r
Nosalty Logó

Mézes kenyér tejfölbundában

Giovanna
Mézes kenyér tejfölbundában
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

725
Kalória
16.7g
Fehérje
111.9g
Szénhidrát
22.4g
Zsír
60.3g
Víz
56.4g
Koleszterin
3.9g
Élelmi rost
14.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 725 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 2897 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.7 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1259.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    828 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    111.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    60.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    148 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    25 micro
Összesen 725 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.9 g

Zsír

  • Összesen
    89.6 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    226 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5037.1 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    589 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    143 mg
  • Foszfor
    794 mg
  • Nátrium
    3313 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    447.5 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

Víz

  • Összesen
    241.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    590 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    341 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    578 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 2897 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    463.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

  1. Ha kézzel dolgozunk, akkor a tej kis részében (1 dl) felfuttatjuk az élesztőt, egy csepp mézzel és egy kiskanál liszttel.
  2. A lisztben elkeverjük a sót, közepébe mélyedés készítünk a kezünkkel, ebbe mehet a tej, a felfuttatott élesztő, a méz, a reszelt fokhagyma (vagy bármely tetszőleges fűszer) és a vaj, majd megkezdjük a dagasztást. Ha kenyérsütő géppel dolgozunk, akkor a dagasztógép üstjébe mehet alulra minden nedves összetevő, tetejére a szárazak, és indítható a program.
  3. Amikor kész a tészta, hagyjuk a duplájára kelni, majd formázzuk (vekni formázása, erről nagyon jó youtube videókat találtok a neten), bevagdossuk a tetejét, majd további fél óra pihentetés után alaposan körbekenjük tejföllel.
  4. Indulhat a sütés! Légkeverés, 200 fok, de fontos, hogy gőzös sütőtérben kell sütni, hogy ropogós legyen a héja, így mehet egy kisebb kerámiatepsibe víz, ezt betesszük a kenyér alá egy szinttel (és nem nyitogatjuk a sütőt menet közben).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Gyermekeim egyik kedvence ez a különleges, enyhén édes tésztájú kenyér, amit fűszerezhetünk kedvünkre. Nálunk most épp a fokhagyma volt a befutó, de volt már, hogy tökmagot kevertem a tésztájába, a tejfölbunda pedig kiválóan kiegészíti az ízeket. Éjszakai kelesztéssel is készíthető!

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...