Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes tészta - gluténmentes

Mézes tészta - gluténmentes
Mézes tészta - gluténmentes
20 perc / sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár napja Anyukámnál találtam egy nagyon szerény, képektől mentes, füzetes kis receptes kiadványt, abban volt ez a recept. Leírtam, mivel kukoricaliszt van benne, és a napokban kipróbáltam egy fél adagnyival. Nagyon finom, puha, egyszerű kis sütemény. Így dióval a tetején klasszikus karácsonyi íz (nekem), de némi friss lekvárral nyáribbá varázsolható :).

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A képen levő süti tésztájában darált mandula van, amennyiben dió kerül bele, kicsit barnább lesz a tészta színe.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A száraz hozzávalókat (kukoricaliszt, darált dió, fahéj, sütőpor) egy tálban összekeverjük.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk.
  3. A tojások sárgáját a cukorral és a mézzel jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat is és egynemű masszává keverjük.
  4. Összeállítjuk a tésztát: a cukros masszához adjuk a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot is.
  5. Közepes méretű olajozott/vajazott, lisztezett tepsibe öntjük a tésztát. Tetejét elsimítjuk és meghintjük a vágott dióval.
  6. Előmelegített sütőben (180 fok) sütjük. Amikor már pirul a teteje, érdemes a hőfokot 160 fokra csökkenteni. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 28x37 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 180
elküldve: 8
receptkönyvben: 195
elkészítve: 6/7
Facebookon megjelent: -

szakács

nyihaj

Mióta szakács: 2011.07.20.
120 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kukoricalisztes mézes-diós szelet, gluténmentes mézes sütemény dióval

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bettrix
bettrix Fri, 2015-10-23 21:03

Szuper recept!! Nagyon finom lett a süti...ééés gluténmentes is!! :)

bkovacsangela
bkovacsangela Sun, 2014-11-16 18:11

Szia Nyihaj! Ez a recept számomra különösen ÉRTÉKES! Amellett, hogy gluténmentes, még LAKTÓZMENTES is! Éppen izzad a sütőben. Izgatottan várom az eredményt!
Üdv, Angela

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2014-11-16 23:21

Angéla, remélem sikere volt a receptnek! Sokszor készítem, nekem nagyszerű kis sütemény :)

aubergine
aubergine Tue, 2013-09-24 13:10

Hát ez mennyei lett!! Kukoricalisztem épp nem volt itthon, de kávédarálóval ledaráltam a gyerek kukoricapelyhét lisztté. A fél tészta tetejére tettem fél szilvákat, tetején cukros mákkal. A sima és a szilvás rész is nagyon finom! Köszönet ezért a nagyon jó gluténmentes receptért!!

mosoly01
mosoly01 Fri, 2012-08-10 22:12

Van különbség a kukoricaliszt és a kukorica lepényliszt között? Kinézet szerint annyit látok, hogy a lepényliszt teljesen meg van őrölve... (abból szeretném megsütni a sütit)..

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2012-08-11 09:04

Szia! Igen, van különbség a két termék között :) A kukoricaliszt, az kukoricaliszt. :) A lepényliszt egy keverék, ami a sima kukoricaliszten kívül áll még extrudált kukoricalisztből, olajból és egyéb adalékanyagokból áll. Lepénylisztből nem sütöttem még ezt a sütit, de el tudom képzelni, hogy jó lesz hozzá. Sütikbe szoktam tenni vegyesen más lisztekkel a lepénylisztet, de önállóan, csak abból még sütit nem készítettem. Ha a lepényliszt mellett döntessz, írd majd meg, hogy milyen lett vele a süti! Hajni

mosoly01
mosoly01 Sun, 2012-08-12 11:16

Hajni! Megsütöttem lepénylisztből! Nagyon finom, lágy, puha tésztát kaptam, szépen fel is emelkedett !
Köszönöm a receptet! :):)

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sun, 2012-08-12 13:47

Szuper!! Örülök, hogy jól sikerült a süti és megírtad, hogy a lepénylisztből is működik! Legközelebb kipróbálom én is vele :)

Anyta1
Anyta1 Wed, 2012-05-16 18:19

Szia nyihaj!

Muffin formában is kivitelezhető a süti? Ha igen,a teljes adagból így 12 vagy 24 darab muffinra lehet számolni?Írtad, hogy először fél adaggal kezdted...
Köszi: Anita

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-05-16 19:15

Szia Anita!
Muffin formában még sosem sütöttem ezt a sütit... Szerintem fél adagból kb. 9 muffin lehet (ez persze nem garancia, csak ahogy a kistepsim méreteit nézegetem :) - az üresen maradó formákba tölts vizet, ez a sütinek se tesz rosszat, ill. a forma se üresen "ég". Mivel ez piskótás jellegű tészta, nem tudom mennyire jönne ki könnyen a papírkapszliból... a vajazom-lisztezem macerát én nem szoktam muffinnál alkalmazni. Persze ha szilikon formád van, akkor a fenti szösszenet felesleges volt :) Muffin formában sütve rövidül a sütési idő, erre figyelj majd! Ha elkészíted várom a tapasztalataidat! A sütiről is és a formai kivitelről is :) Üdv, Hajni

ariel76
ariel76 / ariel76 Fri, 2011-07-29 07:27

Szia nyihaj

Hű de régóta keresem ezt a receptet.
Lisztes változatban meg van a recept, de lisztmentesben még nem sikerült az elkészítése.
Most már a fiamnak is meg tudom sütni amikor nekünk csinálom, de fog neki örülni.
Nagyon sok puszi ezért a receptért.
További jó sütést-főzést :)

Szia ariel76

nyihaj
nyihaj / nyihaj Fri, 2011-07-29 07:30

Örülök, hogy örülsz neki! :)
Nagyon finom kis süti, biztos ízleni fog a fiadnak!
h

witch
witch / witch Thu, 2011-07-28 13:54

Igen, finom lett. A cukrot teljesen kihagytam, de raktam bele reszelt citrom hejat. Azert is tetszik, mert nem kell bele vaj vagy margarin. Koszi, hogy felraktad!:)

witch
witch / witch Wed, 2011-07-27 17:45

Ez olyan jol hangzik, egyedul kukoricaliszt nincs itthon, de mar szaladok is a boltba!:)

638
kukoricaliszt 10 evőkanál
dió 8 dkg
sütőpor 0.5 csomag
fahéj 0 ízlés szerint
tojás 6 db
cukor 8 ek
méz 3 ek
napraforgó olaj 5 ek
dió 1 marék