Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós lúdlábtorta

Mogyorós lúdlábtorta
Mogyorós lúdlábtorta
75 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyanyám gyűjteményéből származik a recept, ami az ún. "expressz lúdláb" elkészítési módját leírja. Emlékszem, annak idején elég gyakran mentőövként szolgált a megsárgult receptfüzet ezen lapja, mert édességválság gyors leküzdésére a család legtöbbször kórusban Lúdlábtortát követelt. A Lúdláb kiadósabb változatát a mama ünnepnapokra tartogatta. Mi egyiket sem tudtuk megunni. A pörkölt mogyoró úgy vált hagyományos hozzávalóvá, hogy már nagyim is szerette a tortakrémeket pirított dióval megbolondítani. Ezt a tradíciót követve, azonban kicsit Ferrero Rocher ízvilágot idézve, én inkább pörkölt mogyival szoktam feldobni az amúgy is csodálatos édességet.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

Csokimáz

ajánlat

Ez a lúdlábtorta csokiimádók kedvence. A meggy kicsit könnyedebbé, a pörkölt mogyoró pedig a mogyorókrémhez hasonlóvá varázsolja a krémet. A pirított mandulás és a pörkölt diós változat is kiállta a próbát nálunk. A torta azonban elkészíthető olajos magvak híján is, úgy sem vallott még kudarcot.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből egy csipet só hozzáadásával és a cukor kanalankénti adagolásával kemény habot verünk.
  2. A tojások sárgáját egyesével, óvatosan keverjük a habhoz. Végül az átszitált lisztet és a kakaóport is beleforgatjuk a tésztába, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze a habot.
  3. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a masszát, és 180 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
  4. Kifordítjuk a piskótát a tepsiből, és hűlni hagyjuk.

Krém

  1. A krémhez egy lábasban a tejet feltesszük melegedni. Közben a tojást egy tálban kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaóport.
  2. A meleg tejből pár evőkanálnyit szedünk a tojásos masszához, és simára keverjük. Majd lassú tűzön, folytonos keverés mellett hozzáadjuk a masszát a tejhez, és sűrűre főzzük.
  3. Amikor kezd sűrűsödni a krém, akkor beleolvasztjuk az étcsokoládét, és beleszórjuk a vaníliás cukrot, készre főzzük.
  4. Levesszük a tűzről a krémet, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután a habosított margarint is belekeverjük. Legvégül hozzáadjuk a pörkölt mogyorót és a lecsepegtetett meggyet. (A meggyből a díszítéshez ízlés szerint tegyünk félre néhány szemet.)
  5. A piskóta tetejét megkenjük a krémmel (két lapra is vágható a piskóta, és középre is tölthető a krém, ha valaki úgy szereti). A díszítéshez hagyjunk a krémből egy keveset.

Csokimáz

  1. A mázhoz a csokoládét felolvasztjuk a margarinnal, és bevonjuk vele a torta tetejét.
  2. A tortát hűtőbe tesszük, amíg a csokimáz megdermed a tetején. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük a süteményt a krémmel és a meggyszemekkel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 525
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tubicám

Mióta szakács: 2015.11.04.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lúdláb torta, lúdláb, lúdláb szelet, mogyorós lúdláb, mogyorós-meggyes csokitorta, meggyes csokitorta, mogyorós csokitorta, mogyorós csokitorta meggyel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

627
tojás 6 db
finomliszt 5 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 1 ek
cukor 6 ek
1 csipet
tej 6 dl
tojás 1 db
cukor 25 dkg
étcsokoládé 30 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaníliás cukor 2 csomag
margarin 20 dkg
finomliszt 10 dkg
meggy 30 dkg
törökmogyoró 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
margarin 5 dkg