r
Nosalty Logó

Lúdláb torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Lúdláb torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 426 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5099 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 237 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    454.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    241 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 426 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    357.3 g
  • Telített zsírsav
    208 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2524 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5452.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    1166 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    603 mg
  • Foszfor
    2334 mg
  • Nátrium
    1117 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.5 g
  • Cukor
    256 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1183.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3163 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    541 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    1449 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2889 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    3304 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2587 micro
Összesen 5099 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    154 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 237 Kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: Felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
  2. A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
  3. Afehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük.
  4. Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz.
  5. Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet.
  6. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is.
  7. Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.)
  8. Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük.
  9. Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk.
  10. A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, ésstramm módonfogja bírni a piskótalapokat is.)
  11. A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.)
  12. Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát.
  13. Ugyanezt megcsináljuk a következő piskótalapokkal is.
  14. A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel.
  15. A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.)
  16. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 189
  • Össznézettség: 211600
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Van egy ismerősöm, aki alapvetően egyáltalán nem édesszájú, és a csokival meg úgy van, hogyha nagyon muszáj, akkor fél évente egyszer elmajszol egy-két kockát. Ebből a tortából még ő is két szeletet evett. Egymás után! :) Tudom, hogy az eredeti recept szerint a lúdláb kréme vajas, de őszintén megvallva nem rajongok a vajalapú krémekért. Sőt, azt is tudom, hogy az eredeti recept szerint exrta csokimáz is van a tetején, de ez a torta annyira könnyű, annyira finom, és annyira csokis, hogy szerintem fölösleges fokozni. Elkészítésében pedig semmi fifika vagy nehézség sincsen, ha túljutottunk azon az idegtépő időszakon, hogy a piskótánk megfelelő állagú lett-e. Onnantól csak játékos kenegetés, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki nem rutinos cukrászpalánta, de mégis szeretne egy mennyei és mutatós tortát készíteni! - és aztán az elismeréseket bezsebelni.:) Az eredeti recept Lajos Mari: 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.

Hozzászólások

vica32

Lúdláb vagy nem lúdláb, életem egyik legfinomabb tortáját ettem! És én sütöttem!Fantasztikus a recept, köszönöm! Jó tanács:senki ne kezdje el kóstolgatni a krémet készítés közben, mert nekem mégiscsak csokibevonat kellett a tetejére(nem lett elég a krém) :)

Dacota

Kedves Vica! Nagyon örülök, hogy ízlett, annak meg még jobban, hogy sikerélményed volt vele! És hát igen, ez az a krém, amivel nem azért kell gyorsan dolgozni, mert szétfolyk, hanem mert könnyen megtörténik az egy kanál a tortának, egy kanál nekem effektus :) További kellemes húsvéti ünnepeket! Üdv: Dacota

Ibóka

Ez a torta nagyon fini, már többször megcsináltam :) Nemrég viszont a barátn?mnek volt a szülinapja (sokadik) és valami "újat" szerettem volna neki: ezt a tortát variáltam át úgy, hogy a tejszinbe fehércsokit tettem és egy kis meggyszörpöt, igy kaptam egy igazi, rózsaszin, "csajos" tortát, ill. tortácskát, mert sikerült egy 15 cm-es kis kapcsos tortaformát venni, igy még csak külön alkalom sem kell ahhoz, hogy tortát süssek...:)

Dacota

Kedves Ibóka! Nagyon örülök, hogy ízlett, és köszönöm az ötletet a fehér csokival meg a színezéssel. Egyszer biztosan megcsinálom úgy is :) Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Ibóka

:) Ha tényleg szeretnél egy igazi rózsaszin tortát, akkor -bár tényleg nem vagyok hive a mesterséges szinézekeknek- a meggyszörp helyett lehet piros ételfestéket is használni, mert bár szép lett a szörpivel is, de ahogy a habot verte a robotgép, úgy lett egyre haloványabb a krém szine :( és kicsit aggódtam, hogy a végén nem tudom felverni rendesen, mert mindig öntögettem utána a szörpöt (nem tudom mi a max, aminél még kemény krémet kapok)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én is így készítem és valami isteni finom!Nem szeretem a vajas krémeket. Szoktam úgy is készíteni,hogy rumos-kávés tejbe egy pillanatra bemártogatok babapiskótát,kibélelek vele egy tálat bele ez a krém meggy szemekkel.Ha cifrázni akarom akkor a fele kávés lesz így elkészítve,mint a csokis.Közé is mehet egy réteg áztatott piskóta,meg természetesen a tetejére is az kerül.Pár órát pihizik a h?t?be,majd kifordítom egy sütis tálba.a tetejére általában kakakót szórok,de lehet habbal is díszíteni.Hát nem nagyon szokott bel?le maradni másnapra. üdv Csató

Giraffe1981

Isteni torta, ezenfelül életem els? tortája, amit az 1 éves kislányom születésnapjára készítettem. Díszítésben én is variáltam, mégis rátettem a csokimázat, az oldalára pedig tortadara került.... olyan lett, mintha cukrászdában készült volna. Nem mellesleg a család is azt hitte, hogy mégis csak rendeltünk tortát :) Köszönöm.

gyöngy71

Lehet hogy hülye kérdés, de miel?tt elkészíteném, megel?zöm a katasztrófát.Nem f?z?tejszínt , hanem habtejszínt kell felforralni?

Dacota

Kedves Gyöngy! Nem hülye a kérdés, de eszedbe ne jusson f?z?tejszínnel próbálkozni, mert azt fel nem vered szépre :) Habtejszín kell hozzá! Remélem, még nem érkezett kés?n a válasz! Jó sütögetést, szép napot! Üdvözlettel: Nóra

gyöngy71

Köszi a tanácsot! Még nem kés?.....üdv

Törölt felhasználó

S.O.S.!! Ha Hulala tejszínt használok, azt is fel kell forralni?

Dacota

Kedves Eramama! Hát erre sajnos nem tudok válaszolni, még soha nem használtam hulalát. Szerintem nem kell forralni, mert pont az a Hulala "el?nye", hogy könnyen felverhet?, és tartja is magát. Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Nóra! Köszi, köszi, köszi!!!! Ma kell elkészítenem a tortát és már nem lett volna +1 éjszakám az el?készületekre. Még egyszer köszi! Eramama

gyöngy71

Kipróbáltam a tortát, isteni lett és nagy sikert aratott a család és a barátok körében. Nem szeretjük a nagyon édes sütiket és ez így pont megfelelt az ízlésünknek. Biztos vagyok benne, hogy még jó párszor el fogom készíteni. Ez volt életem els? tortája és annyira jól sikerült, hogy nem is akarták elhinni hogy én csináltam. Egyébként én is hulalát használtam, de felforraltam, viszont szerintem sem kell forralni, hiszen ez a tejszín elég jól tart, ha fel van verve. Mégegyszer köszi........! Üdv, szép napot!

Dacota

Kedves Gyöny! Örülök, hogy ízlett Nektek, nagyon szívesen a receptet! Szép napot Neked is! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy aki Hulalával készítette a krémet, az is tett bele cukrot? Nem szeretném, ha nagyon édes lenne, és a Hulala cukrozott. Köszönöm el?re is!

Törölt felhasználó

nagyon finom és egyszerüen elkészithet? torta. nagyon izlett a családnak köszi

Dacota

Kedves Ladocsy Béláné! Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett! Üdvözlettel: Nóra

Törölt felhasználó

Kedves Nóra! Tegnap elkészítettem a tortát a szülinapomra, nagyon-nagy sikert aratott! Holnap újra elkészítem, mert megint van egy szülinaposunk. Végül, a Hulala mellé én már nem tettem bele a 2 ek. cukrot, így lett jó. Köszönöm szépen a receptet, szeretnék még sok-sok ilyet! Betti

Törölt felhasználó

Miután a vajas krémekért én sem rajongok,megcsináltam a lúdláb tortát a recept szerint, osztatlan siker, de nekem sem volt elég a krém, így csokimáz is kellett.

Törölt felhasználó

  Én most álltam neki ennek a tortának, de nekem a piskótám elég érdekes lett...nem tudom, hogy én azt hogyan fogom 3 felé vágni...mert kb annyira puha, lágy az egész, hogy szétesni készül....:/ Nem értem miért, pedig mindig jól sikerülnek a piskótáim...de most meg!:S:SS:S:

Dacota

Kedves BenDee! Remélem, azóta sikerült megoldani a problémát. Nem lehet, hogy csak nagyon melegen próbáltad? Nekem m?ködni szokott ez a piskóta... Üdvözlettel: Nóra

Hencsibaba

Kedves Dacota! Ma a Férjem születésnapjára megcsináltam a tortát.Ez a recept úgy tökéletes ahogy van!Isteni lett a piskótája és hihetetlen finom a krémje! Köszi!

Dacota

Kedves Hencsibaba! Nagyon örülök, hogy ízlett nektek! Szép napot! Üdvözlettel: Nóra

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?