Marcipános-csokis kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Fahéj

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 15% Zsír
Összesen
1030
Kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
280g tej157 kcal
-
4g só0 kcal
-
100g marcipán462 kcal
-
100g csokoládé546 kcal
Összesen
4115
Kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
41.4g finomliszt151 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
23.2g tej13 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
8.3g marcipán38 kcal
-
8.3g csokoládé45 kcal
Összesen
340
Kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 18.7 g
Zsír
-
Összesen 36.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 890.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 214 mg
-
Nátrium 438 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.9 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 23.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
1030
Kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 74.9 g
Zsír
-
Összesen 144.4 g
-
Telített zsírsav 74 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 223 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3562.5 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 481 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 268 mg
-
Foszfor 854 mg
-
Nátrium 1754 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 615.5 g
-
Cukor 213 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 94 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 686 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 329 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 184 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 121 micro
Összesen
4115
Kcal
- 8% Fehérje
- 66% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 10% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 145 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 7.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Összesen
340
Kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
2.5 dkg friss élesztő
-
10 dkg vaj
-
2.8 dl tej
-
1 kávéskanál só
-
10 dkg marcipán
-
10 dkg csokoládé
Elkészítés
- A lisztet keverőtálba szitáljuk, eloszlatjuk benne a sót meg a cukrot. Közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy mokkáskanálnyi cukorral, fél dl langyos tejet öntünk hozzá, és finoman megkeverjük, hogy az élesztős tejbe egy kevés liszt is vegyüljön. Hagyjuk megkelni ezt a gyorskovászt.
- Ekkor összekeverjük az összes liszttel, és a meglangyosított tejet hozzáadagolva megdagasztjuk. Közben hozzádolgozunk 5 dkg megolvasztott vajat is. Letakarva kétszeresére kelesztjük. (kb. 3/4 óra)
- Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Nagyjából 40x40 cm-es négyzetté kinyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, ráreszeljük-daraboljuk a marcipánt, ugyanígy a csokit. Rászórhatunk még 1-2 evőkanál cukrot, ha édesebben szeretjük. Feltekerjük, négy darabra vágjuk, és egy kivajazott sütőformába helyezzük szorosan egymás mellé a tekercseket. Letakarva pihentetjük kb. 15-20 percig, amíg megint elkezd nőni. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A kalácsot a meleg sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a tetejét megkenjük vajjal, pár perc múlva kivesszük a formából, és rácsra vagy deszkára tesszük hűlni.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2013
- Feltöltés dátuma: 2017. április 08.
Ajánló
Bármilyen csoki jó hozzá. Pl. készítettem már narancsos töltelékűvel, mogyoródarabossal, de sima étcsokival is. Minddel finom. Nem baj, ha a töltelék nem folyamatos benne, hanem darabosan van. Annál érdekesebb ráharapni egy-egy kis finomságra.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Fahéj
288 recept
Nagy kedvencem az étcsokival bevont marcipán, aki ismer, tudja. Így minden nevezetes napomon megajándékoznak vele szeretteim. Legutóbb annyi összegyűlt, hogy enyhén szólva is túlzás lett volna mindet befalni csak úgy magában. Akkor találtam ki ezt a kalácsot, amibe a marcipánon kívül még a felhalmozott ajándékcsokikat is bele lehetett dolgozni. Annyira bevált, hogy azóta direkt emiatt a kalács miatt is képes vagyok marcipánt venni.
Hozzászólások (3)
Végre valami, ami nem medvehagymás, sonkás, répás, vagy tojásos - és mégis ünnepi! Szavaztam! :-)
Nagyon köszönöm! :)
Kedves Fahéj! Nagyon guszta a kalácsod, - de ünnepkor nem szoktam új receptet kipróbálni - inkább a beváltnál maradok, majd más alkalommal viszont ki kell próbálnom. A storyban említett marcipánod a mi családunkban is nagy kedvenc, viszont van itthon egy korábbi vásárlásból a polcon maradt és feledésbe merült marcipán darabom, amit celofánszer? csomagolásban árulnak (mint egy szappan darab úgy néz ki), nálam ez sajnos beton keménység?vé vált, még nem dobtam ki, (mondván talán lesz ötlet az újra hasznosítására). Tudnál segíteni, lenne ötleted a frissítésre vonatkozóan. H? hatására vajon megpuhulna, vagy reszeljem le és kevés víz hozzáadásával próbáljam összedolgozni? Sajnálnám kidobni, mivel romlásnak semmi jele, csupán kemény, de az nagyon. Köszönet a receptért. üdvözlettel: Margó
Kedves Margó! Hogy ?szinte legyek, én se szoktam új receptekkel foglalkozni ünnepekkor, mert a hagyomány az hagyomány, nekünk a megszokott ünnepi ételeink is hozzátartoznak a jeles nap hangulatához. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos ünnepi ételeknek mind megvan a jelentése, a szimbolikája. Aki az ünnepet a valódi jelentése miatt ünnepli, az szerintem nem is igen tér el a hagyományoktól. De mindenkinek szíve joga, hogy újít-e vagy sem. Én azok miatt neveztem ezt a receptet a versenyre, akiknek nem olyan fontos a megszokott ünnepi menü. A marcipán (ha min?ségi) meg a csokoládé (ha szintén min?ségi) különlegessé, így ünnepivé varázsolja ezt a sima kis kalácsot. Áldott húsvétot kívánok! Üdvözlettel: Fahéj
Kedves Fahéj! Ne haragudj, azt hiszem félreértettél nem kritika volt részemr?l, inkább szabadkozás, hogy miért nem most próbálom ki az egyébként tetsz? receptedet, - az meg végképp nem volt nálam képben (az én hibám persze), hogy nem voltam tudatában, hogy a recepted a versenyre került beküldésre. Semmi bajom az újítókkal, s?t én magam is szeretek új dolgokat kipróbálni, csak a magam részér?l, azért nem ünnepkor teszem, mivel ilyenkor több a teend?m, így nagyobb az esély rá, hogy valamit elronthatok és azt nem szeretném. Viszont a tanácsodat, javaslatodat reméltem a szerencsétlen kiszáradt, megkeményedett marcipánommal kapcsolatban, hogy életre kelthet?-e vagy reménytelen és kidobandó. Köszönöm a jókívánságot és én is kívánok áldott békés szép ünnepet neked és szeretteidnek. Üdvözlettel: Margó
Kedves Margó! Most én is úgy kezdem, hogy ne haragudj! El?ször is, mert teljesen megfeledkeztem a marcipánodról, miközben írtam a választ. Nem tudom, mit lehet tenni a kiszáradt marcipánnal. Nekem is volt, amelyik az az étcsokival bevont hosszúkás, félhenger alakú fajta, de a csokiréteg megóvta a teljes kiszáradástól. Ha teljesen kiszáradt volna, én akkor is ráreszeltem volna a kalácstésztára, mert szerintem az olvasztott margarintól, csokitól, meg a tészta nedvességtartalmától biztos megpuhul, amíg megsül a kalács. Másodszor pedig abszolút nem tartottam kritikának, amit írtál, és amit válaszoltam, az is inkább arról akart szólni, hogy a te oldaladon állok. :) Szeretettel üdvözöllek: Fahéj
Kedves Fahéj! Köszönöm kedves válaszodat, úgy látszik én értettelek félre. Sajnálom. Ki fogom próbálni, kiegészítve a mindkett?nk által kedvelt marcipánnal, remélem beválik az elgondolásod, ami jónak t?nik, esetleg kiegészítésül plusz csokit is teszek hozzá. A pogácsáid eszméletlenül jól néznek ki, különösen a töpörty?s azt is muszály lesz kipróbálni, pedig nemrég sütöttem süt?tökkel,de erre most igencsak ráindultam, nagyon könny?, guszta. Pár éve az unokahugom fiának ballagására egy csokor töpörty?s pogácsát vittem, (az a kedvence) hurkapálcára t?ztem a pogikat, nagy sikere volt, már a buszmegállóban megszólítottak, dícsérték. Nagyon sok jó receptet tettél fel, nem véletlenül figyeltem fel a receptjeidre. Köszönöm a segítségedet. Szeretettel: Margó
Kedves Margó! Jól kitaláltad ezt a "pogácsacsokrot". :) Nagyon jó ötlet! A töpörty?s pogi nekem is kedvencem, de ajánlom figyelmedbe a túrós-füstölt sajtos pogimat, ami olyan puha, olyan könny?, majd elrepül. Úgy van fent, hogy "Túrós pogácsa 6.-füstölt sajtos". A kép nem a legsikerültebb róla, de mióta sütöm, azóta kiszorította a családi kedvenc krumplis pogit a vezet? helyér?l. :)) Jó húsvéti készül?dést! Fahéj
Kedves Fahéj! Örülök, hogy én is adhattam ötletet. Köszönöm a túrós-füstölt sajtos pogi javaslatodat, - már ki is nyomtattam - mostanában úgy is rá vagyunk kattanva a túrós pogira. Viszont már sorszámot kell az elkészítend? receptjeidnek adnom, beütemeztem a medvehagymás csigádat, a babos pogi is nagyon izgatja a fantáziámat, és a valódi töpörty?söd is várólistán van. Most viszont még valami krémeset lenne jó alkotni húsvétra, a beigli már készen van - húsvétra is szoktam sütni, férjem egyik nagy kedvence - a mágnás pite is, a kalács holnap kerül sorra. A barátn?m egy gyorsan készíthet? citromos álomról mesélt, amit jó lenne még elkészíteni az ünnepre. Neked is örömteli készül?dést és szép ünnepet! Margó
Kedves Fahéj! Édesanyámnak készítettem el ezt a csodás kalácsot Anyák-napja alkalmából és nagyon nagy sikere volt. Köszönöm szépen, hogy megosztottad a "nagyközönséggel" a receptedet és így én is örömet szerezhettem vele ! Már több kelttészta receptet kipróbáltam T?led; jelentem még sosem ért csalódás, csak elismerés és dícséret ! Természetesen a szakács-értesít? be van állítva, nehogy lemaradjak a legújabb finomságodról!
Nagyon boldoggá tetted a napomat ezzel a hírrel! Annyira megtisztel?, hogy ezt a sütit választottad anyák napjára! Köszönöm neked! Örülök, hogy tetszenek a kelt tészta receptjeim, hiszen nekem is mind a szívem csücske. :) Imádom a kelt tésztát, jó vele dolgozni amíg készül és finom is nagyon a végeredmény. Üdv: Fahéj