Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marengo-i csirke

Marengo-i csirke
Marengo-i csirke
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Napóleon csatái estéjén szívesen fogyasztott egyszerű sült csirkét. A marengói csata éjjelén is egy csirke sütésével foglalatoskodott szakácsa, Dunant. Ám amikor Dunant hírt kapott arról, hogy a francia sereg mily fényes győzelmet aratott, meglepetésében kiejtette kezéből a paradicsomszószt, ami a már elkészült csirkére ömlött. A hadvezér viszont már a közelben volt, úgyhogy Dunant-nak nem maradt ideje újabb csirkét készíteni. Merész elhatározással a paradicsomos csirkét elkezdte fűszerezni, és mint kiderült, elnyerte gazdája tetszését az új fogással.
Nálunk ünnepi étel. Édesapám főzi minden évben a születésnapomra, mert tudja, hogy imádom.:)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Tükörtojás helyett készíthetünk snidlinges-petrezselymes omlettet is hozzá.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkét feldaraboljuk, besózzuk. Lisztben megforgatjuk, kevés zsíron megpirítjuk. 
  2. A maradék zsíron megforgatjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felszeletelt gombát, a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
  3. A csirkét visszatesszük az edénybe. Kevés borral meglocsoljuk, fedő alatt puhára pároljuk. 
  4. A kenyérszeleteket a vajon megpirítjuk. A tojásokból tükörtojást készítünk.
  5. Tálaláskor a tál közepére rendezzük a csirkedarabokat, bevonjuk a raguval, és köréhelyezzük a pirítós szeleteket. Végül a csirkére tesszük a tükörtojást, és meghintjük petrezselyemmel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 34 597
elküldve: 6
receptkönyvben: 400
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Dóri

Mióta szakács: 2010.08.22.
19 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pirított csirke Marengo módra, Napóleon csirkéje

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

oreganyo
oreganyo Sat, 2014-01-11 05:44

Kedves Dóri!
Csatlakozom Mézescsuporhoz, köszönöm a régen keresett receptet.
Öreganyó

szépróza
szépróza / szépróza Sat, 2010-09-25 13:28

nagyon jól hangzik, valamikor tuti kipróbálom.

még annyit, h valószínűleg nem a te hibád, hanem a szerkesztőé, de ha a hely nevét 'marengó'-nak ejtjük (mint ahogy tudomásom szerint így kell), akkor a név i-képzős formáját helyesen így írjuk: marengói.

természetesen, ez az étel ízéből semmit nem von le ;-)

dorka84
Dóri / dorka84 Sat, 2010-09-25 20:41

Szia szépróza....mindenképpen próbáld ki és írd meg milyen lett....amúgy a névelírás az én hibám :(

szépróza
szépróza / szépróza Sun, 2010-09-26 10:31

okés, majd beszámolok :-) csak sajna mostanában nincs időm főzni...
az ilyen hibák mindig a szerkesztő lelkén száradnak, elvégre ők azért vannak, h javítsák az ilyeneket. (tudom, miről beszélek, én is szerkesztő (is) vagyok.)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-09-25 10:59

Kedves Dóri!
Köszönöm a receptet, már régen kerestem, és Te most feltetted, hála érte:()

dorka84
Dóri / dorka84 Sat, 2010-09-25 20:38

Igazán nincs mit mézescsupor :) Sajnos nem sokan ismerik ezt az ételt ......pedig nagyszerű :)

996
csirke 1.2 kg
mangalica zsír 8 dkg
vaj 4 dkg
gomba 20 dkg
tojás 4 db
fehérbor 1.2 dl
fokhagyma 1 gerezd
paradicsom 2 nagy db
finomliszt 4 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kenyér 4 szelet