Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó
Mézeskalács házikó
180 perc / előkészület: 120 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik Praktika magazinban láttam először ilyen házikót. Azóta mindig elkészítem, mert nagyon látványos, finom, és csodás illat lengi be tőle a házat. A nappalink asztaláról ilyenkor már nem hiányozhat.
Melléhintjük a mézeskalács fűszerkeveréket, narancshéjat, és összeközözött fahéjrudakat szoktam még mellétenni. Nagyon sokáig illatozik, és gyönyörködteti az embert.
A tészta receptje az én "Ó mamám " receptkönyvéből való.
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A habhoz

ajánlat

Ha az illat már gyengül, csak új tasak fűszerkeverék, pár csepp illóolaj, és már újra csodás karácsonyi illat leng be mindent.
Dupla adagban készítve kijön belőle a házikó, és még a karácsonyi mézes keksz is.
A hab receptje pedig kiváló habcsók készítésére ad lehetőséget.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral kikeverjük.
  2. Hozáadjuk a lisztet, citromhéjat, felmelegített mézet, fűszereket és a sütőport.
  3. Összegyúrjuk, és egy napig hideg helyen pihentetjük.
  4. Másnap vékonyra sodorjuk, és kivágjuk a tésztából a ház oldalait, tetejét.
  5. Kizsírozott sütőlemezre tesszük, és forró sütőben világos pirosra sütjük.
  6. A maradék tésztából fenyőfákat szaggatunk, és megsütjük.
  7. Amíg teljesen kihűl, elkészítjük a habot, és azzal ragasztjuk össze a házat.
  8. A kockacukorból és a vízből szirupot főzünk.
  9. A tojásfehérjét a citromlével és a porcukorral keményre verjük.
  10. Ha kemény a hab, belecsurgatjuk a foró szirupot és addig kevertetjük, amíg ki nem hűl, és meg nem keményedik.
  11. A tésztalapok oldalait megkenjük a habbal, és óvatosan összeállítjuk.
  12. A habot nyomózsákba töltjük és ajtót, ablakot rajzolunk a házra.
  13. A háztetőre cserépmintát. és lelógó jégcsapokat nyomunk.
  14. A fenyőfaformákat kettesével összeragasztjuk, és a ház sarkaira állítjuk.
  15. A maradék habból habcsókokat készítünk: karikákat rajzolunk a kizsírozott-lisztezett tepsire.
  16. Előmelegített sütőbe tesszük, és a sütő ajtajába fakanalat teszünk. Nem sütjük, csak jól megszárítjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 209
elküldve: 1
receptkönyvben: 118
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
diéta: laktózmentes, tejmentes
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1052
porcukor 15 dkg
tojás 2 db
finomliszt 40 dkg
méz 3 ek
mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
sütőpor 1 teáskanál
tojásfehérje 3 db
víz 1 dl
citromlé 1 ek
kockacukor 42 dkg
porcukor 3 dkg