Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köcsögös szilvalekvár - sütőben

Köcsögös szilvalekvár - sütőben
Köcsögös szilvalekvár - sütőben
315 perc / előkészület: 15 perc sütés: 300 perc
receptkönyvben hozzászólások (83)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért hívták régen "köcsögös"-nek, mert köcsögben tárolták. Nagyanyám kevéske szalicilt szórt a tetejére, hogy a levegő nedvességtartalmától be ne penészedjen a teteje két használat között a spejzban.
15-16 óra alatt főzték nagy üstökben, különleges fakanál-szerkezettel, hogy ne kelljen a forró üsthöz túl közel menni.
Cukor nélkül olyan sűrűre főzték, hogy a nedvességtartalma 20 % alá csökkent, így gyakorlatilag már nem romlik, ha a levegő nedvességtartalmától távol tudjuk tartani.
A sütőben való elkészítést egy nagyon kedves hölgytől tanultam Révfülöpön, aki telente Ausztriában él. Azóta tudom, hogy nálunk is sokan ismerik a tepsis módszert.
A legfinomabb ízt akkor kapjuk, ha kicsit odakozmál a széle, nyilván az üstben is odakapott néha az alja - óvatosan persze a kozmálással!

hozzávalók / 6 adag

  • 3 kg szilva (érett besztercei)

ajánlat

A legfinomabb ízű szilvalekvár!

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megmossuk és kimagozzuk a szilvát.
  2. Tepsibe teregetjük, amennyi belefér, vagy olyan lábosba, amelynek nincs műanyag füle.
  3. Takarékon - 100 °C felett valamivel, hogy forrjon - addig sütjük, míg az összes leve elfő (jól záró sütőajtó esetén az ajtó becsukódását megakadályozandó egy konyharuhát teszünk az ajtóhoz).
  4. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  5. Üvegbe vagy köcsögbe töltjük, jól lenyomkodva, hogy ne maradjon benne levegő.
  6. Lezárjuk az edényt - befőttes üveget lapkával vagy celofánnal, a köcsögöt is celofánnal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 112
össznézettség: 128 889
elküldve: 44
receptkönyvben: 1 357
elkészítve: 51/70
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

egyéb elnevezések

Tepsis szilvalekvár cukor nélkül, szilvalekvár tepsiben

Hozzászólások (83)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilibe
lilibe Sat, 2015-10-10 19:20

én nem teszek sem cukrot, sem vizet, finom, és sokáig jó(most találtam egy elbújt 8 éveset a spájzban)

Bubu46
Bubu46 Fri, 2014-09-05 09:15

Kedves Ildikó,
tavaly így készítettem - és ma is így sütöm - valami nagyon finom, köszönöm a receptet. És a fő érdeme : cukor nélkül !
üdvözlettel, Bubu

Bendzsoka
Bendzsoka Fri, 2013-09-20 18:33

Kedves Ildikó!

Megkésve ugyan, de nem feledve jövök a beszámolómmal. A lekvárt elkészítettem. Két napig készült, mivel további 9 kg-ot kaptam ajándékba. Egy hétvégém ment rá, tekintve, hogy a legnagyobb tepsimbe összesen 3 kg fért egyszerre, és mivel először "sütöttem" lekvárt, nem mertem fazékba tenni, nem tudtam, hogyan viselkedik. Jövőre bátrabb leszek. :) A tapasztalataim: nekem kb. 4 - 4,5 óra alatt készült el egy adag úgy, hogy először fél órára feltekertem a sütőt maximumra, ez nálam 250°C. Ezalatt jó alaposan levet eresztett és forrásnak indult, majd visszavettem 100-125°C közé a hőfokot. Így sütöttem még 3,5 - 4 órát. A sütés vége előtt fél órával kivettem, falapáttal átmozgattam, kicsit szétnyomkodtam és még visszatettem a sütőbe. Egy gramm cukrot nem tettem hozzá, mégis édes lett, nagyon-nagyon finom! Gyermekkoromban csak a szilva lekvárt ettem meg, drága nagyanyám ezért mindig sokat készített, és ez ízre, állagra éppen olyan, mint az övé volt. Köszönöm a receptet, nagyon hálás vagyok érte.

Üdvözlettel:

Bendzsoka

U.i.: Sajnos van egy negatív tapasztalatom. Egyet felbontottam kb. 2 hete, és a lekvár tetején már találtam egy kis penészt. Tanácstalan vagyok, mit ronthattam el, mit csinálhatnék most. Igaz, nem volt itthon celofánom, de bolti kis lekváros üvegekbe töltöttem, és arra mindig figyelek befőzésnél, hogy a zárólapka belsejében lévő gumiréteg ne legyen sérült. Esetleg bontsam fel mindet és szórjak cukrot a tetejükre, vagy utólag egy kis Na-benzoátot? Bár tartósítószert nem szeretnék használni. Van valakinek ötlete?

Úgy rémlik, mintha valaki kérdezte volna korábban, hogy más gyümölcsből is lehet-e így lekvárt készíteni. Én néhány éve Nigella műsorában láttam, hogy eperből készített ugyanígy dzsemet.

Biamama
Biamama Thu, 2017-08-31 09:45

néhány éve készítem a "tepsis szilvalekvárt" eddig még nem penészedett meg egy sem.szerintem a feltételek: hibátlan, jól megmosott gyümölcs,csak 2 evőkanál almaecettel meglocsolom,levét teljesen elsütöm, a sütőből kivéve gázon egyet "rottyantom" kimosott,utoljára forró vízzel öblített meleg vízbe állított üvegekbe teszem. Tetejére 2 réteg celofánt teszek gumikarikával leszorítom,forró dunsztba teszem.szellős kamrában tárolom. Amit fontosnak tartok,bár a férjem azt mondja beteges túlzás: az üvegeket,akkor is, ha tisztán tettem el,közvetlenül a töltés előtt jól kiöblítem, a celofánt pedig frissen kibontott csomagolásból nagyon tiszta asztalon felvágva azonnal az üvegre teszem. Szilvalekvárra ,de más lekvárra,befőttre sem teszek soha közvetlenül -bármilyen tisztára mosott -fémtetőt,.mindíg teszek közé celofánt is. A szilvalekvárra tetőt soha,csak celofánt,mert "lélegeznie kell"Azért e szigorú tisztasági szabályok,mert a penészspóra huncut, láthatatlanul mindíg ott lehet a levegőben!!!!

inci1
inci1 Wed, 2013-09-11 13:33

Kedves Ildikó!
Túl vagyunk az üstben történt lekvár főzésén és mivel még maradt szilva a fán kifejtettük aszalni.
Az idő az elromlott és nem mehet tönkre a szilva amit megtermeltünk ezért beletettem egy nagy saválló tepsibe tegnap délután,.. be a gázba kicsi lánggal és lesz ami lesz! Este egy kicsit beletuszkoltam a kilógókat és vártam vagyis aludtam. Reggel 5-kor ránéztem és megint csak tuszkoltam a kilógókat egy kicsit,hogy ne barnuljanak jobban meg. 10 órakor döntöttem,hogy lábasban folytatom tovább. Rögtön botmixerrel egy kicsit átdolgoztam, kapott egy kicsi cukrot meg babérlevelet. Pár percig rotyogott és kész.
Nyugodtan mondhatom 50 felett,hogy ilyen könnyen még nem főztem szilvalekvárt.
Köszönöm a receptet!

Mimikeke
Mimikeke Sun, 2013-09-08 14:57

Nagymamám is így készíti a lekvárt, tanácsára én ledaráltam, a végén adtam hozzá egy kis fahéjat is, isteni lett! Csak ajánlani tudom!!!

hanya195780
hanya195780 Sat, 2013-09-07 23:21

Kedves Ildikó!
Nagyon nagy királyság ez a recept! Semmi gond vele,este 6-kor beteszem a sütőbe, mielőtt lefekszem kb.10-11 óra, egyszer megkeverem és reggel üvegbe rakom és kész!!!!!!
Én móta ezt a receptet megtaláltam minden lekvárt így készítek .
Sokkal keményebb, jobban elfő a leve igy, mintha félnapot ott állnék mellette, és persze fröcsögés nélkül!!!!!!!!!!!!!!!!
Én nagyon hálás vagyok érte!!! Köszönöm!!
Hajni

Bendzsoka
Bendzsoka Fri, 2013-08-30 20:38

Kedves Ildikó!

Ma kaptam 7 kg szilvát, apró, édes, szilvát. Holnap lekvárfőzés, már alig várom. :D

nagyleila
nagyleila Wed, 2013-08-28 10:20

Kedves Ildikó!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt az egyszerű és nagyszerű receptet. Tegnap én is így tettem el a szilvalekvárt, tökéletes lett. Nem az amit vártam, de ez egyedül a szilva éretlenségéből és fajtájából adódott. Ezentúl így készülnek nálam a lekvárok :)

tucsike
tucsike Thu, 2012-10-04 10:32

Kétszer is megcsináltam, nagyon finom lett. Csak egy baj, hogy kevés, mert a gyerekeim is elvittek egy-egy üveggel. Nekem meg ami maradt.......Köszönöm a receptet, további szép napot.

Nokedlili
Nokedlili Tue, 2012-09-18 19:48

Gyorsítás végett én mikróban átforrósítottam és adagonként öntöttem egymáshoz az így percek alatt tűzforró szilvát. És minden öntés előtt egy jó adag levet le tudtam egyből önteni az átforrósodott gyümölcsről. Azt már nem kellett elsütni róla. Most sül hozzá a házi kenyerem. Szerintem fetrengésig esszük magunkat belőle rögtön. :DDDD

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Wed, 2012-09-12 16:54

Kedves Zsuzsanna, Az ecet izét nem érezni a lekvárba. A fél dl ecettel teljesenát kell kenni a lábost. Nagyon jól befér a tüzhelybe. Karancs tüzhelyem van. A lekvárt nem szabad kevergetni. lekell takarni fóliával és csK KIS LÁNGON SZABAD FŐZNI. 7 órahosszán keresztül, utána kivenni a sütőből és a még meglévő levet állandó keverés mellett ki kell forralni. Ha ez neked nem igy sikerült akkor valamit nem jól csináltál.

zsuzsamama
zsuzsamama Wed, 2012-09-05 21:56

Kedves takacsneili34!
Oktass már ki, hogy egy 10 literes lábas hogyan fér be egy normál gáz sütőbe?? (kemencébe igen)
Mekkora tűzhelyed?
5 kiló kimagozott szilvához 1 deci vizet öntesz. Ez a mennyiség mire lég és minek?
A lábast fél deci "ecettel kikenem".????
Nagyanyáink sem ecetes szílvalekvárt főztek, mint ahogyan és sem.
Valóban, kb 25 éve elterjedt az "ecetes" szílvalevrár főzése/ sütése, de egye meg aki megcsinálta, mert meg sem közelíti az igazit. Én is kipróbáltam, de sajnos kukában landolt, annak ellenére, hogy ételt nem szoktsm kidobni.
További jó sütést-főzést kívánok.

hangya68
hangya68 Wed, 2012-09-05 15:56

Nem készült még a konyhámban szilvalekvár, így 2 kilóval próbálkoztam elsőre, de ez a variáció sajnos nekem nem jött be. :-( Bár az is lehet türelmetlen voltam, mert alig 100 fok felett nem csinált semmit, ezért kicsit (?) feljebb vettem a hőfokot. No ez meg már soknak bizonyult :-( egy része azért ehető lett. Aszalt szilvának szerintem elfogy. Talán még próbálkozom ezzel a módszerrel...
Nem sokat értek a szilvához, de a neten fellelt leírások alapján úgy gondolom besztercei szilvát sikerült vennem, de ez valahogy nem volt igazán leveses. Voltak benne szép számmal eléggé ráncos szemek is. Mondta az árus, hogy van aki kifejezetten ezeket a szemeket válogatta bele, hogy ettől finomabb lesz a lekvár... Nem tudom.

edapoe
edapoe Tue, 2012-09-04 14:25

Életem első lekvárját készítettem el 2 hete így. :) Kipróbáltam kenyérsütőgéppel is másképpen, de összehasonlíthatatlanul jobb lett a sütős! Köszönöm!

xta11
xta11 Wed, 2012-08-29 11:07

Még sose csináltam szilvalekvárt, de ezt a receptet mindenképpen kipróbálom. Lehet egy kicsit buta kérdés lesz, de a héját le kell húzni?

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Thu, 2012-09-13 15:12

Nem kell lehuzni a héját, csak kimagozni. Mire megfől nem lesz benne héj. Akinek n incs türelme ehez a fajta lekvárfőzéshez ne is fogjon hozzá.

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Mon, 2012-08-27 14:05

Azt hiszem most én is cukor nélkül fogom megfőzni.Amikor gyerekkoromban otthon főztük az ustben, abba sem volt cukor és évekig elállt. Szalicilt nem hogy lekvárba, de semmibe nem tennék, mert az GYOMORNAK nem jó.Kompótokhoz ha használok is valamit az a nátriumbenzoát.

bellatorta
bellatorta / bellatorta Sat, 2012-08-25 11:39

Most láttam a receptet.Az enyém 8 órától kezdve fő,évek óta így csinálom.Én is fazékban készítem,ecetet teszek az aljára,meg egy kicsi vizet.Most úgy gondolom,nem kell bele cukor.Tavaly sem tettem.bellatorta

takacsneili34
dédi receptjei / takacsneili34 Sat, 2012-08-25 00:30

Jó érzéssel olvastam, hogy egy Révfülöpi asszonytól tanultad a sütőben fözött szilvalekvárt. Én is Révfülöpi vagyok, és nekem is van egy receptem amit évek óta csinálok. Sok ismerősnek oda adtam a receptet és nagy sikere volt. Legjobb besztercei szilvából, de ha az nincs, akkor a másik szilvából is nagyon finom, a lényeg az hogy apró legyen, mert a nagyszemüből nem lehet kemény lekvárt főzni, pedig az igazi szilvalekvár kemény. Alábos amibe főzöm 10 literes, ezt fél deci ecettel kikenem. 5 kg szilvát kimagozok, beteszem a lábosba, öntök rá 1 deci vizet és 1 kg cukrot. Nekem gázsütőm van, hideg sütőbe beteszem, majd begyujtom, és takarék lángon /2-es fokozat/ főzöm 6-7 órán keresztül. Utána kiveszem a sütőböl és ha még leveses a gázon kiforralom belőle, hamar kezd sürüsödni, de állandóan kell keverni. Ha elég sürü, forrón üvegekbe rakom, nem kötöm le, hagyom teljesen kihülni, szépen bebőrősödil és csak másnap rakom rá a tetőket. Nem kell smmiféle tartósitót használni.

gramama
gramama Fri, 2012-08-24 18:20

Kedves Ildikó! Most tettem üvegekbe, szenzációsan jó íze lett! A legkisebb fokozaton sült hat órát, mivel elég kemény volt a szilva. Csak az a baj vele, hogy nem éri meg a telet, ahogy én a fiaimat ismerem... :) Köszönöm a receptet! Gramama

nyihaj
nyihaj / nyihaj Mon, 2012-08-13 16:43

Kedves Ildikó!
Ez fantasztikus! 2 kg szilvából készült a próbaadag, de lesz folytatása, ez kétségtelen! Nagyon finom, sűrű, ízes lekvárt kaptam minimális munkával. Némi fahéjjal és rummal ízesítettem, mennyei! Köszönöm, hogy megosztottad! Hajni

edapoe
edapoe Tue, 2012-08-07 14:34

Most tettem be az apukámtól kapott rengeteg szilvát a sütőbe. Életem első szilvalekvárja lesz (remélhetőleg)! Nagyon tetszik, h semmi káros nem kell bele! Köszönöm!

evita76
evita76 Wed, 2012-08-01 08:48

Sziasztok! Ennek én most neki állok,ezek szerint akkor szilván kívül nem kell bele semmi? tudom ott a recept de hihetetlen,ha ez tényleg működik akkor a legegyszerűbb legkiválóbb recept :) nem sokára kiderül :D

Teakonyha
Teamami / Teakonyha Tue, 2012-05-08 16:02

Azannyakrausz, ez milyen isteni recept!
Köszönöm, plusz a hozzászólásokban lévő ötleteket is. Idén már nem leszünk lekvár nélkül, ha kevés is lesz, de a miénk.

mesetó
meseto / mesetó Sat, 2011-12-31 21:22

Az én nagyikámnál is 'derékszögű evezőlapáttal' kevertük a rézüstben a lekvárt anno, reggeltől sötétedésig...
Szalicilt sosem használtunk, csak kevés kristálycukorral szórtuk meg a lekvár tetejét, miután púposan szedtük az üvegekbe, végül papírral fedtük be lazán (idővel lelappadt, nem maradt púpos). Vágyakozva gondolok arra az ízre, hála a receptednek és a sok kedves kommentelőnek, akik mind megerősítették, hogy a módszer működik, jövőre biztosan csinálok én is szilvalekvárt második emeleti konyhámban (csak teremjen jó szilva). BÚÉK!

szilagyigizella
iziababa / szilagyigizella Tue, 2011-12-27 12:33

Elkészitettem és fele már el is fogyott nagyon szuper ez a recept mostmár mindig igy fogom késziteni.Köszi:Gizus.További szép napot.

Katalin65
Katalin / Katalin65 Thu, 2011-09-08 20:23

Tegnap megsütöttem. Elővettem a kacsasütő edényt, ami erre a célra tökéletesen alkalmas volt. 150'C-on csak melegedett, ekkor botmixerrel kicsit rásegítettem, aztán feltettem a lángot kb 175'C-ra, talán még picivel többre is. Nem fröcsögött, nem forrt, nem égett le! Egyszerűen finom és sűrű lett! Igaz nagyon összeesett, de nem baj, mert főztem egy másik verziót is a gázon, azt, amelyiket nem kell megkeverni csak a végén. De én ezt a cukor nélkülit jobban szeretem, és egészségesebb is!! Köszönjük Ildikó!!!!!

Fulike
Fulike Tue, 2011-09-06 22:19

Én is ezt a módszert használtam, és igazán meg vagyok elégedve életem első szilvalekvárjával! :) Igazi szilva íze van, olyan, amilyet a Nagymamám szokott csinálni, és tényleg szinte semmi munka nincs vele. Szóval azt hiszem, egy pár napon belül vállalkozom még egy (nagyobb) adag elkészítésére! :) Köszönet a receptért! :)

Edi10
Edi10 / Edi10 Tue, 2011-09-06 15:58

Most tettem üvegbe életem első szilvalekvárját, amit a Te recepted alapján készítettem. Fantasztikus, komolyan!!! 4,5 órát volt a sütőben a kb 2-2,5 kiló szilva, időnként megkevertem, amikor már jónak ítéltem botmixerrel összepürésítettem, visszaraktam még negyed órára és most ott figyel az üvegben :) az íze pedig.... pont olyan mint gyerekkoromban! köszönöm szépen! biztos vagyok benne hogy készítek még! további szép napot! Edi

rhedi
rhedi Fri, 2011-09-02 17:45

Üdv mindenkinek!

Én kétszer csináltam így szilvalekvárt.Hihetetlenül finom és nagy sikere van.Gázsütőben a legkisebb fokozatra teszem és olyan másfél, két óránként keverek rajta egy kicsit.Nem fröcsköl és a tepsit sem kell különösebben áztatni utána.Pici szalicil a tetejére és mehet a spájzba.

Nucita
Nucita Fri, 2011-09-02 08:40

 Sziasztok!

Nekem 5-6 órát ment neggyedekre darabolva 100 fokon légkeveréses sütőben, aztán kis vízzel egy órát 160 fokon. Finom lett, de inkább aszalt szilva, nem kenhető krém... Majd megpróbálom legközelebb turmixolva.

Csepke72
Csepke72 Thu, 2011-09-01 15:49

Kedves Ildikó
Csak az arányok miatt kérdem, a 3 kg szilvából hány üveg lekvár lett?
Nagyon tetszik a recept, mindenképp szeretném elkészíteni.
Én szilvával és édes ringlóval szeretném kivitelezni.
Üdvözlettel:
Csepke

randrea
Andrea / randrea Mon, 2011-08-29 14:43

Nem, egyáltalán nem:-) A lábast én mindig kiszoktam kenni - a többi lekvárt is így készítem - ecettel, és kis fokozaton (120 °C kb.) főzöm. Nem fröcsköl és nem is fut ki. Nyugodtan próbáld ki, soha többé nem fogod másképp csinálni! Jó főzőcskézést:-) Andrea

randrea
Andrea / randrea Sat, 2011-08-27 13:58

Kedves Ildikó!

Annyira boldog vagyok, hogy végre igazi szilvalekvárt ehetünk! 12 kg szilvából készítettem és nem kellett órákig a tűzhely mellett állni és kevergetni. Annyira finom lett, hogy szót sem találok rá! Köszönöm a receptet:-)

umanka
umanka Mon, 2011-08-29 11:09

Kedves randrea! Te is tudsz választ a kérdésemre: Nem kell lekvárfőzés után egy napot a sütő súrolásával tölteni? Nem fröcsköli teljesen össze? Nagyon kösz!

umanka
umanka Tue, 2011-08-23 08:56

Kedves Ildikó!
Nagyon örülök ennek a receptnek! Eddig azt hittem, hogy le kell mondanom a hagyományos szilvalekvár főzésről, ha nem akarok egy napig a tűzhely mellett állni.
Amikor rotyog a lekvár, nem fröcsköli teljesen össze a sütőt?

Erja
Erja Mon, 2011-08-15 14:24

Kedves Ildikó!
Kipróbáltam és nagyon jó lett! Igaz, hogy 100 fok felett valamivel csak levet engedett és látszólag nem csinált semmit, úgyhogy egy óra múlva meguntam, és 175 fokra feltekertem a sütőt. Na ekkor kezdett úgy bugyogni, ahogy én képzeltem és 4 óra múlva jött az igazi szilvalekvár illat. A szilva nem besztercei volt, hanem jó nagyszemű, lédús szilva. Lehet, hogy ezért indult be nehezen. Mindenesetre köszönöm ezt a receptet! Ha jövőre lesz termés, megint megcsinálom.
Üdv: Erja

randrea
Andrea / randrea Wed, 2011-08-10 11:13

Én a sárgabarack lekvárt szoktam sütőben készíteni. A lábost ecettel "kikenem", hogy ne kozmáljon oda a lekvár és kb. 5 óra sütés után kiveszem, üvegekbe teszem és kész. Annyira finom, hogy amit most készítettem, már majdnem mind elfogyott.

216
szilva 3 kg