Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mártott tönköly keksz

Mártott tönköly keksz
Mártott tönköly keksz
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story


Apukám nagyon szereti a mártott kekszeket egy bögre tea mellett rágcsálni.
Születésnapja alkalmából gondoltam meglepni egy olyan változattal, ami egészségesebb összetevőkből készül, mint a bolti, így elkészült az alábbi mártott keksz.
A keksz jellege miatt bármilyen teljes kiőrlésű gabonából készült liszttel kipróbálható.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A csokoládé elhagyható, lehet helyette porcukorból mázat készíteni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Gyújtsuk be a sütőt 170 fokra, (3-as fokozat) és béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
  2. Az olvadt vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojással.
  3. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a citromhéjjal és öntsük hozzá a vajas keveréket.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát és nyújtsuk ki 4-5 mm vékonyra.
  5. Szaggassuk ki a tetszőleges formákat, tegyük a kibélelt tepsire és süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon.
  6. Ha kihűltek a kekszek, olvasszuk fel a csokoládét vízgőz fölött és mártsuk meg a süteményeket.
  7. Hideg sütőrácson hagyjuk megszilárdulni a csokoládét.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 543
elküldve: 5
receptkönyvben: 355
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

csokis tönkölykeksz, tönkölykeksz csokiba mártva

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ninno
Ninno Fri, 2014-01-24 08:46

Én arra gondoltam , hogy Graham liszttel csinálom. Kiváncsi leszek milyen lesz. Az én párom is szeret ropogtatni valamit a kávé mellé, így gondoltam megcsinálom ezt a sütit, mert képen nagyon guszti :-))))

subidubi
subidubi Sat, 2012-12-08 21:13

Szia Receptműves! Nagyon ígéretes a recept, jó, hogy bekerült a főoldali cikkbe, és rátaláltam! Egy gondom van csak vele: összegyúrás után alig lehetett kinyújtani, össze-vissza szakadt. Van esetleg tipped, mitől lehetett ez és mit lehet kezdeni vele ilyenkor? Előre is köszönöm!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Sat, 2012-12-08 21:25

Szia, ha nagyon szakad, egy picit érdemes betenni a hűtőbe a tésztát, tényleg csak addig, amíg kissé lehűl, nagyon ne dermedjen meg, mert akkor azért nem lehet nyújtani-szaggatni...
Üdv, Memi

muci6305
muci6305 Sun, 2012-12-02 18:51

Nagyon szuper recept, főleg ahol cukorbeteg is van a családba, bár a nem cukrosok is imádják.Én a csokizást úgy oldottam meg hogy sütőpapiron egymás mellé raktam a kisült kekszeket és a csokival áthúztam keresztbe néhol nagyobb pöttyök is lettek, de amikor rászárad nagyon szép lett és így gyorsabb, elfogyni is gyorsan fogy! Nagyon szereti mindenki egy baja van, hogy azért a tönkölybúza liszt nagyon drága. Nagyon szépen köszönöm a receptet!

Receptműves
Receptműves / Receptműves Fri, 2011-03-25 12:09

Szia Teki, bizony citromos-mandulás rozskeksz volt a reggeli :-) A csokiba mártás tényleg kissé kényes, ha túlhevíted a csokit kicsapódik a kakaóvaj, ha meg túl hűvös, akkor a 10 dkg felragad egy kekszre (enyhe túlzással) :-D Szóval én is profi eszközzel készítem, ami egy villa és egy tiszta fogpiszkáló (azzal húzom le a sütiről a felesleget, illetve 35 fok körül szoktuk felmelegíteni a csokit és vissza kell hűteni 32 fokra (ezt tiszta digitális hőmérővel is ellenőrizni lehet), ha tovább hűl a csoki, újra melegítés 35-ig, újra hűtés...
Jó játék (persze a profik ezt temperálóval megoldják) :-)))
Szép napot, Memi

tekiroll
tekiroll Fri, 2011-03-25 14:24

Tyű! Köszönöm a választ! Már nem volt hiábavaló felkelnem! :)

tekiroll
tekiroll Fri, 2011-03-25 07:48

Jó reggelit egy fincsi keksz és kávé mellett! :) Nem akarom ám én sem egy hétnél tovább tartani, azért addigra el fog fogyni! De akkor az egy hét az okés! :)
Szakmai/technikai kérdés... Ez a csokiban mártás hogy működik nálad? Mert a 100 g csoki felolvasztva nem túl nagy mennyiség, hogy bele tudjam mártani. Vagy kisebb edényt kéne használnom... Mindenesetre nekem már karácsonykor is meggyűlt a bajom a mártogatásoknál. Meg ha csak simán mártom, akkor nagyon sokat felvesz, akkor nem elég a 100 g. Nem? Én késsel szoktam elkenegetni rajta a csokit. Még jó, hogy imádok szötymörögni. :)
Bocs, tudom, hogy nagyon amatőr a kérdés!
Ha majd nyitsz főzősulit, az elsők közt iratkozom be! :)
Szép napot!

tekiroll
tekiroll Thu, 2011-03-24 13:38

Szia Memi! Ez nekem nagyon bejött! Köszi! :) Meddig tartható el szerinted? Szeretném korlátozni a kekszfogyasztásom... :)

bjudo
bjudo Sat, 2010-11-27 12:34

Szia Receptműves?
Mennyi tojás kell hozzá? Mert a hozzávalók közül kimaradt...:)

906
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 35 dkg
vaj 20 dkg
cukor 10 dkg
szódabikarbóna 1 kk
citromhéj 0.5 kk
csokoládé 10 dkg
tojás 1 db