r
Nosalty Logó

Mandula fahéjas cukorköpenyben

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Zúza
Mandula fahéjas cukorköpenyben
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 416 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 1663 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
Összesen 481 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    26.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    562.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    136 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.4 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 416 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    107.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2248.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    559 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    544 mg
  • Foszfor
    1038 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    153.6 g
  • Cukor
    125 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    101 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 1663 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 32% Zsír
  • 10% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    31.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    649.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.4 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 481 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mandulát állandóan mozgatva enyhén megpirítjuk (olaj nélkül felhevített teflonserpenyőben).
  2. Egy kisebb fémedénybe tesszük a többi hozzávalót, és közepes hőmérsékleten folyamatosan kevergetjük. Akkor van kész, amikor a kristálycukor felolvad.
  3. Hozzáadjuk a pirított mandulát, majd villával folyamatosan forgatjuk. Ahogy a víz párolog,a szirup sűrűsödik, végül rámorzsásodik a mandulára. Csak óvatosan! Ha túl sokáig és durván forgatjuk, lepereg róla a máz.
  4. Sütőpapíron vagy fólián szétterítve kihűtjük. Ha néhol összeragadtak, szedjük szét.
  5. Jól zárhatóüvegbe tesszük, már ha eljut odáig. :)
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 73
  • Össznézettség: 72687
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 04.

Ajánló

Apró karácsonyi meglepetésnek sem rossz, pláne ha általunk dekorált csatos üvegbe tesszük. 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ismerős érzés? Télies időjárás, séta valahol a városban, mígnem egyszer csak egy lágy fuvallatnak köszönhetően orrunkat édeskés fahéjas mandulaillat csábítja el. Már messziről tudni, hogy a gőzölgő fahéjködbe burkolózva mit is árulnak. Nem éppen cukormentes csemege, de néha bűnbe lehet esni. Az utcai árusok speciális géppel készítik, a házi változat kinézetre nyilván nem lesz ugyanolyan. A receptet régebben találtam egy amerikai oldalon, ahol pekándióval készítették. Többféle létezik, van olyan is, amelyiket fűszeres tojásfehérjébe forgatva sütnek majdnem 300 fokon (hozzászólásomban megtaláljátok a receptjét). Itt most azt a "főzős" változatot írtam le, amelyik nekem bevált. Kockázatok és mellékhatások: 1) Az egész konyhát kellemes illategyveleg lengi be. 2) A ropogtatás utáni fogmosás elmulasztása nem ajánlott! 3) Egy szem sohasem elég.  

Hozzászólások (34)

Törölt felhasználó

:DDDNagyon aranyos story...Ja és kérjük kockázatok és mellékhatások elkerülése érdekében kérje ki kezel?orvosa véleményét...:DDD De ilyen finomságnál kit érdekel a véleményük!:DD Szinte érezni az illatot! Klassz kis recept!Üdv: Mrs Smith

Dacota

Hmmm...Imádom! Köszi szépen, hogy megosztottad velünk, biztosan el lesz készítve :) Szép napot! Üdv:: Nóra

Törölt felhasználó

Hjaj, örök hálám fog kergetni ezért a receptért ! Köszi érte, már most karácsonyi hangulatom lett...:D Csodás!!!!!

Zúza

Köszönöm Nektek a kedves hozzászólásokat, örülök, hogy ízlett! Üdvözlettel, Zúza

villers

Nem tudnád esetleg a f?szeres tojásfehérjéset is megírni?

Zúza

Kedves Villers! Még soha nem próbáltam a tojásfehérjés f?szeres változatot, ett?l függetlenül szívesen leírom. Felel?sséget viszont nem vállalok! :) Kever?tálba teszünk 45-50 dkg mandulát (héjazatlan, egész, nem pirított). Hozzákeverjük a ragacsos részt: 1 tojás fehérje 1 ek vízzel kicsit fellazítva. Végül az alábbiakat: - ?rölt f?szerek: 1 ek gyömbérpor, 2 tk fahéj, ½ tk szerecsendió, ¼ tk szegf?szeg - ¾ tk só - 12 ek kristálycukor - 1 ek barna cukor A süt?lemezt fóliával kibéleljük, enyhén beolajozzuk, majd szétterítjük rajta a f?szeres mandulát. Sütés: 275 fokon 50-55 percig (közben párszor kivesszük és átkeverjük). Üdvözlettel, Zúza

villers

Nagyon szépen köszönöm :o) Majd kipróbálom, és beszámolok, hogy milyen lett...

Törölt felhasználó

Babszereti hálájával együtt az enyém is örökké a nyomodban lesz!! Imádjuk ezt a szupi nasit, és már annyiszor próbálkoztam vele otthon!! Végre!!! :))) Köszönöm!!! Kati

Flóra

Régebben mi is mindig vettünk ilyet az utcai árusoknál. Megcsináltam, teljesen olyan lett az íze, nagyon finom! :)) Úgyhogy köszönöm a receptet! :) Üdv: Flóra

Törölt felhasználó

Ez nagyon tuti recept, mar ketszer megcsinaltam. Tokeletes, es sajnos abbahagyhatatlan. Koszi a receptet es ajanlom mindenkinek :)

Zúza

Nagyon ? -esen :)

Törölt felhasználó

karácsonyi h?,de,jó

Törölt felhasználó

A recept szerint: "...Akkor van kész, amikor a kristálycukor felolvad. Hozzáadjuk a pirított mandulát, majd villával folyamatosan forgatjuk. Ahogy a víz párolog, a szirup s?r?södik, végül rámorzsásodik a mandulára..." Kicsit pontosabban leírna valaki, hogy "ha már kész", azután még meddig lehet melegíteni, milyen h?fokon, hogy ne nagyon karamellizálódjon a cukor? Mert szerintem az akkor üvegkeménység? lesz, szerintem, bár nem vagyok egy konyhatündér. Igazából férfi vagyok, tündérség kizárva. :-)

Zúza

Kedves ZsoAce! Nem kell karamellizáln a cukrot. Közepes h?fokon, az edényben lev? keverékben a kristálycukor szép lassan elkezd majd felolvadni. Úgymond szirupszer? állaga lesz. Üvegkeménység? soha nem lesz, mert a s?rített tej nem engedi. Egyáltalán nem úgy viselkedik, mintha szokványos karamellt készítenénk. Olvadás után rögtön mehet is bele a mandula. Garantálom, hogy sikerülni fog, férfi létedre is. Semmi más dolgod nincs, mint keverni, keverni és keverni :-) Remélem, majd megírod mi keveredett bel?le :-) Sok sikert! Zúza

Törölt felhasználó

Köszi szépen a segítséget, meg fogom próbálni, remélem sikerül, és természetesen beszámolok az eredményról.

Törölt felhasználó

ha esetleg másnak is hasznos...... nekem vagy egy nagy vokom, abban pirítok mandulát 20 dekáként, és utána tolom bele a reci szerinti dolgokat...s?rített tej, víz, fahéj nádcukker, amikor még a cukkerszemcsékent éppen, h látom, én akkor zúdítom a mandulát, nekem így vált be.

Törölt felhasználó

Elészült a nagy tányér fahéjas mandula. A recept tökéletes, csak bizonyára én voltam kicsit béna. A tapasztalatom a következ?: - Túl gyorsan kezdtem pirítani a mandulát, és amikor néhány szem kezdett barnába átmenni, lekaptam a serpeny?t a t?zhelyr?l, ezért lehet az, hogy a szemek a "profi" vásárolható verzióhoz képest kevésbé ropogósak. (majd a legközelebb óvatosabban kezdek a mandula pirításához) :-) - Nem méricskéltem a hozzávaló cukrot, szerintem kevesebb is elég lett volna, mert túlságosan rákeményedett a tálkára. AMúgy mindenb?l kicsit többet raktam, mandulából is. - Lehet, hogy nagyobb kever?tál kellett volna, mert nehéz volt óvatosan forgatni. De amúgy a várthoz képest nem akart olyan könnyen leperegni a máz, nem gáz. :-) Végs? konklúzió: MÉG KELL ILYET CSINÁLNOM! MERT FINOM! :-) :-)

Zúza

Szia ZsoAce! Egyáltalán nem vagy béna! Fogalmazzunk úgy, hogy most készítetted el?ször. Gyakorlat teszi a mestert, következ? alkalommal már rutinos leszel. Csak óvatosan :-) Hát hallod, akkorát mulattam a megfogalmazásodon :D Vizuális típus vagyok, és ahogy olvastam soraidat, szinte láttalak a konyhában tüsténkedni. Szerintem nagyobb edényben is forgathatod, úgy is m?ködnie kell. A keményedés nem baj :-) Legfeljebb egy kicsit többet kell majd edényt suvickolni. Örülök sikerednek, és annak is, hogy majd csinálsz még. Azért vigyázz az alakodra! :-) Köszönöm a visszajelzést! Zúza

blange

Szia! Picit ugyan odakapott a mandula, de még így is.. Hjaj, nem akarom tudni, hány kalória volt, de erre azt hiszem, rá fogunk szokni.:D

Zúza

Szia Bija, igen, a mandulával és a magokkal általában vigyázni kell, mert ha nem vagy résen, és nem folyamatosan mozgatod, hamar odakaphat. Tipp arra, hogy ne a kalória foglalkoztasson > amikor csemegézed, koncentrálj er?sen a mandula jótékony hatásaira! Jó ötlet nem? :) Az alábbi cikk is sokat segíthet ebben: http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/prunus-dulcis-mandula-gyogyhatasa-taperteke/3539/ Örülök az új szokásotoknak!

andex

Sziasztok! Már próbáltam egyszer elkésziteni ezt a finomságot a receptet a tv-ben láttam ,de sajnos nem sikerült ( még jó hogy csak egy 200g-os csomagot vettem próbaképpen)csak jól befüstöltem a lakást és szép kis fekete széndarabokat csináltam, na mert az állt a receptben hogy barna cukrot kell fahéjjal heviteni és abba beleforgatni a mandulát. Balgán azt hittem hogy majd én most milyen jó kis gebratene mandelt fogok sütögetni,másnap lesz mivel felvágni a munkahelyen. Tojásfehérjér?l vagy s?ritett tejr?l-ezt itt nem is lehet kapni- szó sem esett ,nekivágnék még egyszer de ugye a s?ritett tej hiánya miatt a tojásfehérjést próbálnám ki , és az lenne a kérdésem hogy valaki elkészitette-e már közületek ?Üdv Andi

Zúza

Kedves Andi! Sejtem milyen lehetett az a TV-s recept, de ez más. Itt nem kell ráégetni a cukrot a mandulára, tehát se füst, se széndarabkák nincsenek. Kár, hogy nem tudsz beszerezni s?rített tejet. A fehérjés változatot még mindig nem próbáltam. Annyira szeretjük ezt, hogy eszünkbe sem jut, hogy van fehérjés változat is. Pont ma készítek egy adagot... :) Üdv. Zúza

Törölt felhasználó

Tökéletes recept, ma közel 20 különböz? kolléga dicséretében fürödhettem :) gyorsan megvan, nem pepecsel?s és tényleg mennyei. Köszi a recit!!!

Zúza

Kedves Svenska, örülök, hogy sikere volt a csemegének. Köszönjük a wok-os ötletet! Üdv. Zúza

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek