Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes-sörös sült csülök

Mézes-sörös sült csülök
Mézes-sörös sült csülök
190 perc / előkészület: 10 perc főzés: 90 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Párom anyukája szokta készíteni a mi nagy örömünkre.

hozzávalók / 4 adag

A csülök előkészítéséhez

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköt a főzést megelőző nap este áztassuk be hideg vízbe. Biztos ami biztos, ne legyen olyan vadul sós.
  2. Másnap tegyük fel főni a fűszerekkel együtt. (A méz, a sárgarépa és a sör nem most kerül bele.) A főzési idő a csülök súlyától függ. Ahány kiló, annyiszor egy óra. Vagyis 1,5 kg-os csülköt 1 óra 30 percig kell főzni. Nem kell megijedni, ha a bőre egy picit összeugrik, sajnos ez szerintem elkerülhetetlen.
  3. Miután úgy gondoljuk, a csülök kellően megfőtt, tegyük ki egy tányérra, és óvatosan vagdossuk be a bőrét, mint mondjuk a kacsamellnek sütés előtt. Tehát a bőre bevagdosva.
  4. Óvatosan átemeljük egy sütőtálba - mi pataki tálba tettük -, amit előzőleg picit beáztattunk, hogy a hőtől ne repedjen meg. (A tál alját és a tetejét is áztassuk be.)
  5. A csülök a tálban. Fagyos mangalica zsírt osszunk el körülötte kb. 2 evőkanállal. Kettő kanál mézet csurgassunk a csülökre, és borítsunk rá kb. 2 dl sört. Újra jöhetnek a fűszerek és a sárgarépa, hagyma, stb. Ez már ízlés dolga.
  6. Rátesszük a pataki tál tetejét, és az előmelegített sütőbe rakjuk. Sülés közben figyeljük, és ha kell, locsoljuk néha. Érdemes átfordítani is, mert akkor mind a két fele szép ropogós lesz.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 44 131
elküldve: 16
receptkönyvben: 319
elkészítve: 10/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Berdál Bernadett

Mióta szakács: 2010.05.03.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: római tál receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csülök mézzel és sörrel, sertéscsülök mézesen sörrel, sült sertéscsülök

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tamás D. Gábor
Tamás D. Gábor Mon, 2018-01-01 12:07

Nagyon finom, ízletes étel. Jót tett a csülöknek a méz és a sör. Én még tettem a sütőtálba jó sok cikkre vágott krumplit is a sok-sok hagyma és répa mellé. Óriási siker volt! Köszi.

viola01
Hagymafaló / viola01 Mon, 2014-09-29 11:04

Tegnap elkészítettem, de több zsírral (ami sima házi disznózsír volt), Heinekennel és friss borókabogyóval. Isteni lett! Eszméletlenül finom, és nagyon laktató! Köretnek a répán kívül csak 1-1 szelet kenyeret ettünk, mert nem is kell más! Szuper recept, köszönöm!

910
füstölt sertéscsülök 1.5 kg
babérlevél 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 db
fekete bors 0 ízlés szerint
fokhagyma 2 gerezd
borókabogyó 0 ízlés szerint
méz 2 ek
sör 2 dl
sárgarépa 3 közepes db
mangalica zsír 2 ek