Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós-karamellás torta

Mogyorós-karamellás torta
Mogyorós-karamellás torta
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Boldog 12. születésnapot Réka!
Sós mogyoróval készítettem, mert pechemre nem kaptam sótlant. Igyekeztem a só nagy részétől megszabadítani a mogyiszemeket, de lehelet vékonyan maradt rajta. Nem rontotta el. Sőt! A  karamell édes íze és a lágyan sós mogyoró harmonizál egymáshoz.

hozzávalók / 4 adag

A piskótához

A karamellkrémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótához a tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük.
  2. A tojások sárgáját a cukor másik felével fehéredésig keverjük, majd a vizet is hozzákeverjük, fokozatosan.
  3. A lisztet, a keményítőt, a darált mogyorót és a sütőport összekeverjük. Ennek a felét a tojássárgájás masszához adjuk, majd a fehérjehab felét is. Lazán elkevergetjük, hogy ne törjön a hab.
  4. Majd a lisztes keverék másik felét és a fehérjehabnak is a másik felét hozzáadjuk.
  5. Az alján sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük. 
  6. Előmelegített sütőbe tesszük és egyenletes hőfokon sütjük.
  7. A karamellkrémhez a cukrot megkaramellizáljuk, ügyelve arra, hogy ne égjen meg.
  8. Felöntjük a tejszínnel (vagy tejjel). Folyamatos kevergetés mellett szirupszerűséget kell kapnunk.
  9. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, a csokit és a darált mogyorót.
  10. Mikor kihűlt, konyhai robotgéppel habosra keverjük.
  11. Legvégül a kihűlt piskótát kettévágjuk, megkenjük a krémmel. Ha marad belőle, akor az oldalát is bevonjuk.
  12. A tortabevonót elkészítjük, bevonjuk a tortát és darált mogyoróval szórjuk meg a tetejét.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 894
elküldve: 7
receptkönyvben: 354
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Juditka

Mióta szakács: 2008.09.22.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mogyorós-karamellkrémes torta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kicsitündér
Kicsitündér / Kicsitündér Tue, 2013-05-14 16:45

Juditka, megmondanád, hogy erdei mogyorót vagy földi mogyorót használtál? Köszi, előre is. Esteleg dióval ugyanezt a menetet el tudod képzelni?

Juditka
Juditka / Juditka Thu, 2013-05-16 09:42

Én bolti zacskós földimogyorót vettem. Vedd a tenyeredbe amennyit tudsz és morzsolgasd össze és a só nagy része lejön. Mosd meg a kezed majd újra... és addig csináld míg érzed a kezeddel, hogy szemcsés még a sótól. Sótlant is lehet kapni, de nem volt épp akkor. ( mogyi kft.) Vehetsz kimérve is, de akkor megkell törnöd és a kis barna fátyoltól megtisztítani és ez időigényes. Szerintem dióval is szuperül működik.
Jó sütést!

Kicsitündér
Kicsitündér / Kicsitündér Sat, 2013-06-01 12:21

A múltkor elkészült a torta a recepted alapján; finomra (jó kis energiabombára, a vendégek a Snickers-hez hasonlították de tudjuk annál jóval szervezetbarátabb). Végül éppen ráakadtam morzsolt erdei mogyoróra az üzletben de egyszer legalább dióval is ki fogom próbálni. A krémkészítésnél elbénáztam egy kicsit, mert tapasztalatlan cukrász vagyok és amikor a karamellizált cukorhoz a tejszínt hozzáöntöttem akkor lett egy nagy adag kikristályosodott bog amit aztán nagyon nehezen tudtam oldódásra bírni sőt, maradtak a krémben kemény cukorrögök (pár darab). Ilyenkor hogy veszitek rá a megszilárdult cukortömböt, hogy sziruppá engedelmeskedje magát? Csupán türelemmel a kavargatás mellet vagy van valami titkos fortély ahogy bánni kell az ilyenféle olvadékkal? Köszönet az ötletekért.

Juditka
Juditka / Juditka Sun, 2013-06-02 22:06

Kicsitündér! Az a kevés kis bog, csomó, rög, ami nem olvad fel, azt kidobálom belőle. Nem kinlódok vele, mert a többi megégne addig.
Örülök, hogy elkészítetted és hogy másnak is ízlett. Csak nem szúrhattad el akkor. Igy tovább.

mscharek
mscharek Sat, 2012-12-22 17:29

Kedves Juditka!

Mekkora tortaformát használtál ennél a tortánál? Látom, 4 személyre szól a recept, hány szeletes lesz a torta? Móni

Juditka
Juditka / Juditka Sat, 2012-12-22 20:17

Szia!
Nekem csak 26 cm-es van. Abban készült.
Onnantól már bármennyi szelet lehet. Felezd el, negyedeld, majd mégegyszer, meg mégegyszer.... Ha már csinos a szelet, akkor annyi lesz. Én megsúgom nem szeretem a vékony szeleteket, mert akkor úgy tűnik, hogy kétszer vettem. :)

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2011-10-24 11:09

Kedves Juditka! Szombaton este a kicsi lányaimmal elkészítettük a tortádat a másnapi, vasárnapi ebéd mellé desszertnek. Ilyen finomságos karamellkrémet még sosem ettem! Micsoda íz!!! Legközelebb biztos újra készítem, immárom valakinek a szülinapjára több tojásos piskótából és dupla krémet készítve. Zseniális torta!

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-05-05 13:26

Ja, akkor már értem! Szerintem én is beálltam volna a mind-felfalók közé a sorba, ha ott vagyok! :-))

Juditka
Juditka / Juditka Thu, 2011-05-05 10:09

Tmea
Hidd el, alul is van piskóta, különben kilapulna. Az biztos , hogy nem a legszebb szelet, próbáltam a krémmel elfedegetni az alsó részt. Azért tűnik úgy. De, engem nem nagyon izgat, mindfelfalták.

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2011-05-05 09:51

A képen olyan, mintha a krém lenne alul és rajta a piskóta, aztán megint krém, és úgy a tortabevonó.

Juditka
Juditka / Juditka Thu, 2010-04-29 11:00

Nem volt az nagy buli. Csak röpke családi. Volt más finomság is, de sajna, mire lefotóztam volna az üres tányér maradt. :-(((

1323
tojás 5 db
cukor 10 csapott ek
víz 5 ek
finomliszt 8 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
törökmogyoró 2 dkg
sütőpor 1 csomag
cukor 25 dkg
habtejszín 2 dl
vaj 20 dkg
törökmogyoró 2 dkg
csokoládé 5 dkg
tortabevonó 10 dkg