r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval

Nosalty
Meggyes-mákos aranygaluska vaníliasodóval
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

984
Kalória
23.7g
Fehérje
116.9g
Szénhidrát
46.4g
Zsír
31.5g
Víz
277.9g
Koleszterin
9.3g
Élelmi rost
36.3g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 984 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 5917 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 247 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    46.4 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    278 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1506.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    717 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    138 mg
  • Foszfor
    484 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    116.9 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    31.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    270 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    264 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 984 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.3 g

Zsír

  • Összesen
    278.5 g
  • Telített zsírsav
    117 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    1668 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9040.6 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    274 mg
  • Kálcium
    4304 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    830 mg
  • Foszfor
    2907 mg
  • Nátrium
    650 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    701.5 g
  • Cukor
    218 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

Víz

  • Összesen
    189.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1620 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    262 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    714 micro
  • Kolin:
    1097 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1586 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    375 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1407 micro
Összesen 5917 kcal
  • 11% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    180 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    7.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 247 kcal

Elkészítés

Az aranygaluskához

  1. A langyos tejet a cukor és az élesztő segítségével felfuttatjuk.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadunk 70 g olvasztott vajat, 2 db tojássárgáját, az élesztős tejet, és tésztává gyúrjuk. Lefedve 1 órát pihentetjük.
  3. Egy aprítóba szórjuk a cukrot, a mákot és a lereszelt citrom héját, és összedaráljuk.
  4. A tésztát lisztezett felületen 1,5-2 ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és egy nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A pogácsákat először belemártogatjuk a 100 g olvasztott vajba, majd a mákos keverékbe. Egy kerek, csatos tortaformát kivajazunk, és egy rétegnyi kiszaggatott tésztát helyezünk a forma aljára.
  6. Megszórjuk a lecsepegtetett meggy kétharmadával, egy marék mákos keverékkel, majd a második adag (vajas-mákos) tésztával. 180 fokon 60 percig sütjük.

A vaníliasodóhoz

  1. Egy edényben felforraljuk a tejet a vanília kikapart magjával, majd félretesszük.
  2. Egy másik edénybe öntjük a tojássárgáját, és elkeverjük a cukorral.
  3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az evőkanál lisztet, majd fokozatosan a vaníliás tejet, és közepes lángos besűrítjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 25

Ez a desszert az ünnepi asztalon is megállja a helyét! :) Aranygaluska rengeteg mákkal és meggyel megtoldva, természetesen vaníliasodóval leöntve. Imádjuk!

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...