A csülköt a főzést megelőző nap este áztassuk be hideg vízbe. Biztos ami biztos, ne legyen olyan vadul sós.
Másnap tegyük fel főni a fűszerekkel együtt. (A méz, a sárgarépa és a sör nem most kerül bele.) A főzési idő a csülök súlyától függ. Ahány kiló, annyiszor egy óra. Vagyis 1,5 kg-os csülköt 1 óra 30 percig kell főzni. Nem kell megijedni, ha a bőre egy picit összeugrik, sajnos ez szerintem elkerülhetetlen.
Miután úgy gondoljuk, a csülök kellően megfőtt, tegyük ki egy tányérra, és óvatosan vagdossuk be a bőrét, mint mondjuk a kacsamellnek sütés előtt. Tehát a bőre bevagdosva.
Óvatosan átemeljük egy sütőtálba - mi pataki tálba tettük -, amit előzőleg picit beáztattunk, hogy a hőtől ne repedjen meg. (A tál alját és a tetejét is áztassuk be.)
A csülök a tálban. Fagyos mangalica zsírt osszunk el körülötte kb. 2 evőkanállal. Kettő kanál mézet csurgassunk a csülökre, és borítsunk rá kb. 2 dl sört. Újra jöhetnek a fűszerek és a sárgarépa, hagyma, stb. Ez már ízlés dolga.
Rátesszük a pataki tál tetejét, és az előmelegített sütőbe rakjuk. Sülés közben figyeljük, és ha kell, locsoljuk néha. Érdemes átfordítani is, mert akkor mind a két fele szép ropogós lesz.
*hirdetés/ajánlat
elkészítés
A csülköt a főzést megelőző nap este áztassuk be hideg vízbe. Biztos ami biztos, ne legyen olyan vadul sós.
Másnap tegyük fel főni a fűszerekkel együtt. (A méz, a sárgarépa és a sör nem most kerül bele.) A főzési idő a csülök súlyától függ. Ahány kiló, annyiszor egy óra. Vagyis 1,5 kg-os csülköt 1 óra 30 percig kell főzni. Nem kell megijedni, ha a bőre egy picit összeugrik, sajnos ez szerintem elkerülhetetlen.
Miután úgy gondoljuk, a csülök kellően megfőtt, tegyük ki egy tányérra, és óvatosan vagdossuk be a bőrét, mint mondjuk a kacsamellnek sütés előtt. Tehát a bőre bevagdosva.
Óvatosan átemeljük egy sütőtálba - mi pataki tálba tettük -, amit előzőleg picit beáztattunk, hogy a hőtől ne repedjen meg. (A tál alját és a tetejét is áztassuk be.)
A csülök a tálban. Fagyos mangalica zsírt osszunk el körülötte kb. 2 evőkanállal. Kettő kanál mézet csurgassunk a csülökre, és borítsunk rá kb. 2 dl sört. Újra jöhetnek a fűszerek és a sárgarépa, hagyma, stb. Ez már ízlés dolga.
Rátesszük a pataki tál tetejét, és az előmelegített sütőbe rakjuk. Sülés közben figyeljük, és ha kell, locsoljuk néha. Érdemes átfordítani is, mert akkor mind a két fele szép ropogós lesz.
Nagyon finom, ízletes étel. Jót tett a csülöknek a méz és a sör. Én még tettem a sütőtálba jó sok cikkre vágott krumplit is a sok-sok hagyma és répa mellé. Óriási siker volt! Köszi.
Tegnap elkészítettem, de több zsírral (ami sima házi disznózsír volt), Heinekennel és friss borókabogyóval. Isteni lett! Eszméletlenül finom, és nagyon laktató! Köretnek a répán kívül csak 1-1 szelet kenyeret ettünk, mert nem is kell más! Szuper recept, köszönöm!
Hozzászólások (7)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2019. január 7-én kiemeltük cikkünkben: Heti ételhoroszkóp: Ezeket az ételeket próbáld ki 2019-ben csillagjegyed alapján
Üdvözlettel, NoSalty
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2018. június 8-án kiemeltük cikkünkben: Ezekért a nyári termékekért megéri a Lidlbe, Aldiba és Pennybe menni
Üdvözlettel, NoSalty
Nagyon finom, ízletes étel. Jót tett a csülöknek a méz és a sör. Én még tettem a sütőtálba jó sok cikkre vágott krumplit is a sok-sok hagyma és répa mellé. Óriási siker volt! Köszi.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2017. December 28-án kiemeltük cikkünkben: 12 pompás szaftos-ropogós csülökvariáció
Üdvözlettel, NoSalty
Tegnap elkészítettem, de több zsírral (ami sima házi disznózsír volt), Heinekennel és friss borókabogyóval. Isteni lett! Eszméletlenül finom, és nagyon laktató! Köretnek a répán kívül csak 1-1 szelet kenyeret ettünk, mert nem is kell más! Szuper recept, köszönöm!
csonttal vagy csont nélkül sütötted?
Óriási sikere volt a karácsonyi menüben! Köszönöm! :)