Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Matchamisu - Tiramisu zöldteával

Matchamisu - Tiramisu zöldteával
Matchamisu - Tiramisu zöldteával
40 perc / előkészület: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legkedvesebb édességünk. Nincs más, amit szívesebben ennénk, amikor ritkán édeset kívánunk, és ha megoldható, csak ezt készítem. Hasonlóan a chiffon tortához, ez is zöldtea porból, a matchából készül.
Néhány recept található az interneten, elkészítésük sok mozzanatban eltér, de sokban hasonló is. Legtöbbjük a piskótát és a port egyszerűen összetöri, turmixolja, ennél sokkal kevesebb folyadékkal, amíg egy pépet nem kapnak. Nekem ez nem jött be. Szeretem érezni, látni a piskótát, így én maradtam a viszonylag hagyományos küllemnél.
A teaporból mindig annyit adagoljunk, amennyit kóstolás útján jónak találunk. A fent leírt mennyiség, kicsit több, annál, amit én ebbe itt most tettem. Nem árt.
A sárgabarackkal történő házasság ötlete - ami igazán remek - a számomra legkedvesebb fotóstól való. Ő Keiko Oikawa.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szeretettel mindenkinek, akinek van lehetősége kipróbálni. Érdemes.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a zöldteát. A fenn megadott mennyiségből 6 g-ot, azaz 6 csapott teáskanálnyit forráspont alatt lévő, 3 dl vízbe tesszük, és simára keverjük. Hozzáadjuk a szakét vagy bort. Félretesszük.
  2. Szétválasztjuk a tojássárgákat a fehérjétől. A sárgákhoz adjuk a cukor felét, és géppel fehéredésig habosítjuk és belekevrjük a mascarponét. Ekkor kettéválasztjuk.
  3. Az egyik felébe szitáljunk 10 g, 10 tk zöldteát. Keverjük csomómentesre. Apró pöttyök előfordulhatnak, de ez nem baj. A tea gyártmányától függően a szín ilyenkor a halvány mentától az erős fűzöldig változhat. A matcha csak akkor lesz intenzív zöld, ha nedvességet kap. A másik felébe keverjük bele az előtte pürésített sárgabarackot. Ha szeretnénk, természetesen tehetünk bele több zöld tea port, ezt kóstolással ellenőrizzük, mennyire szeretnénk intenzívre készíteni.
  4. Kezdjük el felverni a tojásfehérjét. Amikor már félig keményre vertük, de még elég laza, kezdjük el belekeverni a cukor másik felét apránként. Addig keverjük, amíg a hab szép csúcsokat képez, és a tálat oldalra döntve nem mozdul, vagy alig.
  5. A hab egyik felét forgassuk bele a zöld, a másik felét a sárga krémbe.
  6. Vegyünk egy 20x25-ös kisméretű tepsit. A babapiskótát talpukkal 1-2 másodpercre mártsuk a szakés zöldteába, de ne áztassuk el teljesen. Tegyünk egy réteget a tepsi aljára.
  7. Erre kenjük a zöld krémet.
  8. Tegyük le a következő sort. Erre kerül a barackos krém.
  9. A tetejét szórjuk meg a maradék 1 g zöldteával szitálva, majd tegyük hűtőbe egy éjszakára!
  10. Másnap fogyasztható. Addigra a piskóta felszívja a maradék nedvességet a krémekből, és szeletelhető lesz (ezért ne áztassuk el teljesen). Kockákra vágva tálaljuk.

  • tepsi mérete: 20x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 23 140
elküldve: 0
receptkönyvben: 255
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

matcha tiramisu, zöldteás tiramisu sárgabarackkal

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

modosa
modosa / modosa Thu, 2011-04-07 21:43

Jó hírem van: hosszas keresgélés után találtam elfogadható áron matcha-t : 20 gr 200 forint!
Az üzlet nagyon kedves tulajdonosa azt ígéri, hogy folyamatosan lehet majd nála kapni.
A bolt neve Ázsiai ízek, a cím 2. kerület, Szépvölgyi út 2/b (Kolosy tértől 2 perc séta a Duna felé).
Eszter, azóta erre a sütire áhítozom, szóval jó kis hétvégi lakoma néz ki :)))) pusziA

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-04-07 21:51

Juhu!!!!!
Ez nagyon jó hír! És jó ár!
Köszi! :-)
Tipp: úgy adagold a mennyiséget, ahogy neked ízlik. Ha több port szeretnél beletenni, bátran borítsd, én ennél nem tettem. Azóta már én is kicsit többel készítem - kb ahhoz igazítottam már a mennyiséget az itteni receptben. De van úgy, hogy még többet tolok bele. Szóval, csak bátran, ne sajnáld. :-)
Ölel, puszil!

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2010-09-27 19:53

Kedves Eszter!Ez volt az?Vagy nem?Nagyon fincsi volt!Nagyon nagyon!!!Puszi.Bogi

Aurore
Aurore / Aurore Thu, 2010-04-22 22:39

Nagyon jól néz ki,és biztosan finom,különleges íze van,biztosan ki fogom próbálni,de azt hiszem,kimaradt a leírásból,hogy a mascarpone mikor kerül bele...
Üdv:Hajni

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-04-23 11:59

Szia Hajni!
Nagyon köszi, hogy szóltál! Máris javítottam!
Üdv: Eszter

loncsi
loncsi Thu, 2010-04-22 14:07

Kedves Eszter!
Ez aztán különlegesség, meg fogom próbálni!
Szeretettel
loncsi

Bia
Bogi :o) / Bia Thu, 2010-04-22 13:45

Aztaaaa!Hogy te miket tudsz?Csak tátom a számat,de mindenesetre receptkönyvbe teszem,mert kihívást látok benne.Keresnem kell ezt a matchát.Jó írtam?Köszi.Bogi

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2010-04-23 12:01

Szia Bogi!
Jól írtad, ez a japán zöld tea por. Fontos, hogy nem azonos a filteres zöld teával. Interneten is lehet például rendelni, de a nagyon drágákat ne vedd meg, hajlamosak aranyárban árulni. Ami sütéshez használható, annak 10 grammja nem lenne szabad, hogy több legyen kb. 1000-1500 Ft-nál.
Puszi! Eszter

Zit
Zit / Zit Tue, 2010-04-27 21:46

Nekem még ez is aranyár. :-((( Pedig kipróbáltam volna, olyan szépséges. :-((

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-04-27 21:48

Na, és ha a barátnö Frankfurtból hazalátogat egy kis csomaggal a zsebében?... ;-))))

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-04-28 07:58

:-))) Egy kis csomag? Amennyiben nem fehér por és nem illegális... :-D Teeee! :-)))

483
mascarpone 250 g
babapiskóta 250 g
sárgabarack 50 g
matcha teapor 17 teáskanál
tojás 3 db
cukor 150 g
szaké 1 dl