r
Nosalty Logó

Méteres kalács szelet házi krémmel

Pancsika
Méteres kalács szelet házi krémmel
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Piskóta

Házi puncskrém

Csokimáz

Süti összeállítása

620
Kalória
11.4g
Fehérje
63.2g
Szénhidrát
31.7g
Zsír
65.8g
Víz
288.1g
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
42.3g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskóta

Házi puncskrém

Csokimáz

Süti összeállítása

Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskóta

Házi puncskrém

Csokimáz

Süti összeállítása

Összesen 7402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Piskóta

Házi puncskrém

Csokimáz

Süti összeállítása

Összesen 284 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11.4 g

Zsír

  • Összesen
    31.7 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    424.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63.2 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    296 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    293 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    309 micro
Összesen 620 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    136.4 g

Zsír

  • Összesen
    380.1 g
  • Telített zsírsav
    214 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    3457 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5089.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    308 mg
  • Kálcium
    1085 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    293 mg
  • Foszfor
    2037 mg
  • Nátrium
    1325 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    758.5 g
  • Cukor
    508 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

Víz

  • Összesen
    790.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3557 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    595 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    2234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3510 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    566 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3710 micro
Összesen 7402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    132 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    136 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 284 kcal

Elkészítés

Piskóta

  1. Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 15 dkg cukorral kemény habbá verjük (a cukrot lassan adagoljuk a fehérjéhez).
  2. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, majd lassan, óvatosan beleforgatjuk a felvert cukros tojásfehérjét. Keverésben közben lassan beleszitáljuk a masszába a lisztet is.
  3. Ezután elfelezzük a tésztát, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tészta picivel több, mint felét. Enyhe gőz mellett 170°-on kb. 20 perc alatt megsütjük a világos piskótát, melyet kihűlés után félbevágunk.
  4. A maradék tésztába óvatosan beleszitáljuk és elkeverem a kakaóport, majd őt is az előbbiek szerint kisütjük, hagyjuk kihűlni, végül félbevágjuk.
  5. Közben elkészítjük a puncskrémet.

Házi puncskrém

  1. Előző este többször átmossuk a mazsolát, majd befőttesüvegbe tesszük, és 1 dl rumba beáztatjuk.
  2. Másnap felteszünk forrni 3 dl tejet (pici vaníliával is ízesíthetjük). Szétválasztjuk a tojásfehérjét a tojássárgájától. A tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verjük.
  3. A tojássárgáját a maradék cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a keményítőt, a színezéket, és a maradék tejjel teljesen simára, csomómentesre keverjük.
  4. Amikor forr a tej, lehúzzuk a tűzről, és belecsorgatjuk a tojássárgájás masszát állandó keverés közben, majd átforraljuk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot (ügyeljünk, hogy ne törjük össze), és hagyjuk még egy picit rottyanni.
  5. Végül óvatosan elkeverjük benne a megduzzadt mazsolaszemeket (az alatta lévő rumot is), majd a tűzről lehúzzuk, és hagyjuk kihűlni.
  6. A vajat habosra keverjük, majd a kihűlt krémbe keverjük, és hűtőbe tesszük dermedni.

Csokimáz

  1. Vízfürdőn felolvasztjuk a vajat az összetördelt csokidarabokkal. (Ezt érdemes a sütemény néhány órai dermesztése után készíteni.)

Süti összeállítása

  1. Egy nagy tálcára helyezzük az 1. csokis piskótalapot, ecset segítségével a maradék 1 dl rum egy részével átnedvesítjük, majd rásimítjuk a megdermedt krém 1/3 részét.
  2. Ráhelyezünk egy világos piskótalapot, melyet szintén átecsetelünk pici rummal, és a maradék krém felét rásimítjuk.
  3. Utána ismét csokis piskótalap kerül rá, pici rummal és a maradék krémmel.
  4. Végül az utolsó, világos színű lappal befedjük, és folpackkal fedve hűtőbe tesszük néhány órára.
  5. Ezután a piskótára simítjuk a csokimázat, és felszeletelés előtt néhány órára hűtőbe helyezzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 40 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x25

Sokáig keresgéltem a neten a méteres kalács receptjét, de mindenhol csak sütőporral lazított piskótát, margarinnal és bolti pudinggal készült recepteket találtam. Így azt gondoltam, hogy csinálok egy olyan méteres kalácsot, amely nem a hagyományos őzgerincformában készül, hanem a praktikusabb tepsiformában, és mellőzöm a bolti puncspudingot (elnézést a gyártóktól!), mert sokkal finomabb a házi puncskrémmel...és ha puncs, akkor az nincs mazsola nélkül. :) Még egy változtatás, hogy kicsit gyorsabb legyen a tésztakészítés: a 2 színű piskóta tésztát egyszerre készítem, csak a végén teszem bele a kakaóport a tészta kisebb részébe.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek