Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggybefőtt Katrin konyhájából

Meggybefőtt Katrin konyhájából
Meggybefőtt Katrin konyhájából
240 perc / előkészület: 60 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a meggyes ételeket. A meggylevest, meggyszószt, meggyes sütiket, ezért ha csak lehet, elteszek meggyet befőttnek.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Én általában délután szoktam dunsztolni a befőtteket, s akkor egész éjszakára magára hagyom, hogy kihűljön, s majd csak másnap, amikor már kihűlt teljesen, akkor veszem ki a lábosból, letörölgetem az üvegeket. Előtte természetesen megírom a címkéket, majd ráragasztom, s mehet is a helyére, a spejzba.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meggyet 2 vízben jól átmossuk, majd kimagozzuk meggymagvalóval.
  2. Elővesszük az üres befőttes üvegeket, jól átmossuk őket forró vízzel, majd lecsepegtetjük, s az asztalra készítjük. A kupakját is jól átmossuk.
  3. Kikészítjük még a kristálycukrot, a fahéjat és a nátrium-benzoátot is, s elkezdjük a meggy eltevését.
  4. Minden üveget legalább félig rakunk meggyel, majd rászórunk 2 evőkanál kristálycukrot. Ezután telerakjuk az üveget meggyel, természetesen a meggy levét is belecsurgatjuk az üvegbe.
  5. Ezután minden üveget kicsit megütögetünk az egyik tenyerünkkel, hogy a meggyek jobban eltömődjenek az üveg aljára. Ezután pedig még a tetejére rakunk 2 evőkanál kristálycukrot, s ha van még hely, akkor annyi meggyet rakunk még az üvegbe, amennyi éppen belefér.
  6. A meggyekre szórunk 1-1 késhegynyi fahéjat, majd pedig felöntjük vízzel. Utána rászórunk 1-1 késhegynyi nátrium-benzoátot, s erősen rácsavarjuk mindegyik üveg tetejét.
  7. Kikészítünk ehhez a mennyiséghez 2 db nagyobb lábost, amiben a dunsztolást fogjuk csinálni. A lábosok aljára rakunk 2-3 sor újságpapírt, s belerakosgatjuk az üvegeket. Az üvegek közé is teszünk összetekert újságpapírt, hogy forrás közben nehogy összeütődjenek az üvegek, mert akkor el is törhetnek.
  8. Ezután a lábasokba annyi hideg vizet öntünk, hogy a befőttes üvegek kupakja kb. 1 cm-re kilátsszon, s felrakjuk a gázra. Meggyújtjuk alatta a gázt, rárakjuk a fedőt, s 2,5-3 óra hosszát dunsztoljuk, takarék lángon a meggybefőtteket.
  9. 2,5 óra után kiveszünk 1-2 üveget, hogy lemeózzuk, de természetesen konyhai kesztyű segítségével, mert nagyon forró az üveg. Ha azt látjuk, hogy már gyöngyözik a befőttlé, akkor el is készült, elzárhatjuk alatta a gázt, s a fedőt rajta hagyjuk, amíg ki nem hűl, azaz kb. 8-10 óráig. Ha még nem gyöngyözik, akkor még kb. fél órát hagyjuk a gázon, hogy teljesen elkészüljön.
  • elkészítettem: 39 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 392
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Katrin

Mióta szakács: 2015.05.22.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: befőttek
nehézség: közepes
szezon: nyár
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: télire, fűszerek házilag, kompót

egyéb elnevezések

befőtt házilag, meggykompót télire, meggybefőtt

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

833
meggy 5 kg
cukor 2 kg
fahéj 1 kávéskanál
nátrium-benzoát 1 kk
víz 5 l