Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes krémes 6. - fűszerkeverékkel

Mézes krémes 6. - fűszerkeverékkel
Mézes krémes 6. - fűszerkeverékkel
63 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 28 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régi, családi recept, olyan régi, mint a tál, ami állítólag a dédi mamáé volt. Mindig szilvalekvárral készítem, mert szeretjük a savanykás ízét.  Nálunk ez a süti zserbó helyett készül, mert férjecském nem szereti a diót. Nagyon sokáig eláll hűvös helyen.

hozzávalók / 4 adag

A 4 db mézes laphoz

A krémhez és a töltelékhez

A mázhoz

ajánlat

A mézeslapokat előre is el lehet készíteni, nyugodtan állhat akár 3-4 napig is. De hetekkel előbb is elkészíthető, ilyenkor fóliába csomagolom, és lefagyasztom. A krémmel legalább 1 napot pihenjen, mert így lesz puha és finom. A szabásból leesett darabokból kis figurákat lehet sütni. Zárt dobozban másnapra vajpuha.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat a cukorral habosra keverjük. 
  2. Hozzáadjuk a vajat, a szódabikarbónát, a mézet, a tejet, a mézes fűszerkeveréket, és gőz fölött sűrűre főzzük.  Ez kb. 10 perc.
  3. A lisztet  nyújtólapra öntjük, közepébe mélyedést formálunk, és beleöntjük a langyos mézes keveréket, majd óvatosan, de nagyon alaposan összegyúrjuk.
  4. Ha igényli a tészta, még lisztet lehet hozzáadni. Aránylag kemény tésztát kell kapnunk.
  5. Négy egyforma cipót formálunk belőle, melyeket egyesével kinyújtunk szép vékonyra. Levágjuk a széleit a tepsink méretére.
  6. A sütőkhöz adott tepsit  megfordítjuk, sütőpapírral letakarjuk, és ezen sütjük egyesével a lapokat. Nagyon gyorsan megsül, kb. 7-8 perc/lap.  Óvatosan lecsúsztatjuk egy másik sütőpapírra a megsült lapot. Ezt négyszer ismételjük.
  7. Minden mézeslap közé tegyünk sütőpapírt.
  8. A krémhez 3 dl tejjel, 3-4 ek búzadarával, a citrom reszelt héjával sűrű tejbegrízt főzünk, majd lehűtjük.
  9. A margarint habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral.
  10. Ha a tejbegríz teljesen kihűlt, hozzákeverjük a margarinos krémhez.
  11. Az első lapra krémet kenünk, erre tesszük a második lapot, melyre lekvárt kenünk, erre jön a harmadik lap, melyet újból krémmel kenünk meg, végül jön a negyedik lap.
  12. Ha idáig kész a sütink, letakarjuk tiszta konyharuhával, és egy éjszakára súlyt rakunk rá, hogy a krémek egyenletesen elosztódjanak a mézeslapok között.
  13. Másnap gőz fölött felolvasztjuk 2 ek olajjal a csokoládét, és még melegen megkenjük a sütink tetejét. Hűvös helyre tesszük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37X39 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 33 932
elküldve: 3
receptkönyvben: 328
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

bokine

Mióta szakács: 2010.08.26.
76 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvalekváros mézes krémes, lekvárral töltött mézes sütemény

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

laraed
Edit / laraed Wed, 2011-02-02 12:07

Szia Erika! Nagyon guszta a sütid. Kipróbálásra való:)) Ja , amúgy most kaptam meg a Strázsa című újságot és az Uracskád van a címlapon. A múlt hónapiba meg ez én Gergőm fiam volt rajta amint szánkózik lefele a dombról.Milyen híresek lettünk:))))))))Puszi Edit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-03 13:03

Szia Editkém!
Hallottam a nagy hírt, mi még nem kaptuk meg az újságot. Hát persze, hogy híresek vagyunk, nem tudok több nosaltysról Monoron. :))) Legalább is ilyen ügyesről, mint mi vagyunk:)))
A sütit próbáld ki nyugodtan, ha gondolod, akár együtt is megsüthetjük vagy nálam, vagy nálad.
Addig is millió puszi: Erika

1658
tojás 2 db
cukor 15 dkg
vaj 5 dkg
szódabikarbóna 1 késhegynyi
méz 6 ek
tej 2 ek
mézeskalács fűszerkeverék 27 g
finomliszt 50 dkg
margarin 20 dkg
cukor 15 dkg
tej 3 dl
búzadara 4 evőkanál
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 2 csomag
sárgabaracklekvár 5 dkg
étcsokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 2 ek