Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Lúdláb torta

Lúdláb torta
Lúdláb torta
85 perc / előkészület: 40 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (123)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy ismerősöm, aki alapvetően egyáltalán nem édesszájú, és a csokival meg úgy van, hogyha nagyon muszáj, akkor fél évente egyszer elmajszol egy-két kockát. Ebből a tortából még ő is két szeletet evett. Egymás után! :)
Tudom, hogy az eredeti recept szerint a lúdláb kréme vajas, de őszintén megvallva nem rajongok a vajalapú krémekért. Sőt, azt is tudom, hogy az eredeti recept szerint exrta csokimáz is van a tetején, de ez a torta annyira könnyű, annyira finom, és annyira csokis, hogy szerintem fölösleges fokozni.
Elkészítésében pedig semmi fifika vagy nehézség sincsen, ha túljutottunk azon az idegtépő időszakon, hogy a piskótánk megfelelő állagú lett-e. Onnantól csak játékos kenegetés, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki nem rutinos cukrászpalánta, de mégis szeretne egy mennyei és mutatós tortát készíteni! - és aztán az elismeréseket bezsebelni.:)
Az eredeti recept Lajos Mari: 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: Felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
  2. A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
  3. A fehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük.
  4. Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz. 
  5. Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet.
  6. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is.
  7. Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.)
  8. Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük.
  9. Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk.
  10. A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, és stramm módon fogja bírni a piskótalapokat is.)
  11. A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.)
  12. Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát.
  13. Ugyanezt megcsináljuk a következő  piskótalapokkal is.
  14. A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel.
  15. A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.)
  16. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • költség: 1300 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 183 441
elküldve: 77
receptkönyvben: 1 995
elkészítve: 98/135
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
535 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Márton-nap
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lúdláb másképpen, tejszínes csokitorta meggyel, tejszínes lúdlábtorta

Hozzászólások (123)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sritus
sritus Wed, 2019-04-24 10:26

Szia! Többször elkészítettem már, szerintem a legjobb csokis tortakrém, amit valaha ettem :) Esetleg abban tudnál segíteni, hogy 20 cm átmérőjű formához kb. hogy alakulnak a mennyiségek? Köszönöm szépen a receptet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2019-04-24 10:44

Szia,

Huh, hát a matekórát sosem szerettem...:) De szerintem kb. negyedével kevesebb kell mindenből. :)

Szép napot,
Üdv,
Nóra

cccccsilla
cccccsilla / cccccsilla Sat, 2016-10-22 13:39

Szia. Nagyon jó a recept, annyi hogy nekem van egy alap csokis piskóta receptem, igy azzal csináltam. Viszont ahogy olvastam nem csak én estem abba a hibába hogy a hűtőből kivett nagyon krémes hibátlan krémet elkezdtem a leirás alapján 10percig robotgéppel dolgozni rajta. A végére teljesen összeesett az egész krém darabos lett itt ott folyékony, pedig amikor kivettem a hűtőből alig birtam átkanalazni a krémet egy másik tálba olyan jó állagú volt.Úgyhogy szerintem nem kell másnap mégegyszer felverni. ha pedig más is ebbe a hibába esik akkor ajánlom a cukrozott kakaóport ami kicsit visszaadja azt a jó krémes állagot amit alapból kaptunk. viszont ha teszünk bele cukrozott kakaóport akkor már nem az a keserűcsokis iz lesz ami a lúdláb-ra jellemző, de igy is nagyon finom egyszerűen elkészithető recept!

automne
automne Sun, 2016-06-12 19:49

Nem jellemző rám, hogy hozzászóljak egy recepthez, főleg ha nem vagyok elégedett a végeredménnyel. Mindig olyan receptet választok, amihez sok pozitív hozzászólás van, mert akkor biztos vagyok abban, hogy jó a recept. A krémmel volt egy kis gondom, de az én hibám is, hogy nem kóstoltam meg. Mindent a leírás szerint készítettem, de a krém annyira nem lett édes, mintha nem tettem volna bele cukrot, sajnos brutálisan keserű lett és ehetetlen. Persze ahogy írtam nem kóstoltam meg, de nem szeretem a csokoládé krémeket szülinapra szántam, hát............. nem aratott nagy sikert. Amúgy a piskóta, a krém állaga tökéletes lett. Valószínűleg többet nem készítem el, de ha igen több cukorral.

sziszi01
sziszi01 Sat, 2015-12-05 22:26

Szia!
Remek recept! A piskótát könnyen lehetett 3 részre vágni. Én Meggle Cukrászhabot használtam, a recept szerint forraltam fel és igaz étcsokoládés tortabevonót tettem bele és még egy kis cukrot, rumaromát, de nagyon jó lett a krém. Biztosan sokszor fogom még elkészíteni az egész család nagy örömére.
Szilvi

fuszulyka
fuszulyka Mon, 2015-10-12 21:20

Köszönöm, nagyon finom lett! Nálam még került a krémbe egy kis instant cukrozott kakaó és rumaroma, valamint plusz cukor, miközben felvertem, mert mikor először megkóstoltam, valamiért kávé ízűnek éreztem. (Pedig a Boci étcsoki, amit beleraktam nem volt kávéízű.) Másnapra viszont nagyon finom Sport szelet ízű torta lett így belőle. :)

Zita-Zita
Zita-Zita Mon, 2015-03-02 13:31

Szia Dacota
Nagyon megtetszett ez a recept.Holnapra szeretném elkésziteni,csak az a gond hogy Én tejszinhab port szoktam használni,de most nemtudom hogy hogyan is fogjak neki a krém elkészitésének.Egy kis segiséget tudsz(nátok) adni nekem?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2015-03-02 14:56

Szia Zita!

Hm...nem ismerem a tejszínhab port. Habfixálóra gondolsz? Vagy ez egy effektív por, mint a tejpor? Bocsi, én csak habtejszínt használok, de ha megmondod, hogy működik, akkor szívesen segítek :)

Zita-Zita
Zita-Zita Tue, 2015-03-03 09:14

Ez sima por. 2,5 dl hideg tejjel elkeverem es tejszinhab lessz.Ezert nemtudom h milyen lenne ha az ovasztott meleg csokit hozzatennem...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2015-03-03 11:20

Szia Zita!

bevallom őszintén, én még az életben nem hallottam ilyen porról. Úgyhogy érdemi tanáccsal nem tudok szolgálni. Ha nagyon muszáj lenne, akkor azt mondanám, hogy a tejet meg a csokit olvaszd össze, és utána tedd bele...hátha. De mondom, ezt nem garantálom. Ha rám hallgatsz, akkor veszel jó minőségű, magas zsírtartalmú habtejszínt, azzal tuttira működik. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Zita-Zita
Zita-Zita Wed, 2015-03-04 11:56

Kedves Dacota,koszonom a valaszodat :).Valoban jobb lessz ha a recept szerint keszitem :).
Tovabbi szep napot kivanok :)

Kodak
Kodak / Kodak Thu, 2015-01-01 12:40

Jól sikerült a krém és a piskóta is. Igaz, én nem mertem 3 részre vágni, csak kettőbe, de így is szuper jól néz ki! :-)

adrina
adrina Mon, 2014-11-03 08:35

Szeretném ezt tortát ma elkészíteni,de mivel most találtam a receptre nem tudom,hogy elég lenne-e a krémnek pár óra a hűtőben?Pls

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2014-11-03 10:09

Szia!
Én mindig egy éjszakát pihentetem, soha nem próbáltam még pár órát tárolni, de lehet, hogy sikerül. Én nem használok habfixálót, de ebben az esetben ajánlanám - az lehet, hogy kicsit meggyorsítja a folyamatot. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Szebényi
Szebényi Thu, 2014-04-24 15:21

Szia! Hát én megcsináltam! Nagyon szép lett a piskóta, finom lett a krém... aztán jött a habverő, helyette géppel vertem fel. Aztán azt láttam, hogy a finom krémem összeugrik. Mit rontottam el? El voltam nagyon keseredve. Már mindenkinek beharangoztam, hogy milyen fincsa torta lesz.

HorváthEmőke
HorváthEmőke Tue, 2014-04-15 21:51

Légyszíves segítsetek! A hűtőbe tenni a sima hűtőt jelenti? ( tehát nem mélyhűtőt? ) Szerintetek ez a krém kézzel is kellő keménységűre verhető? Szégyen ide-oda, én eddig habverővel csak vajat csináltam mindenféle tejszínből :( Eddig csak kézzel tudtam tejszínt felverni :( köszönöm! Már elkészítettem a krémet, holnap lesz apukám szülinapja neki szeretném elkészíteni

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-04-15 21:56

Szia Emőke!
Persze, sima hűtőt! Hát, ha van erőd kézzel felverni, akkor persze úgy is működik, bár én mindig habverővel csinálom - mivel a tejszín "habosodik" benne, ugyanaz, ha kézzel vered, csak úgy sokkal tovább tart :)
Remélem, még nem érkezett későn a válasz, sok boldogságot apukádnak!
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Casperesk1
Casperesk1 Mon, 2014-03-17 13:09

Szia! Jelentem, vettem rendes tejszínt, és a krém tökéletes lett!!! Nagyon köszönöm! :)

Casperesk1
Casperesk1 Thu, 2014-03-06 09:02

Szia!
Ha Hulala ( ezt ismerem :) ) tejszínt használok, akkor azt attól, hogy nem kell felforralni, melegíteni kell, hogy a csoki meg cukor elolvadjon, ugye? :/ Vajon lesz baja, ha véletlenül felforralom, és úgy hűtöm? Köszönöm a receptet, ezer éve keresek jó torta krémet! :)

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2014-03-06 09:18

Szia!
Sajnos nem tudom, még életemben nem használtam Hulalát. Ha van egy kis időd, akkor inkább szaladj el igazi tejszínért (nem főző, azt nem lehet felverni) és készítsd el azzal! A Hulala egy mesterséges tejszín utánzat, és lehet, hogy tovább "tart" mint a valódi tejszín, de az ízük között elképesztő különbség van! De azt hiszem, a korábbi kommentek között más is említett Hulalát, úgyhogy ha ragaszkodsz hozzá, szerintem nem lesz baja a melegítéstől - a forralást nem tudom.
Örülök, hogy tetszik a krém.
Szép napot, és jó sütögetést!
Üdvözlettel,
Nóra
szép napot, és jó sütöget

dadimami
dadimami Sun, 2014-03-02 23:23

Kedves Dacota!
Nekem a Cukrászat c. könyv/v. újság kimásolt lapja van meg ezzel krém leírással, bár ott a csoki 15 dkg, de én is 20 dkg-mal szoktam készíteni, évek óta. Állítom, hogy ez a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb csokoládé krémje. Tuti siker és nincs vele faxni, ha kevés az időnk ez akkor is nyerő recept. Örülök, hogy itt te is közkincsé tetted.
üdvözlettel: Margó

Dytkeee
Dytkeee Sun, 2013-12-22 10:29

Holnap szeretném megcsinálni a krémet. Meggle tejszínt vettem. Lehet forralni vagy csak melegíteni szabad? S.O.S.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-12-23 00:47

Szia Dytke,
Mindegyiket fel lehet forralni (és fel is kell), a kérdés az, hogy hab vagy főzőtejszín, mert a főzőtejszínt nem lehet felverni.
Szép estét!
Üdv,
Nóra

Dytkeee
Dytkeee Mon, 2013-12-23 15:46

Szia Dacota. Köszi a gyors választ. Ez cukrozott habtejszín. Biztos nem lesz baja ha forralom?

Kneszi86
Kneszi86 Sat, 2013-06-08 23:00

Szia! Kislányom szülinapjára készíteném. Mi külföldön élünk,nem nagyon kísérleteznék,h milyen tejszín lehet itt,vagy,h van-e. De van a szekrénybe tejszínbab porom. Ez esetben tanács,hogyan csináljam??? KÖSZI!!!

stellina13
stellina13 Fri, 2013-05-31 15:00

Kedves Dakota! Fehèr csokolàdèval is mukodik ez a tejszines trukk? Esetleg kokuszos krèmet csinàlni, hogy ne kelljen vajas krèmet tenni a sutikbe?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2013-05-31 15:27

Kedves Stellina,
Szerintem működik, bár még soha nem próbáltam. Ez a torta nem vajas krémes, ezért nem igazi, de nyugodtan kísérletezz kókuszossal!
Szép hétvégét!
Üdvözlettel,
Nóra

stellina13
stellina13 Fri, 2013-05-31 23:18

Kedves Nora, koszonom szèpen gyors vàlaszodat, az ètcsokis krèmedet màr kiprobàltam, tènyleg fantasztikus, ès az a lènyeg, hogy nem vajas. Nagyon jok a receptjeid, legkozelebb a citromtorta kerul sorra, ha màr meleg lesz. Lehet, hogy lesz egy-kèt buta kèrdèsem, mert nem Magyarorszàgon lakom. Nagyon kellemes hètvègèt kivànok èn is! Udvozlettel: Bea.

malacos100
malacos100 Mon, 2013-05-27 21:37

Sziasztok
Ha valaki tudna abban segíteni,hogy hány cm-es tortaforma kell hozzá ?
Előre is köszönöm a segítséget.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-05-27 23:23

Kedves malacos,
28-as formában készítem általában, de a 26-hoz is passzol :)
szép estét!
Üdv,
Nóra

fishers
fishers Sun, 2013-05-19 17:16

Kedves Dacota!
Ma készült el a torta. A tortalap nem, de az összes többi a recept alapján, a segítségeddel. A krém és a végeredmény is tökéletes lett! Hálásan köszönöm! Üdvözlettel: Edit

fishers
fishers Wed, 2013-05-15 17:07

Kedves Dacota!
Semmiképp nem szeretnék befürödni a krémmel, ezért megkérdezném, a konyhai robotgép hányas fokozatán kell felverni, hogy ne vaj legyen belőle? Segítséged előre is köszönöm!
Edit

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-05-15 17:26

Kedves Edit,
nem tudom, mivel minden robotgépnek más a beosztása. Magas fokozaton verd, és nem lesz baj! A vajköpülés amúgy a tejszínen múlik elsősorban, nem a fordulatszámon. Mindenképpen azt javaslom, hogy jó minőségű, házi jellegű tejszínt vegyél, pl. Cserpes, Fuchs, Jásztej, akkor nem lesz baj :)
Üdvözlettel,
Nóra

fishers
fishers Fri, 2013-05-17 14:30

Kedves Dacota!
Köszönöm a segítséget, ha megsütöttem, majd írok véleményt.
További szép napot kívánok,
Edit

Réti Pipitér
Réti Pipitér Thu, 2013-04-11 16:25

Kedves Dacota!
Sok tortát készítettem már de ez a legjobb lett! Nem tudtam erről a tejszínhab felverős trükkről, ezt külön köszönöm! A férjem és a szomszédasszony - kapott kóstolót - is hálás érte!

Sok sikert:
Gitka!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2013-04-11 17:07

Kedves Gitka,
Nagyon örülök, hogy ízlett Nektek! :)
További szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

szilvana
szilvana Wed, 2013-03-06 00:16

Szia!
Nagyon koszonom neked a receptet! Szombaton keszitettem el a ferjem szuletesnapjara, nagy sikert aratott!! Ugy csinaltam mindent ahogy leirtad. A tejszinhab nagyon finom, kremes lett!! Mindenkinek csak ajanlani tudom, elronthatatlan! Koszi
Udv.

bettyyym
bettyyym Mon, 2013-02-11 20:46

Szia!
Nagyon tetszik a recepted, csak a tejszínhabtól félek egy kicsit...
Ha Hulalát használok, azt is fel kell forralnom, majd le kel hűtenem?
Így biztos lesz a siker?

Üdvözlettel:
Betti

423
tojás 9 db
cukor 9 ek
rétesliszt 6 evőkanál
cukrozatlan kakaópor 3 ek
sütőpor 1 tk
habtejszín 8 dl
étcsokoládé 20 dkg
porcukor 2 ek
rum 30 ml
meggy 30 dkg
meggy 10 dkg