Melegszendvicskrém 4. - vigyázz, gyerekkel vagyok
A mai modern konyha- és gasztrokultúra fejlődésének és terjedésének együttes velejárója, hogy egy háztartásban, lakásban a központi hely szerepét egyre inkább átveszi, vagy legalábbis a vezető szerep betöltésének babérjaira (érted? babérjai…ezt nem tudtam kihagyni) tör a konyha, mint helyiség. Történik ez azért, mert most mindenki, aki főz: trendi. Ha felteszed a fészbúkra vagy az ívívre, tuti belájkolnak. Sokan jönnek rá, hogy egy étel saját kezűleg történő elkészítése és tálalása a családnak vagy haveroknak nem csak „menő”, hanem közben relax tevékenység is. Persze, ha sikerül… Érdemes ez előkészületekbe, vagy magába főzésbe is bevonni a családtagokat, haverokat, hiszen közben jó alkalom nyílik egy közös borozásra (de mikor nem ?), esetleg az aktuál-, vagy világpolitikai események széleskörű kitárgyalására is (hogyne). Ne vonjuk ki ebből a gyereket sem. Szerintem már abszolút nem helyén való a régi mondás, miszerint: „Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való”. Azt gondolom, hogy inkább sok felnőttébe nem kellene ilyen eszközöket adni…, mer’ ugye az agyasoknak a „mekibe” vagy a börgerbe a hamburgerhez nem nagyon kell…Egyébként még egy-két mondat a gyorsétterem-láncokról. Ugye az egyértelmű, hogy nem a „sok finomság” miatt népszerűek a gyerekek körében. Á, ne már, azért egy sült krumplit te is meg tudsz csinálni, nem? Sokkal inkább azért mert az egész ottlétet a gyerekek számára bulivá, játékká teszik. Teszik ezt a kajához adott játékkal, a csomagolással és persze a környezettel is. A gyerekben meg mi csapódik le? Mi van otthon? Számára csak a stressz a kaja körül. Miért? Mit kérdezel először az oviban, ha érte mész (és később folytatod a suliban is)? Sztem ez az első három. Mi volt az ebéd? Megetted? Uzsonnáztál? (nagyobb korban: tízórai is játszik, mint kérdés)…a válaszokat nem kell kommentálnom sztem, és csodálkozni sem kell, ha nem eszik rendesen, rendszeresen. Szóval ehhez képest nekik a gyorsétterem egy paradicsom. Te meg legalább örülsz, hogy megeszik végre vmit. Tehát tedd neki otthon játékká a főzést, és az előkészületekbe, - ahová tudod - , vond be őt is. 3 éves kortól már teljesen nyitottak ehhez. Ezt az 5 éves lányom egyedül készíti. Mindenkinek menni fog. Egyszerű, gyors, persze nem a kulinaritás csúcsa, de most nem is az a cél…ahogy egy régi-régi tibeti közmondás tartja: Ha nem a legmagasabb hegyet mész megmászni, akkor nyugodtan hagyd otthon az oxigén maszkodat. (ne keressetek rá...kamu tibeti közmondás, bocs :)) Dorina melegszenyakréme: Főzz meg két tojást. Még az órát sem kell nézned, lehet kőkemény, úgyis össze kell törni. Alap, aki nem tudná. A tojást csak akkor tedd a vízbe, ha már forr. Mondjuk két tojáshoz 1 liter víz, bele 1 evőkanál só, vagy ecet. Főzöd kb. 8-10 percig, aztán öntsd le róla a forró vizet, és engedj rá hideget. 1 perc múlva ismét engedj rá hideg vizet, várj. Ha a tojás kihűlt langyosra, akkor így a héja könnyen leszedhető. Ha megfőtt törd össze villával alaposan.( ez nagyon megy) Mehetnek bele a hozzávalók. Alaposan össze kell keverni, és kész. (ha én készítem, akkor 1 kisebb fej vöröshagymát is pirítok bele). Kell még egy csomó reszelt sajt. Már csak fel kell kenni kenyérre, rá a reszelt sajt, és mehet a sütőbe 200 fokra, a felső 1 harmadába. Ha megbarnult a sajt, akkor kivehető. Kb 8-10 perc. Ha van grillfunkció a sütőn, akkor az utolsó pár percben azt is nyomhatsz neki.