r
Nosalty Logó

Mézes-mustáros csirke

Lousha
Mézes-mustáros csirke
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

560
Kalória
53.1g
Fehérje
53.8g
Szénhidrát
14.7g
Zsír
318.2g
Víz
164.3g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
41.3g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 560 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1118 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 126 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.1 g

Zsír

  • Összesen
    14.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    164 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1802.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    519 mg
  • Nátrium
    1105 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    318.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    192 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 560 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.1 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    329 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3605.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    156 mg
  • Foszfor
    1038 mg
  • Nátrium
    2209 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    107.6 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    636.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    384 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 1118 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    248 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 126 kcal

Elkészítés

  1. Négy darab, átlagos méretekkel rendelkező csirkemellfilét felvágunk háromszor két centis, szabályos téglatestekre. Megforgatjuk őket 3 evőkanál lisztben.
  2. Egy kiváló teflonbevonattal rendelkező serpenyőben/wokban, ami elég széles, hogy egymáson tolongás nélkül elférjenek a csirkedarabkák, szétterítünk 1 vagy 2 evőkanál olíva- vagy étolajat, ízlés és az edénybe vetett bizalmunk függvényében. Közepes lángon felforrósítjuk az olajat, és 5 percig rázogatva pirítjuk a húst benne, közben szépen megpirul rajta a lisztréteg. Egy része meg le is pereg és összecsomósodik az olajban, ez nem gond, majd elmúlik.
  3. Az 5 perc leteltével ráöntünk az egészre 2,5 dl langyos vizet. Hozzáborogatunk egy fél kiskanál chiliport, vagy ha lángot szeretnél lehelni, többet; egy kiskanál sót, kiskanál fokhagymaport vagy 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Kb. 20 percig forraljuk továbbra is közepes lángon, ha addigra teljesen puha a hús, akkor elég, ha nem, akkor még 10 perc. Eddigre a leve is sűrűsödik. Ha sűrűbbnek szeretnénk, merjünk ki a léből egy fél bögrével, fél evőkanál lisztet keverjünk el benne, és öntsük vissza a húsra.
  4. Öntsünk hozzá 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt, keverjük el, hagyjuk 3 percig együtt forrni az egészet. Kóstoljuk meg, ha több chilit, fokhagymát kérnénk bele, akkor tegyünk még ezekből, és hagyjuk még egy percet a tűzön. Aztán kész is.
  5. Mehet főtt rizsre, lehet belapátolni.
  6. Haladó kurzus keretében lehet hozzá párolt répát, borsót, akármit is kevergetni. Ha épp nem diétázunk, (1-2 dl) tejszín is önthető hozzá a mézzel és mustárral együtt.
  7. (A képen látható kis pöttyök a tanuló kalandvágyát illusztrálják, adott hozzá egy kis olasz fűszerkeveréket. Nem ártott meg a fogásnak.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Főzés ideje: 30 p

Annak idején főzésmániásként összehozott a sors valakivel, aki a konyhától végtelenül idegenkedett. Műszaki, precizitáshoz szokott emberként roppantul frusztrálta a sok receptben megtalálható „ízlés szerint”, „palacsintatészta keménységű tészta”, és hasonló, főzésben kevéssé járatos embereknek felettébb rejtélyesen és esetlegesen hangzó varázsigék. Mivel nem akartam belenyugodni, hogy „ő nem tud főzni”, afféle levelező kurzus keretében leírtam neki néhány receptet a lehető legkevesebb változóval, bizonytalansággal, választási lehetőséggel. Az első lecke teljes siker volt, gyönyörűen sikerült a fent látható csirke, így arra gondoltam, közre is adom, ahogy volt, változtatás nélkül, hátha más is hasznát veszi egy egyszerű, mondhatni elronthatatlan receptnek. (Sok lecke aztán nem is volt, mivel végül inkább hozzáköltöztem, és azóta is főzök rá, ő meg megszereli a tűzhelyet vagy az aprítógépet, ha szükséges.)

További receptek

Húsvéti sonkás burger

Ez a húsvéti sonkás burger tökéletes választás egy családi/ünnepi ebédhez vagy baráti összejövetelhez. A főtt sonka és a tojássaláta kombinációja örök kedvenc, a friss ...

Nosalty

Húsmentes retró burger

Ki ne szeretné a strandon vásárolható hatalmas, retró hamburgereket, a maguk megkérdőjelezhető minőségével és magyaros alapanyagaival? Ebből az élményből eddig ki kellett maradnia a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek