Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mentás-chilis-citromos lencseleves

Mentás-chilis-citromos lencseleves
Mentás-chilis-citromos lencseleves
38 perc / előkészület: 8 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Berlinben számtalan török kajázó van, s mivel fél évet kinn éltem, sűrűn látogattam a hazaihoz hasonlóan fűszeres török konyha vendéglátó egységeit (bocs a többszörösen összetett mondatért, de épp szakdolgozat írásban vagyok :). A Linsensuppe nálam tipikusan az a fajta leves volt, amit tényleg csak a változatosság kedvéért próbáltam ki. Utólag már sajnálom, mert isteni finom volt. Forrón tálalták, mellette pedig egy kis tányéron jégcsapretekszerű volt felhalmozva (ha nem tévedek, speciel az annyira nem ízlett), nagy adag rukkola, és egy negyed citrom. És persze a frissen sült, gőzölgő pitakenyér. A rukkoláért sem vagyok oda, valahogy nekem túl aromás, viszont a citromot a levesbe facsarva nagyon finom és friss ízhatás alakult ki a csészében. Azóta is emlegetem és most szilveszter lévén aktuális volt utánajárnom, hogyan készül a leves. Ez a változat 'Rote Linsensuppe' vagy 'Mercimek Corbasi' név alatt található a német oldalakon, nekem leginkább ez tűnt az emlékeimhez hasonlónak.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét beáztatjuk, szokás mondani előző nap (nekünk azonban csak 4-5 óra volt). A végén átmossuk.
  2. A burgonyát, répát, hagymát, fokhagymát meghámozzuk és kisebb darabokra vágjuk.
  3. Egy fazékban felforraljuk a vizet, és hozzáadjuk a meghámozott zöldségeket és a lencsét.
  4. Hozzáadunk 1 ek sót, esetleg egy pici ételízesítőt. (Én raktam bele egy babérlevelet is - opcionális.) 
  5. Ha már minden jól megfőtt (szűk félóra), de mégsem főtt szét, akkor botmixer vagy turmix segítségével pépesítjük a levest.
  6. Közben egy kis serpenyőben vajat olvasztunk, szórunk bele chilit, valamint mentát. Ezek mennyisége tényleg csak ízlés kérdése (én kb. 1 tk. chilit és 1 ek. finomra vágott friss mentalevelett használtam).
  7. Az összeturmixolt levest visszaöntjük a fazékba, és hozzáadva a chilis-mentás olvaszott vajat összerottyantjuk.
  8. Fogyasztás előtt ne felejtsünk el belefacsarni legalább egy negyed citromot! Jó étvágyat.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 534
elküldve: 3
receptkönyvben: 115
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

wittorio

Mióta szakács: 2011.01.18.
4 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: török
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: újév

egyéb elnevezések

Rote linsensuppe, török lencseleves, Mercimek Corbasi

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

repasijudit
repasijudit Sun, 2019-05-12 13:16

Köszönöm a receptet! Nagyon finom. Én sima lencséből készítettem, és egy kis zellert is tettem hozzá, de mindenki kétszer szedett egyből! :)

350
lencse 250 g
burgonya 1 közepes db
sárgarépa 1 nagy db
vöröshagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
menta 0 ízlés szerint
citromlé 1 ek
víz 1.5 l