r
Nosalty Logó

Marcipános-csokis kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Marcipános-csokis kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1030 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 4115 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 340 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    18.7 g

Zsír

  • Összesen
    36.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    890.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.9 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    172 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    168 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 1030 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    74.9 g

Zsír

  • Összesen
    144.4 g
  • Telített zsírsav
    74 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3562.5 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    268 mg
  • Foszfor
    854 mg
  • Nátrium
    1754 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    615.5 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    94 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    686 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    17 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    329 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    671 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    184 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 4115 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 66% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    294.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    145 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 340 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet keverőtálba szitáljuk, eloszlatjuk benne a sót meg a cukrot. Közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy mokkáskanálnyi cukorral, fél dl langyos tejet öntünk hozzá, és finoman megkeverjük, hogy az élesztős tejbe egy kevés liszt is vegyüljön. Hagyjuk megkelni ezt a gyorskovászt.
  2. Ekkor összekeverjük az összes liszttel, és a meglangyosított tejet hozzáadagolva megdagasztjuk. Közben hozzádolgozunk 5 dkg megolvasztott vajat is. Letakarva kétszeresére kelesztjük. (kb. 3/4 óra)
  3. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk. Nagyjából 40x40 cm-es négyzetté kinyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, ráreszeljük-daraboljuk a marcipánt, ugyanígy a csokit. Rászórhatunk még 1-2 evőkanál cukrot, ha édesebben szeretjük. Feltekerjük, négy darabra vágjuk, és egy kivajazott sütőformába helyezzük szorosan egymás mellé a tekercseket. Letakarva pihentetjük kb. 15-20 percig, amíg megint elkezd nőni. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  4. A kalácsot a meleg sütőbe tesszük, és szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve a tetejét megkenjük vajjal, pár perc múlva kivesszük a formából, és rácsra vagy deszkára tesszük hűlni.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2013
  • Feltöltés dátuma: 2017. április 08.

Ajánló

Bármilyen csoki jó hozzá. Pl. készítettem már narancsos töltelékűvel, mogyoródarabossal, de sima étcsokival is. Minddel finom. Nem baj, ha a töltelék nem folyamatos benne, hanem darabosan van. Annál érdekesebb ráharapni egy-egy kis finomságra.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagy kedvencem az étcsokival bevont marcipán, aki ismer, tudja. Így minden nevezetes napomon megajándékoznak vele szeretteim. Legutóbb annyi összegyűlt, hogy enyhén szólva is túlzás lett volna mindet befalni csak úgy magában. Akkor találtam ki ezt a kalácsot, amibe a marcipánon kívül még a felhalmozott ajándékcsokikat is bele lehetett dolgozni. Annyira bevált, hogy azóta direkt emiatt a kalács miatt is képes vagyok marcipánt venni.

Hozzászólások (3)

Levendula

Végre valami, ami nem medvehagymás, sonkás, répás, vagy tojásos - és mégis ünnepi! Szavaztam! :-)

Fahéj

Nagyon köszönöm! :)

dadimami

Kedves Fahéj! Nagyon guszta a kalácsod, - de ünnepkor nem szoktam új receptet kipróbálni - inkább a beváltnál maradok, majd más alkalommal viszont ki kell próbálnom. A storyban említett marcipánod a mi családunkban is nagy kedvenc, viszont van itthon egy korábbi vásárlásból a polcon maradt és feledésbe merült marcipán darabom, amit celofánszer? csomagolásban árulnak (mint egy szappan darab úgy néz ki), nálam ez sajnos beton keménység?vé vált, még nem dobtam ki, (mondván talán lesz ötlet az újra hasznosítására). Tudnál segíteni, lenne ötleted a frissítésre vonatkozóan. H? hatására vajon megpuhulna, vagy reszeljem le és kevés víz hozzáadásával próbáljam összedolgozni? Sajnálnám kidobni, mivel romlásnak semmi jele, csupán kemény, de az nagyon. Köszönet a receptért. üdvözlettel: Margó

Fahéj

Kedves Margó! Hogy ?szinte legyek, én se szoktam új receptekkel foglalkozni ünnepekkor, mert a hagyomány az hagyomány, nekünk a megszokott ünnepi ételeink is hozzátartoznak a jeles nap hangulatához. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos ünnepi ételeknek mind megvan a jelentése, a szimbolikája. Aki az ünnepet a valódi jelentése miatt ünnepli, az szerintem nem is igen tér el a hagyományoktól. De mindenkinek szíve joga, hogy újít-e vagy sem. Én azok miatt neveztem ezt a receptet a versenyre, akiknek nem olyan fontos a megszokott ünnepi menü. A marcipán (ha min?ségi) meg a csokoládé (ha szintén min?ségi) különlegessé, így ünnepivé varázsolja ezt a sima kis kalácsot. Áldott húsvétot kívánok! Üdvözlettel: Fahéj

dadimami

Kedves Fahéj! Ne haragudj, azt hiszem félreértettél nem kritika volt részemr?l, inkább szabadkozás, hogy miért nem most próbálom ki az egyébként tetsz? receptedet, - az meg végképp nem volt nálam képben (az én hibám persze), hogy nem voltam tudatában, hogy a recepted a versenyre került beküldésre. Semmi bajom az újítókkal, s?t én magam is szeretek új dolgokat kipróbálni, csak a magam részér?l, azért nem ünnepkor teszem, mivel ilyenkor több a teend?m, így nagyobb az esély rá, hogy valamit elronthatok és azt nem szeretném. Viszont a tanácsodat, javaslatodat reméltem a szerencsétlen kiszáradt, megkeményedett marcipánommal kapcsolatban, hogy életre kelthet?-e vagy reménytelen és kidobandó. Köszönöm a jókívánságot és én is kívánok áldott békés szép ünnepet neked és szeretteidnek. Üdvözlettel: Margó

Fahéj

Kedves Margó! Most én is úgy kezdem, hogy ne haragudj! El?ször is, mert teljesen megfeledkeztem a marcipánodról, miközben írtam a választ. Nem tudom, mit lehet tenni a kiszáradt marcipánnal. Nekem is volt, amelyik az az étcsokival bevont hosszúkás, félhenger alakú fajta, de a csokiréteg megóvta a teljes kiszáradástól. Ha teljesen kiszáradt volna, én akkor is ráreszeltem volna a kalácstésztára, mert szerintem az olvasztott margarintól, csokitól, meg a tészta nedvességtartalmától biztos megpuhul, amíg megsül a kalács. Másodszor pedig abszolút nem tartottam kritikának, amit írtál, és amit válaszoltam, az is inkább arról akart szólni, hogy a te oldaladon állok. :) Szeretettel üdvözöllek: Fahéj

dadimami

Kedves Fahéj! Köszönöm kedves válaszodat, úgy látszik én értettelek félre. Sajnálom. Ki fogom próbálni, kiegészítve a mindkett?nk által kedvelt marcipánnal, remélem beválik az elgondolásod, ami jónak t?nik, esetleg kiegészítésül plusz csokit is teszek hozzá. A pogácsáid eszméletlenül jól néznek ki, különösen a töpörty?s azt is muszály lesz kipróbálni, pedig nemrég sütöttem süt?tökkel,de erre most igencsak ráindultam, nagyon könny?, guszta. Pár éve az unokahugom fiának ballagására egy csokor töpörty?s pogácsát vittem, (az a kedvence) hurkapálcára t?ztem a pogikat, nagy sikere volt, már a buszmegállóban megszólítottak, dícsérték. Nagyon sok jó receptet tettél fel, nem véletlenül figyeltem fel a receptjeidre. Köszönöm a segítségedet. Szeretettel: Margó

Fahéj

Kedves Margó! Jól kitaláltad ezt a "pogácsacsokrot". :) Nagyon jó ötlet! A töpörty?s pogi nekem is kedvencem, de ajánlom figyelmedbe a túrós-füstölt sajtos pogimat, ami olyan puha, olyan könny?, majd elrepül. Úgy van fent, hogy "Túrós pogácsa 6.-füstölt sajtos". A kép nem a legsikerültebb róla, de mióta sütöm, azóta kiszorította a családi kedvenc krumplis pogit a vezet? helyér?l. :)) Jó húsvéti készül?dést! Fahéj

dadimami

Kedves Fahéj! Örülök, hogy én is adhattam ötletet. Köszönöm a túrós-füstölt sajtos pogi javaslatodat, - már ki is nyomtattam - mostanában úgy is rá vagyunk kattanva a túrós pogira. Viszont már sorszámot kell az elkészítend? receptjeidnek adnom, beütemeztem a medvehagymás csigádat, a babos pogi is nagyon izgatja a fantáziámat, és a valódi töpörty?söd is várólistán van. Most viszont még valami krémeset lenne jó alkotni húsvétra, a beigli már készen van - húsvétra is szoktam sütni, férjem egyik nagy kedvence - a mágnás pite is, a kalács holnap kerül sorra. A barátn?m egy gyorsan készíthet? citromos álomról mesélt, amit jó lenne még elkészíteni az ünnepre. Neked is örömteli készül?dést és szép ünnepet! Margó

Love.cooking

Kedves Fahéj! Édesanyámnak készítettem el ezt a csodás kalácsot Anyák-napja alkalmából és nagyon nagy sikere volt. Köszönöm szépen, hogy megosztottad a "nagyközönséggel" a receptedet és így én is örömet szerezhettem vele ! Már több kelttészta receptet kipróbáltam T?led; jelentem még sosem ért csalódás, csak elismerés és dícséret ! Természetesen a szakács-értesít? be van állítva, nehogy lemaradjak a legújabb finomságodról!

Fahéj

Nagyon boldoggá tetted a napomat ezzel a hírrel! Annyira megtisztel?, hogy ezt a sütit választottad anyák napjára! Köszönöm neked! Örülök, hogy tetszenek a kelt tészta receptjeim, hiszen nekem is mind a szívem csücske. :) Imádom a kelt tésztát, jó vele dolgozni amíg készül és finom is nagyon a végeredmény. Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek