r
Nosalty Logó

Naan 2. - az indiai kenyér

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
P.
Naan 2. - az indiai kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
270 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 551 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2201 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    969.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    689 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 551 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.3 g

Zsír

  • Összesen
    41.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3878.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    173 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    673 mg
  • Nátrium
    2757 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    393.4 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    368 micro
  • Kolin:
    69 mg
  • Retinol - A vitamin:
    102 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2201 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    451 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    321 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 257 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálba tesszük. Mélyedést képzünk a közepén. Ebbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk annyi meleg vizet, hogy a fészekből ne csorduljon ki, rászórjuk a sót és cukrot, és állni hagyjuk.
  2. Ha az élesztő már beindult, hozzánöntjük a maradék vizet, a joghurtot és összedolgozzuk. Egy nagyon ragacsos, sűrű nokedliszerűtésztát kapunk majd. Semmiképpen ne adjunk hozzá több lisztet!
  3. Néhány löttyintésnyi olajjal elválik a kezünktől, de ezt már nedolgozzuk bele nagyon, csak néhány gyúrásnyit éssimítsuk vele körbe a tálat és a tésztát, majd belangyosított sütőbe, lefedve tegyük fél órára.
  4. Ha megkelt, vegyük ki, a sütőt kapcsoljuk maximum hőmérsékletre és tegyünk egy edényben vagy konzervdobozban vizet bele. A sütőt legalább fél óráig hagyjuk bemelegedni. Igazán forrónak kell lennie.
  5. A tésztából lisztezett kézzel szedjünk kisebb teniszlabda méretű gombócokat és húzkodjuk őket lepény formára, kb fél-1 cm vastagra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire vagy - ha van - a már előzőleg a sütővel együtt felforrósított pizzalapra/márványlapra.
  6. Addig süssük, amíg barna hólyagos nem lesz a teteje.
  7. Ha kivettük a sütőből, vajjal kenjük áta tetejét mindegyiknek.
  8. Azonnal fogyasszuk.
  • Sütés hőfoka: 270 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 4 perc
  • Receptkönyvben: 329
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 52493
  • Feltöltés dátuma: 2010. augusztus 21.

Ajánló

pH besorolás: enyhén savasít Frissen fogyasszuk raitákhoz, currykhez. Én néha reggelire is sütöm.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagy dilemmám volt a naan sütése. Egyszerűen azért, mert házilag elég nehéz a kívánt eredményt elérni. Kétféle eljárás ismeretes: a sütő és a serpenyő. Először is: serpenyőben egyáltalán nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Eredetileg a tandor nevű agyagsütőben készül, ahol a hőmérséklet még rosszabb napokon is 400 fok minimum. Ezt reprodukálni otthoni serpenyőben, de még sütőben is, aligha lehet. A cél, hogy minél rövidebb ideig minél magasabb hőmérsékleten süssük. Így kapjuk meg a finom puha, kívűl kicsit ropogós naant. Ne higgyünk annak sem, amikor receptek így szólnak: 180 fokon 20 percig sütjük...A vége egy beton keménységű, naanhoz nem sokban hasonlító cipőtalp lesz. Ugyan a maximális hőmérséklet az én sütőm esetében 300 fok. Nem mondom, hogy tökéletes, de megközelíti az, amilyennek lennie kell. Vannak olyan megoldások is (Heston Blumenthal), amikor két nagy márványlapot V alakban a sütőbe tesznek, mert jól tartja a hőt és erre tapasztják a tésztákat. A V alak nem kell, de érdemes műkövesnél egy centi vastag márványlapot vételezni és pizzát, focaccia-t, ehhez hasonló kenyereket azon sütni, mert sokkal finomabb lesz. Arra nagyon figyeljünk, ha megmostuk, és vizes sose tegyük sötőbe, mert a pórusokban lévő víz gőze szétrobbantja a lapot. Mindig szárazon. A naan egyébként nem csak Indiában honos. Ezt a nevet itt azért kapta, mert a köztudatban leginkább az indiai konyhával összefüggésben ismerik, de tulajdonképpen az egész közel-keleti és észak-afrikai régió ismeri különböző vagy igen hasonló sütési eljárásokkal. Másik fontos tévhit: a joghurt nem alapösszetevője a tésztának. Területenként változóan adnak hozzá, de csak keveset, a tészta állagának javításáért.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek