r
Nosalty Logó

Naan 2. - az indiai kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Naan 2. - az indiai kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
270 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 551 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2201 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    969.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    689 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 551 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3878.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    673 mg
  • Nátrium
    2757 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2201 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 257 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük. Mélyedést képzünk a közepén. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk annyi meleg vizet, hogy a fészekből ne csorduljon ki, rászórjuk a sót és cukrot, és állni hagyjuk.
  2. Ha az élesztő már beindult, hozzánöntjük a maradék vizet, a joghurtot és összedolgozzuk. Egy nagyon ragacsos, sűrű nokedliszerűtésztát kapunk majd. Semmiképpen ne adjunk hozzá több lisztet!
  3. Néhány löttyintésnyi olajjal elválik a kezünktől, de ezt már nedolgozzuk bele nagyon, csak néhány gyúrásnyit éssimítsuk vele körbe a tálat és a tésztát, majd belangyosított sütőbe, lefedve tegyük fél órára.
  4. Ha megkelt, vegyük ki, a sütőt kapcsoljuk maximum hőmérsékletre és tegyünk egy edényben vagy konzervdobozban vizet bele. A sütőt legalább fél óráig hagyjuk bemelegedni. Igazán forrónak kell lennie.
  5. A tésztából lisztezett kézzel szedjünk kisebb teniszlabda méretű gombócokat és húzkodjuk őket lepény formára, kb fél-1 cm vastagra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy - ha van - a már előzőleg a sütővel együtt felforrósított pizzalapra/márványlapra.
  6. Addig süssük, amíg barna hólyagos nem lesz a teteje.
  7. Ha kivettük a sütőből, vajjal kenjük áta tetejét mindegyiknek.
  8. Azonnal fogyasszuk.
  • Sütés hőfoka: 270 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 4 perc
  • Receptkönyvben: 335
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 52641
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 21.

Ajánló

pH besorolás: enyhén savasít Frissen fogyasszuk raitákhoz, currykhez. Én néha reggelire is sütöm.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagy dilemmám volt a naan sütése. Egyszerűen azért, mert házilag elég nehéz a kívánt eredményt elérni. Kétféle eljárás ismeretes: a sütő és a serpenyő. Először is: serpenyőben egyáltalán nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Eredetileg a tandor nevű agyagsütőben készül, ahol a hőmérséklet még rosszabb napokon is 400 fok minimum. Ezt reprodukálni otthoni serpenyőben, de még sütőben is, aligha lehet. A cél, hogy minél rövidebb ideig minél magasabb hőmérsékleten süssük. Így kapjuk meg a finom puha, kívűl kicsit ropogós naant. Ne higgyünk annak sem, amikor receptek így szólnak: 180 fokon 20 percig sütjük...A vége egy beton keménységű, naanhoz nem sokban hasonlító cipőtalp lesz. Ugyan a maximális hőmérséklet az én sütőm esetében 300 fok. Nem mondom, hogy tökéletes, de megközelíti az, amilyennek lennie kell. Vannak olyan megoldások is (Heston Blumenthal), amikor két nagy márványlapot V alakban a sütőbe tesznek, mert jól tartja a hőt és erre tapasztják a tésztákat. A V alak nem kell, de érdemes műkövesnél egy centi vastag márványlapot vételezni és pizzát, focaccia-t, ehhez hasonló kenyereket azon sütni, mert sokkal finomabb lesz. Arra nagyon figyeljünk, ha megmostuk, és vizes sose tegyük sötőbe, mert a pórusokban lévő víz gőze szétrobbantja a lapot. Mindig szárazon. A naan egyébként nem csak Indiában honos. Ezt a nevet itt azért kapta, mert a köztudatban leginkább az indiai konyhával összefüggésben ismerik, de tulajdonképpen az egész közel-keleti és észak-afrikai régió ismeri különböző vagy igen hasonló sütési eljárásokkal. Másik fontos tévhit: a joghurt nem alapösszetevője a tésztának. Területenként változóan adnak hozzá, de csak keveset, a tészta állagának javításáért.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Azt hittük, már nincs hova tovább: folyamatosan drágul egyik kedvenc...

Ahogy azt megszoktuk az utóbbi időben, mindennek kúszik fel az ára, de van az a lélektani határ, aminél már erősen elgondolkozunk, hogy a kosárba tegyük-e az adott terméket. Sokaknál elképzelhetetlen, hogy a reggelt ne egy kávéval indítsák, de nagyon úgy néz ki, hogy egyre drágábban juthatunk hozzá kedvenc italunkhoz.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...