Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Méteres kalács szelet házi krémmel

Méteres kalács szelet házi krémmel
Méteres kalács szelet házi krémmel
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokáig keresgéltem a neten a méteres kalács receptjét, de mindenhol csak sütőporral lazított piskótát, margarinnal és bolti pudinggal készült recepteket találtam. Így azt gondoltam, hogy csinálok egy olyan méteres kalácsot, amely nem a hagyományos őzgerincformában készül, hanem a praktikusabb tepsiformában, és mellőzöm a bolti puncspudingot (elnézést a gyártóktól!), mert sokkal finomabb a házi puncskrémmel...és ha puncs, akkor az nincs mazsola nélkül. :) Még egy változtatás, hogy kicsit gyorsabb legyen a tésztakészítés: a 2 színű piskóta tésztát egyszerre készítem, csak a végén teszem bele a kakaóport a tészta kisebb részébe.

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Házi puncskrém

Csokimáz

ajánlat

Ha kevésbé intenzív rumos ízt szeretnénk, akkor nem szükséges megkenni a lapokat rummal, viszont a krémből ne spóroljuk ki!

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
  3. Ezután elfelezzük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tészta picivel több, mint felét. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a világos piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk.
  4. A maradék tésztába óvatosan beleszitáljuk és elkeverem a kakaóport, majd őt is az előbbiek szerint kisütjük, hagyjuk kihűlni, végül félbevágjuk.
  5. Közben elkészítjük a puncskrémet.

Házi puncskrém

  1. Előző este többször átmossuk a mazsolát, majd befőttesüvegbe tesszük, és 1 dl rumba beáztatjuk.
  2. Másnap felteszünk forrni 3 dl tejet (pici vaníliával is ízesíthetjük). Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, a színezéket, és a maradék tejjel teljesen simára, csomómentesre keverjük.
  4. Amikor forr a tej, lehúzzuk a tűzről, és belecsorgatjuk a tojássárgájás masszát állandó keverés közben, majd átforraljuk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot (ügyeljünk, hogy ne törjük össze), és hagyjuk még egy picit rottyanni.
  5. Végül óvatosan elkeverjük benne a megduzzadt mazsolaszemeket (az alatta lévő rumot is), majd a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
  6. A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt krémbe keverjük, és hűtőbe tesszük dermedni.

Csokimáz

  1. Vízfürdőn felolvasztjuk a vajat az összetördelt csokidarabokkal. (Ezt érdemes a sütemény néhány órai dermesztése után készíteni.)

Süti összeállítása

  1. Egy nagy tálcára helyezzük az 1. csokis piskótalapot, ecset segítségével a maradék 1 dl rum egy részével átnedvesítjük, majd rásimítjuk a megdermedt krém 1/3 részét.
  2. Ráhelyezünk egy világos piskótalapot, melyet szintén átecsetelünk pici rummal, és a maradék krém felét rásimítjuk.
  3. Utána ismét csokis piskótalap kerül rá, pici rummal és a maradék krémmel.
  4. Végül az utolsó, világos színű lappal befedjük, és folpackkal fedve hűtőbe tesszük néhány órára.
  5. Ezután a piskótára simítjuk a csokimázat, és felszeletelés előtt néhány órára hűtőbe helyezzük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x25 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 3 287
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

méteres kalács

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

620
finomliszt 22 dkg
cukor 20 dkg
tojás 10 db
cukrozatlan kakaópor 2 csapott ek
tej 4 dl
tojás 5 db
cukor 20 dkg
kukoricakeményítő 4 evőkanál
rum 2 dl
vaj 30 dkg
mazsola 10 dkg
ételfesték 1 kávéskanál
étcsokoládé 5 dkg
vaj 5 dkg