Nosalty Logó

Mártott tönköly keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Ezen a képen: Mártott tönköly keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 906 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 3619 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
Összesen 450 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    51.7 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    155 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    854.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    101.8 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    362 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    355 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    217 micro
Összesen 906 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    63.7 g

Zsír

  • Összesen
    206.6 g
  • Telített zsírsav
    122 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    60 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    618 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3418.5 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    632 mg
  • Foszfor
    1753 mg
  • Nátrium
    691 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    407.4 g
  • Cukor
    172 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    109.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1447 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    186 micro
  • Kolin:
    180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    360 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    866 micro
Összesen 3619 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 26% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    78 mg
  • Foszfor
    217 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    179 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    176 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 450 Kcal

Elkészítés

  1. Gyújtsuk be a sütőt 170 fokra, (3-as fokozat) és béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
  2. Az olvadt vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tojással.
  3. A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a citromhéjjal és öntsük hozzá a vajas keveréket.
  4. Gyúrjuk össze a tésztát és nyújtsuk ki 4-5 mm vékonyra.
  5. Szaggassuk ki a tetszőleges formákat, tegyük a kibélelt tepsire és süssük aranyszínűre 30-35 perc alatt az 1. pontban írt hőfokon.
  6. Ha kihűltek a kekszek, olvasszuk fel a csokoládét vízgőz fölött és mártsuk meg a süteményeket.
  7. Hideg sütőrácson hagyjuk megszilárdulni a csokoládét.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sűtés ideje: 30 perc
  • Feltöltés dátuma: 2010. November 27.

Ajánló

A csokoládé elhagyható, lehet helyette porcukorból mázat készíteni.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Receptműves 119 recept

Apukám nagyon szereti a mártott kekszeket egy bögre tea mellett rágcsálni. Születésnapja alkalmából gondoltam meglepni egy olyan változattal, ami egészségesebb összetevőkből készül, mint a bolti, így elkészült az alábbi mártott keksz. A keksz jellege miatt bármilyen teljes kiőrlésű gabonából készült liszttel kipróbálható.  

Hozzászólások

bjudo

Szia Receptm?ves? Mennyi tojás kell hozzá? Mert a hozzávalók közül kimaradt...:)

Receptműves

1 db, köszi az észrevételt, javítom :-)

Törölt felhasználó

Szia Memi! Ez nekem nagyon bejött! Köszi! :) Meddig tartható el szerinted? Szeretném korlátozni a kekszfogyasztásom... :)

Receptműves

Szia Teki, nálunk eddig max 1 hétig állt el, tovább nem tudtam tesztelni, mert befaltuk :-)

Törölt felhasználó

Jó reggelit egy fincsi keksz és kávé mellett! :) Nem akarom ám én sem egy hétnél tovább tartani, azért addigra el fog fogyni! De akkor az egy hét az okés! :) Szakmai/technikai kérdés... Ez a csokiban mártás hogy m?ködik nálad? Mert a 100 g csoki felolvasztva nem túl nagy mennyiség, hogy bele tudjam mártani. Vagy kisebb edényt kéne használnom... Mindenesetre nekem már karácsonykor is meggy?lt a bajom a mártogatásoknál. Meg ha csak simán mártom, akkor nagyon sokat felvesz, akkor nem elég a 100 g. Nem? Én késsel szoktam elkenegetni rajta a csokit. Még jó, hogy imádok szötymörögni. :) Bocs, tudom, hogy nagyon amat?r a kérdés! Ha majd nyitsz f?z?sulit, az els?k közt iratkozom be! :) Szép napot!

Receptműves

Szia Teki, bizony citromos-mandulás rozskeksz volt a reggeli :-) A csokiba mártás tényleg kissé kényes, ha túlhevíted a csokit kicsapódik a kakaóvaj, ha meg túl h?vös, akkor a 10 dkg felragad egy kekszre (enyhe túlzással) :-D Szóval én is profi eszközzel készítem, ami egy villa és egy tiszta fogpiszkáló (azzal húzom le a sütir?l a felesleget, illetve 35 fok körül szoktuk felmelegíteni a csokit és vissza kell h?teni 32 fokra (ezt tiszta digitális h?mér?vel is ellen?rizni lehet), ha tovább h?l a csoki, újra melegítés 35-ig, újra h?tés... Jó játék (persze a profik ezt temperálóval megoldják) :-))) Szép napot, Memi

Törölt felhasználó

Ty?! Köszönöm a választ! Már nem volt hiábavaló felkelnem! :)

Törölt felhasználó

Nagyon szuper recept, f?leg ahol cukorbeteg is van a családba, bár a nem cukrosok is imádják.Én a csokizást úgy oldottam meg hogy süt?papiron egymás mellé raktam a kisült kekszeket és a csokival áthúztam keresztbe néhol nagyobb pöttyök is lettek, de amikor rászárad nagyon szép lett és így gyorsabb, elfogyni is gyorsan fogy! Nagyon szereti mindenki egy baja van, hogy azért a tönkölybúza liszt nagyon drága. Nagyon szépen köszönöm a receptet!

Receptműves

Örülök, hogy ízlik, ha fele arányban sima liszttel keverjük, akkor is már egészségesebb ;-)

Törölt felhasználó

Szia Receptm?ves! Nagyon ígéretes a recept, jó, hogy bekerült a f?oldali cikkbe, és rátaláltam! Egy gondom van csak vele: összegyúrás után alig lehetett kinyújtani, össze-vissza szakadt. Van esetleg tipped, mit?l lehetett ez és mit lehet kezdeni vele ilyenkor? El?re is köszönöm!

Receptműves

Szia, ha nagyon szakad, egy picit érdemes betenni a h?t?be a tésztát, tényleg csak addig, amíg kissé leh?l, nagyon ne dermedjen meg, mert akkor azért nem lehet nyújtani-szaggatni... Üdv, Memi

Törölt felhasználó

Én arra gondoltam , hogy Graham liszttel csinálom. Kiváncsi leszek milyen lesz. Az én párom is szeret ropogtatni valamit a kávé mellé, így gondoltam megcsinálom ezt a sütit, mert képen nagyon guszti :-))))

Címlapról ajánljuk

További cikkek