Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mini farsangi fánk

Mini farsangi fánk
Mini farsangi fánk
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még általános suiban volt fánkevő verseny farsangon, és azóta imádom ezeket a kis harapnivalókat. Így nekiláttam, és ez lett belőle.

hozzávalók / 10 adag

A fánkhoz

A tálaláshoz

ajánlat

Édesszájúaknak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos, cukros tejbe tesszük, megkeverjük, s várunk vele olyan 10 percet, ekkor felfut, és barna kovász lesz. Közben a tojássárgákkal elkeverjük a cukrot, s belereszeljük a citrom héját. Felrakjuk melegedni a margarint.
  2. Egy másik tálban a lisztre ráöntjük a kovászos tejet, majd a tojásos masszát is, jól elkeverjük, s fokozatosan hozzáöntjük a tűzhelyen megolvasztott margarint, s egy csipet sót beleszórunk.
  3. Homogénre keverjük, majd gyúrjuk a tésztát.
  4. Langyos-meleg helyen pihentetjük a tésztát, mondjuk radiátoron. Fél óra múlva a tészta remélhetően megkelt, könnyebb lesz az állaga, s kinyújtjuk egy ujjnyi vastagra, majd pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (Én itt a legkisebb méretűt használtam, ezért lett sok pici fánkocskám.) Letakarjuk, s kelesztjük még egy fél órát.
  5. A kis gömbőcökbe ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe.
  6. Egy magas falú serpenyőbe (én wokkal csináltam) olajat öntünk úgy, hogy egy jó 5 centinyire álljon benne az olaj, s felmelegítjük.
  7. Ebbe rakosgatjuk bele a fánkokat (nem kézzel, inkább segédeszközzel) úgy, hogy a lyukas fele a fánkoknak lefele nézzen, s 2-3 percig fedő alatt sülnek szép pirosra, majd megfordítjuk őket, és 1-2 percig fedő nélkül sül az aljuk, majd kiszedegetjük őket szalvétára, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj, majd jöhet a következő adag.
  8. Ha kész, meghintjük porcukorral, s a közepükbe kanalazunk egy kis lekvárt ízlés szerint. Jó étvágyat!

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 111
elküldve: 4
receptkönyvben: 212
elkészítve: 1/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Habcsók Mézi

Mióta szakács: 2011.09.05.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

lekvárral töltött fánkocskák, olajban sült kelt tészta lekvárral

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Filamér
Filamér Thu, 2012-11-08 11:45

Kedves Mézi, az egy csomag élesztő porélesztőt jelent, vagy a normál, 5 dkg-os kiszeresű igazit?

622
finomliszt 350 g
instant élesztő 1 tasak
tojássárgája 3 db
tej 100 ml
margarin 60 g
cukor 30 g
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
napraforgó olaj 5 dl
porcukor 20 g
sárgabaracklekvár 10 dkg