Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Marcipános-túrós püspökkenyér

Marcipános-túrós püspökkenyér
Marcipános-túrós püspökkenyér
110 perc / előkészület: 45 perc sütés: 65 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Minden ízében karácsonyi sütemény, nem éppen a diétás fajtából. Na, de melyik karácsonyi süti lenne az?!
Kisebb módosításokkal készítettem ugyan, de az alaprecept innen.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A marcipántöltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A marcipántöltelékhez a felkockázott marcipánmasszát és az apróra vágott szárított sárgabarackot összegyúrjuk a kétféle cukorral. Kb. 30 centi hosszú hengert formálunk belőle, fóliába tekerjük és hűtőbe tesszük.
  2. A villával összetört túrót összedolgozzuk a tojásokkal, a cukorral, a rummal és a mandulaaromával.
  3. A megmosott és leszárított mazsolát a kandírozott narancshéjjal és a mandulával együtt egy nagyobb serpenyőben, állandóan kevergetve összemelegítjük. Hozzákeverjük a sütőporos, mézeskalács-fűszeres lisztet.
  4. Az olvasztott vajat és a lisztes egyveleget felváltva, kisebb adagokban a tojásos-túrós masszához dolgozzuk.
  5. A tésztát enyhén lisztezett felületre téve kb. 30 centi hosszú cipóvá formáljuk, és hosszanti irányban a közepébe mélyedést formálunk.
  6. Ebbe tesszük a fóliából kicsomagolt marcipántölteléket és gondosan összehajtjuk a tetején a tésztát, alaposan összenyomkodjuk.
  7. Vékonyan vajazott sütőlapra tesszük a püspökkenyeret, köré többrétegű, széles alufóliából csíkot tekerünk, hogy segítsen tartani sütés közben a tészta formáját.
  8. 160 fokra előmelegített sütőbe téve, 20 percenként a tetejét olvasztott vajjal megkenegetve, kb. 60-70 perc alatt megsütjük. (Ha a teteje nagyon elkezdene pirulni, konyhai papírtörlővel letakarjuk.)
  9. A még forró püspökkenyérre kenjük a maradék vajat és meghintjük kétféle cukorral.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 35 801
elküldve: 2
receptkönyvben: 423
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

püspükkenyér túróval és marcipánnal, marcipánnal töltött túrós püspökkenyér

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-01-02 22:43

A süti tökéletes, ez volt idén karácsonykor az első süti, ami az utolsó morzsáig elfogyott!
Annyit módosítottam, hogy narancshéj helyett aszalt áfonyát tettem bele (ugyanezt gyúrtam a marcipánba is), mandula helyett pedig diót. Fantasztikusan finom! Ezt tuti megcsinálom minden évben, no persze az illata is csuda fincsi, igazi karácsonyi ízében, illatában, küllemében egyaránt.
Köszönöm a receptet!
Üdv.: Szilvi

petra
Petra / petra Mon, 2009-09-28 13:24

kedves Ágnes,
Sajnálom, hogy nem sikerült a süti:-(
Nekem is megrepedt hosszanti irányban sütés közben- látszik is a fotón. De ez csak esztétikailag bosszantja az embert...
Azt viszont nem értem, hogy miért nem sült át teljesen.
Ami pedig a marcipános részt illeti: az már a leírásból kiderül, hogy középen van a töltelék, henger formában, következésképpen minden szeletnek csak a közepén van egy is marcipános rész, nem mindenhol:-)
Megér még egy próbát, mert finom süti. Remélem legközelebb sikerül!
üdvözlettel
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-09-27 13:45

Én most készítettem el,mert nagyon igéretes volt a hozzávalók alapján, de sajnos nem úgy sikerült mint a képen, pedig nem vagyok kezdő háziasszony. A belseje olyan lett, mint a keletlen kenyér (nyers és sűrű) A tésztához tettem még 5 dkg porcukrot, de még így sem mondhatni édesnek. A külseje kérges és meg is repedt egy helyen, pedig lassú tűzön vajjal kenegetve sütöttem 65 percet.
Ráadásul a marcipán egy szeletnek kb. 1/10-ed része. Alaposan meg kell dolgozni azért az egy kis marcipán falatért, ami viszont nagyon finom.

MiniMe9
MiniMe9 Thu, 2009-09-10 20:20

Ha bejön a hűvösebb idő, akkor kipróbálom, mert ezt a sütit szeretném karácsonykor megsütni, és már lassan nyár eleje óta szemezek vele, mert annyira szép. :)

929
tehéntúró 25 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 10 dkg
tojás 2 db
mandulaaroma 3 ml
rum 3 ek
mazsola 20 dkg
kandírozott narancshéj 10 dkg
mandula 10 dkg
sütőpor 1 csomag
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
finomliszt 50 dkg
marcipán 10 dkg
aszalt sárgabarack 5 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
vaj 15 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag