bajlódni.... és megoldja a székrekedésemet. Köszi!

Törölt felhasználó

...nem is értem a sok mai embert... miért kéne a szilvalekvárba cukor?! S?t, mi szoktunk barackot és meggyet is f?zni cukor nélkül és nagyon ízletesek. :-) Kedves Ildikó, piacodra pedig - nagyon bízom benne - el fogunk látogatni a Teliholdas szeptemberi napon.

Bettike0930

  Más gyümölcsb?l is ugyan így lehet készíteni a lekvárt? (én sem szeretem a nagyon cukros lekvárokat, például a megy lekvár ne legyen nekem édes. :))

Harmathy Ildikó

Más gyümölcsökb?l így nem lehet, sajna Bettike!

Bettike0930

  Kár, :( de köszönöm a választ. :)

Harmathy Ildikó

Úgy legyen, Bendi!

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Fedni, kevergetni nem kell? (a szilva már a süt?ben...) Vica

Törölt felhasználó

...azért rájöttem ám hamar, hogy mekkora butaságot kérdeztem... de sebaj, ebb?l is látszik, hogy zöldfül? vagyok és el?bb jár a kezem, mint az eszem... :) A lekvárnak még körülbelül egy óra kell, holnap megírom, milyen lett.

ebertmagdi

Ez valami Isteni finom és nagyon praktikus recept. Semmi gond és tudom a többi dolgom csinálni mellette. Mikor elkészült kész csoda.

jamesne

Jól hangzik!Kb. mennyi id?,míg elkészül?

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Hát annyira lett jó ez a lekvár, hogy anyukám másnap a felét egyb?l le is nyúlta... :) Köszönöm a receptet, a tepsis módszert igyekszem terjeszeteni az ismer?sök körében. Üdv: Vica

Törölt felhasználó

Sziasztok! Ez tuti, hogy nagyon finom! Egyszer én is süt?ben csináltam, pusztán lustaságból (mérgemben kitaláltam, hogy mi lenne ha... pedig addig soha nem hallottam róla hogy lehet így is) de azóta csakis így csinálom!!! Köszi, hogy leírtad!! :)

Müszi

Kedves el?ttem szólók és Ildikó ! Csatlakozom, ez egy tuti recept ! Biztos, hogy még felbontás után is nehezen akar elromlani !!!! Már jártam úgy, hogy elszakadt a celofán és hihetetlen, de nem penészesedett meg. Na és ami még nem utolsó szempont, nem fröcsköli tele a fél konyhát , nem égeti el az ember karját, kezét ! Üdvözlet és jó lekvár "sütögetést" : Marika

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó, le a kalappal el?tted! Zsuzsa

Törölt felhasználó

Sziasztok ! Nemrég lettem kész az els? adaggal nagyon finom lett!Ajánlom mindenkinek! Köszi a receptet Ildikó! üdv Csató

Efido

sziasztok, engem is érdekelne,hogy mennyi ideig tart? Mert nem mindegy mikor fog hozzá az ember... :)

Harmathy Ildikó

kedves Kollégák! az elkészítési id? a képen van nagy számokkal!

Törölt felhasználó

Én egy kicsit módosítottam :) A válogatott szilvát betettem a turmixba és kicsit összedaraboltam, utána bele a tepsibe és lefedtem alufóliával. Kétszer ránéztem, megkevertem és így 2-3 óra alatt készen lett és isteni finom :) Köszönöm a cukor nélküli ötletet.

Törölt felhasználó

Kedves Ildikó! Légkeveréses süt?ben sütöttem a szilvákat úgy, ahogy írtad, de már 2 óra után el kezdett feketedni a szilvák héja és nem tettem magasra, nem is mertem tovább sütni, mert féltem, hogy tovább feketedik és így nincs gusztusom megenni. 2 óra viszont nem elég neki, mert akkor még nem f?tte el a levét, nem elég s?r?. Szerinted fedjem le alufóliával vagy kavargassam közben? Egy kicsit csalódott vagyok :(

Harmathy Ildikó

Azt hiszem, túl magasra vetted a h?fokot, Mancica! Legutóbb én is légkeverésesben késztettem, úgy két hete. Kellett az öt óra, amire a szilva elf?tte a levét és lekvárrá képezte magát. Éppen csak forrjon a tepsiben! Üdv: Ildikó

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek