Köcsögös szilvalekvár - sütőben

- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.7 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 410 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 893 micro
-
β-crypt 165 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 343 micro
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 19.7 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 828.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 322 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 2459.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 268 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 141 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5358 micro
-
β-crypt 987 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2059 micro
- 1% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 6 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 0 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 179 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 69 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Megmossuk és kimagozzuk a szilvát.
- Tepsibe teregetjük, amennyi belefér, vagy olyan lábosba, amelynek nincs műanyag füle.
- Takarékon - 100 °C felett valamivel, hogy forrjon - addig sütjük, míg az összes leve elfő (jól záró sütőajtó esetén az ajtó becsukódását megakadályozandóegy konyharuhátteszünkaz ajtóhoz).
- Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
- Üvegbe vagy köcsögbe töltjük, jól lenyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
- Lezárjuk az edényt - befőttes üveget lapkával vagy celofánnal, a köcsögöt is celofánnal.
- Sütés ideje: 300 perc
- Receptkönyvben: 794
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 168336
- Feltöltés dátuma: 2008. október 09.
Ajánló
A legfinomabb ízű szilvalekvár!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Azért hívták régen "köcsögös"-nek, mert köcsögben tárolták. Nagyanyám kevéske szalicilt szórt a tetejére, hogy a levegő nedvességtartalmától be ne penészedjen a teteje két használat között a spejzban. 15-16 óra alatt főzték nagy üstökben, különleges fakanál-szerkezettel, hogy ne kelljen a forró üsthöz túl közel menni. Cukor nélkül olyan sűrűre főzték, hogy a nedvességtartalma 20 % alá csökkent, így gyakorlatilag már nem romlik, ha a levegő nedvességtartalmától távol tudjuk tartani. A sütőben való elkészítést egy nagyon kedves hölgytől tanultam Révfülöpön, aki telente Ausztriában él. Azóta tudom, hogy nálunk is sokan ismerik a tepsis módszert. A legfinomabb ízt akkor kapjuk, ha kicsit odakozmál a széle, nyilván az üstben is odakapott néha az alja - óvatosan persze a kozmálással!
Hozzászólások (60)
Ezt kerestem! Cukor nélkül, nem kell vele bajlódni.... és megoldja a székrekedésemet. Köszi!
...nem is értem a sok mai embert... miért kéne a szilvalekvárba cukor?! S?t, mi szoktunk barackot és meggyet is f?zni cukor nélkül és nagyon ízletesek. :-) Kedves Ildikó, piacodra pedig - nagyon bízom benne - el fogunk látogatni a Teliholdas szeptemberi napon.
Más gyümölcsb?l is ugyan így lehet készíteni a lekvárt? (én sem szeretem a nagyon cukros lekvárokat, például a megy lekvár ne legyen nekem édes. :))
Más gyümölcsökb?l így nem lehet, sajna Bettike!
Kár, :( de köszönöm a választ. :)
Úgy legyen, Bendi!
Kedves Ildikó! Fedni, kevergetni nem kell? (a szilva már a süt?ben...) Vica
...azért rájöttem ám hamar, hogy mekkora butaságot kérdeztem... de sebaj, ebb?l is látszik, hogy zöldfül? vagyok és el?bb jár a kezem, mint az eszem... :) A lekvárnak még körülbelül egy óra kell, holnap megírom, milyen lett.
Ez valami Isteni finom és nagyon praktikus recept. Semmi gond és tudom a többi dolgom csinálni mellette. Mikor elkészült kész csoda.
Jól hangzik!Kb. mennyi id?,míg elkészül?
Kedves Ildikó! Hát annyira lett jó ez a lekvár, hogy anyukám másnap a felét egyb?l le is nyúlta... :) Köszönöm a receptet, a tepsis módszert igyekszem terjeszeteni az ismer?sök körében. Üdv: Vica
Sziasztok! Ez tuti, hogy nagyon finom! Egyszer én is süt?ben csináltam, pusztán lustaságból (mérgemben kitaláltam, hogy mi lenne ha... pedig addig soha nem hallottam róla hogy lehet így is) de azóta csakis így csinálom!!! Köszi, hogy leírtad!! :)
Kedves el?ttem szólók és Ildikó ! Csatlakozom, ez egy tuti recept ! Biztos, hogy még felbontás után is nehezen akar elromlani !!!! Már jártam úgy, hogy elszakadt a celofán és hihetetlen, de nem penészesedett meg. Na és ami még nem utolsó szempont, nem fröcsköli tele a fél konyhát , nem égeti el az ember karját, kezét ! Üdvözlet és jó lekvár "sütögetést" : Marika
Kedves Ildikó, le a kalappal el?tted! Zsuzsa
Sziasztok ! Nemrég lettem kész az els? adaggal nagyon finom lett!Ajánlom mindenkinek! Köszi a receptet Ildikó! üdv Csató
sziasztok, engem is érdekelne,hogy mennyi ideig tart? Mert nem mindegy mikor fog hozzá az ember... :)
kedves Kollégák! az elkészítési id? a képen van nagy számokkal!
Én egy kicsit módosítottam :) A válogatott szilvát betettem a turmixba és kicsit összedaraboltam, utána bele a tepsibe és lefedtem alufóliával. Kétszer ránéztem, megkevertem és így 2-3 óra alatt készen lett és isteni finom :) Köszönöm a cukor nélküli ötletet.
Kedves Ildikó! Légkeveréses süt?ben sütöttem a szilvákat úgy, ahogy írtad, de már 2 óra után el kezdett feketedni a szilvák héja és nem tettem magasra, nem is mertem tovább sütni, mert féltem, hogy tovább feketedik és így nincs gusztusom megenni. 2 óra viszont nem elég neki, mert akkor még nem f?tte el a levét, nem elég s?r?. Szerinted fedjem le alufóliával vagy kavargassam közben? Egy kicsit csalódott vagyok :(
Azt hiszem, túl magasra vetted a h?fokot, Mancica! Legutóbb én is légkeverésesben késztettem, úgy két hete. Kellett az öt óra, amire a szilva elf?tte a levét és lekvárrá képezte magát. Éppen csak forrjon a tepsiben! Üdv: Ildikó